Vreme čitanja: oko 1 min.

Veliko interesovanje za izložbu "Nadežda – Savremenici – Sledbenici" u Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović"

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U svakom od izloženih Nadeždinih dela na ovoj izložbi naslućuju se i očitavaju promene i oslobađanje od konvencionalnih stega i tradicionalističkog pristupa

  • 0
Nadežda Petrović, slika Foto: Galerija Nadežda Petrović, Čačak

Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ Čačak, već više od mesec dana domaćin je izuzetne izložbe, pod nazivom ,,Nadežda – Savremenici – Sledbenici“, koja je pred publikom sve do 14. aprila 2024. godine. Ova izložba predstavlja analitičku izložbu Nadeždine umetničke raskoši, ali ujedno prikazuje i kontinuitet u diskontinuitetu stilova i pravaca kroz 150 godina, korišćenjem bogatstva iz zbirki Umetničke galerije „Nadežda Petrović”.

Ono što je činjenica je da pored velikih izazova, novih kretanja i inovacija u savremenoj umetnosti, Nadeždino slikarstva u stvaranju srpske moderne ostaje nesporno. U svakom od izloženih Nadeždinih dela na ovoj izložbi naslućuju se i očitavaju promene i oslobađanje od konvencionalnih stega i tradicionalističkog pristupa.

U memorijalnoj sobi galerije, prvi put je predstavljeno delo Nadežde Petrović, slika sa vedutom “Venecija”, dimenzija 70 cm x 50 cm, koja privlači posebnu pažnju posetilaca. Slika je nastala 1907. godine tokom Nadeždinog studijskog boravka u Italiji, rađena je tehnikom ulje na platnu, na kojoj preovlađuju smeđi tonovi, sfumato atmosfera, uzdržaniji i umireniji gest. ”Venecija “ je jedno je od retkih dela iz njene impresionističke faze koje je uvršteno od strane Narodnog muzeja Srbije kao kulturno dobro-muzejski predmet.

Nadežda Petrović, slika Foto: Galerija Nadežda Petrović, Čačak

Pored Nadeždinih slika, na ovoj izložbi se mogu videti i dela još 52 autora, među kojima su Petar Lubarda, Ivan Tabaković, Beta Vukanović, Stojan Ćelić, Sava Šumanović, Milovan Destil Marković i mngo drugi, i to sa po jednom slikom koje jasno ukazuju na njen uticaj u sveukupnom likovnom razvoju naših krajeva. Izložba ,,Nadežda – Savremenici – Sledbenici“ je upravo i pokušaj sagledavanja uticaja Nadežde Petrović na srpsku umetnost i umetnike kao ogled na primerima dela iz zbirki Umetničke galerije „Nadežda Petrović”.

Izložba će biti otvorena do 14. aprila 2024. a tokom trajanja će imati nekoliko otvorenih vođenja kroz postavku.

Radno vreme:

Utorak – petak: 10 do 20 časova

Subota i nedelja: od 10 do 14 časova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA