≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zavirite na izložbu pod nazivom "Slika zvuka" autorke Milene Đorđević

M. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izložba je otvorena u memorijalnoj galeriji "Dušan Starčević"

  • 1
Otvaranje izložbe fotografija Milene Đorđević Foto: Milena Đorđević, Privatna arhiva

U memorijalnoj galeriji "Dušan Starčević", 10. marta 2024. godine, otvorena je samostalna izložba pod nazivom "Slika zvuka" autorke Milene Đorđević.

Seriju koncertnih fotografija "Slika zvuka" odlikuje estetika intimnog trenutka. U dinamici na koncertnoj bini, Milena Đorđević beleži trenutke otkrivanja izvođača, prikazujući nam psihologiju umetnika koja se krije iza konstruisanog imidža, ali i životnost koja se rađa u simbiozi sa publikom pred binom.

Ono što vidimo na fotografijama jesu doživljaji, kratki momenti blizine i bliskosti sa muzičarima. Na sceni, u trenutku nastupa, umetnici su bliži svojoj suštini nego u bilo kojoj drugoj situaciji u kojoj možemo da ih vidimo. Ovi trenuci ostaju zabeleženi van konteksta događaja u kojem je taj izvođač postojao na bini, jer u krajnjoj liniji, događaji ne postoje, već samo doživljaji.

"Tri pesme, bez blica!" – su poslednje reči koje koncertni fotograf čuje pred ulazak u ograđeni prostor između bine i publike. Svetla reflektora se pale, zvezda izlazi na binu dok publika ne krije oduševljenje. Magija počinje. Neprimetan, fotograf beleži emocije, ekspresije i atmosferu celokupnog događaja. Treća pesma se završava. Ostaje nada da je sve snimljeno kako treba.

Fotografije su zabeležene na koncertnim zbivanjima širom Srbije između 2012. i 2023. godine. Gledano iz ugla muzike, izložba bi bila presek raznovrsnih muzičkih nastupa. Odabrane fotografije nas podsećaju i na žanrovsku širinu koncertne serije, u čiji spektar su ušli džez, eksperimentalna muzika, fjužn, pop, rok, klasična muzika, elektro, world music… Pored pojedinačnih i grupnih portreta umetnika, seriju čine i fotografije ambijenta i publike, jer, suština jeste da se obuhvatno dočaraju ritam, energija i specifičnost koncertne magije.

Autorka svojim fotografijama vodi posmatrače kroz koncertnu čaroliju, birajući trenutke koji na vrlo ilustrativan način pokazuju ton i emociju događaja.

Evo i priloga sa izložbe:

O umetnici Mileni Đorđević

Milena Đorđević diplomirala je fotografiju 2007. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Trenutno na doktorskim studijama Savremene umetničke i filmske prakse na Fakultetu za medije i komunikacije. Angažovana kao docentkinja u nastavi na Departmanu za digitalne umetnosti FMK. Na poziciji urednice fotografije na internet portalu „Telegrafˮ. Polje ličnog interesovanja je dokumentarna fotografija. Priredila je šest samostalnih izložbi i učestvovala na velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Polaznica je nekoliko međunarodnih kolonija u regionu i dobitnica je više nagrada i priznanja. Članica NUNS-a i ULUPUDS-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA