Vreme čitanja: oko 2 min.

Otvorena prva beogradska izložba "Persefonin vrt- ruke čine dela" Katarine Žutić

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako niste prisustovali, pogledajte kako je bilo na otvaranju izložbe u Dorćol Platzu, koja traje do 8. aprila

  • 0
Izložba Katarine Žutić "Persefonin vrt" Foto: R.Z./ATAImages

U okviru Kontakt festivala, 19. marta u Dorćol Platzu otvorena je izložba "Persefonin vrt- ruke čine dela" Katarine Kaje Žutić, što je bila njena prva samostalna izložba u Beograda. Na samom događaju prisustvovalo je više od 200 zvanica.

Nešto posle 19 časova, prisustnima su se obratili pored autorke, Vesna Dujmović Rosić, kustoskinja, ali i Vladimir Pavlović iz udruženja Discover Serbia.

"Prvo hoću da se zahvalim "Kontakt" festivalu što je uopšte odlučio da pozove baš mene da napravim beogradski izložbu. To se nekako desilo i prirodno je došao taj "Kontakt", jer ja sam u ovom trenutku bila spremna da napravim tu beogradski izložbu. Drugo što hoću da se zahvalim Vladimir iz ekološke organizacije Discover Serbia, zato što će mi pružiti priliku da zaista posadim jedno drvo, jer svi kažu da je najbolje vreme da se posadi drvo pre 10 godina. Sigurno je da će bar jedno drvo od tih drveća, koje budemo donirali ići tu", rekla je Katarina Žutić i nastavila:

"Izložba je prodajna. Ko želi da kupi sliku, ja ću se radovati da je prodam i da sedi negde u nekom stanu. Želela bih da se zahvalim mojoj kustoskinji Vesni Dujmović Rosić, koja je sa mnom bila od samog početka. Bila je moja uzdanica i na sve tri poslednje izložbe koje sam imala. Poslednje je što ću da vam kažem jeste da spremila jednu pesmu da vam otpevam i zahvaljujem Bobanu Bjeliću, vrsnom harmonikašu, profesoru u školi", rekla je Katarina Žutić i otpevala pesmu u pratnji harmonikaša Bobana Bjelića.

Budući, kako je navedeno, da je priroda centralna tema i da je izložba prodajnog tipa, Vladimir Pavlović iz udruženja Discover Serbia je otkrio da mu se Katarina Žutić obratila sa željom da deo sredstava od prodaje slika usmeri ka ovom Udruženju i da će zahvaljujući toj donaciji biti nabavljene nove sadnice za beogradske vrtiće.

Kaju su podržali na otvaranju i njena majka Svetlana Ceca Bojković, glumac Aleksandar Srećković Kubura i mnogi drugi.

Katarina Žutić do 8. aprila izlaže svoje slike u kombinovanoj tehnici u ,,Persefoninom vrtu", smeštenom u Dorćol Platzu, a pripremila je i četiri prateća programa: od stručnog vođenja kroz izložbu, slikanje nara u Persefoninom vrtu, do muzičkog programa.

21.03. 18-21h DJ Nemanja Aćimović

22.03. 17-18.30 Stručno vođenje kroz izložbu (Katarina Žutić, autorka izložbe i Vesna Dujmović, kustoskinja)

24.03. 17-19h Performans ,,Simbolika nara u Persefoninom vrtu”, 17-19h slikanje ,,Nara" i razgovor sa publikom o njegovoj simbolici (Katarina Žutić, autorka izložbe i Vesna Dujmović, kustoskinja)

01.04. 17 - 19h Aukcija za sliku ,,Nar" (prihod od prodaje biće uplaćen udruženju Discover Serbia kao donacija).

"Persefonin vrt se više fokusira na nemarni odnos ljudi prema prirodi. S fokusom na drveću. Često iz tih ruku, koje su predimenzionirane, raste neko drvo, raste neki izdanak, ili se cedi neka smrt bela, koja uranja u podzemni svet. Mislim da je drveće i veza između naših predaka i nas. Mi se sahranjujemo u zemlji, a ono iz zemlje raste", rekla je Katarina Žutić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA