Vreme čitanja: oko 4 min.

Otvorena izložba “I Burn in Sun, Moon and Stars” umetnice Margo u Muzeju naivne i marginalne umetnosti

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Margo je veoma brzo stekla priznanje na umetničkoj sceni. Usledile su brojne izložbe u galerijama i muzejima u Evropi i SAD

  • 0
Otvorena izložba “I Burn in Sun, Moon and Stars” umetnice Margo u Muzeju naivne i marginalne umetnosti Foto: Marija Konjikušić

U četvrtak, 21. marta u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini otvorena je izložba “I Burn in Sun, Moon and Stars” francuske umetnice Margo. Na izložbi su predstavljeni radovi iz različitih serija na mešovitim medijima na papiru, serija crteža prikazanih na starim fotografijama i sveske ispunjene studijama organskih oblika nalik cvetu. Kustosi izložbe u Jagodini su dr Ivana Bašičević Antić, Vladimir Kokoruš i Radmila Stamenković.

Prisutnima na otvaranju obratili su se Ivana Bašičević Antić, direktorka MNMU i umetnica Margo, dok je izložbu zvanično otvorila Danijela Vanušić, pomoćnik Ministra kulture za kulturno nasleđe i digitalizaciju.

Ivana Bašičević Antić je u uvodnom govoru navela: “O opusu umetnice Margo svoje su mišljenje, i to izuzetno pozitivno mišljenje, izneli istaknuti teoretičari savremene umetničke scene koji prate umetnost nastalu izvan dominantnih mejnstrim domena. Napustivši privatan biznis, Margo se pronašla u egzistencijalnoj dilemi čiji je izlaz pronašla u umetnosti. Od prvog crteža do danas, za ovu umetnicu je, kako sama kaže, crtanje jedini način postojanja. Svaki njen rad je proizvod dugog i veoma intenzivnog rada, Margo ne stvara naglo niti ishitreno, naprotiv, posvećeno izrađuje svaki pa i najsitniji detalj. U krajnjem, Margo svojim umetničkom radom poziva posmatrača da se poveže sa živim svetom koji nas sve okružuje, da oživi relacije sa prošlošću a kad pogleda visoke katedrale Zapadne Evrope Margo vidi njihove graditelje i njihovom se radu divi.”

Margo je na otvaranju rekla: “Jako sam srećna što sam ovde. Nisam prvi put u Srbiji i uvek mi je drago kada dođem. Uvek sam bila dobro dočekana. Zahvaljujem se čitavoj ekipi Muzeja za sav rad na izložbi. Navikla sam da posmatram svoje radove u ateljeu, ali uvek dobijate drugu dimenziju kada ih vidite negde drugde. Jako je lepo i hvala vam”.

Danijela Vanušić je u svom govoru istakla: “U svojim radovima Margo izražava ogromno poštovanje prema različitim vidovima duhovnosti, čineći da njeni crteži budu kao vrata koja prenose poruku, i omogućavaju nam da sagledamo stvari iz drugačije perspektive. Izložba kao što je ova večeras, još jedna je u nizu potvrda da Muzej naivne i marginalne umetnosti svojim radom daje nemerljiv doprinos prepoznavanju, proučavanju, vrednovanju i promovisanju autentičnog neformalnog stvaralačkog delovanja, uvodeći ovu vrstu umetnosti u institucionalne okvire i zvaničnu kulturnu politiku Republike Srbije. U ime Ministarstva kulture, ovom prilikom sa zadovoljstvom želim da istaknem višegodišnji trud Muzeja da prikuplja najraznovrsnija ostvarenja i okuplja ne samo domaće, već i svetske umetnike”.

Nakon svečanog otvaranja, profesori srednje muzičke škole dr Miloje Milojević iz Kragujevca izveli su muzički program inspirisan Francuskom.

U petak, 22. marta u 20 časova, radovi umetnice Margo biće izloženi i u umetničkom prostoru Kula u Cetinjskoj ulici u Beogradu. Pre otvaranja ove izložbe, u 18 časova biće održan razgovor na temu “Žene u Art Brutu”, koji će moderirati Senka Latinović (MNMU) i Amalija Stojsavljević (Art Brut Srbija), uz online učešće Irine Katnik iz muzeja Guging u Austriji i art brut istraživačice Isli Egzi Celik iz Londona, kao i fizičko prisustvo umetnica Kejti Voznicki i Margo. Kustoskinja beogradske izložbe je Teodora Jeremić.

Rođena 1982. godine i odrasla u provinciji Beri u centralnoj Francuskoj, Margo je vodila sopstveni biznis pre nego što je započela svoju umetničku karijeru. Nakon finansijskog kraha privatnog posla, 2014. godine, Margo je osetila snažnu unutrašnju potrebu da slika. Njeni su preci radili u šumama i na poljima i, kako se ona toga priseća, „bilo je to jednostavno postojanje, život koji je pratio godišnja doba, sejanje, žetvu.“ Potreba za povratkom u takav životni ritam, stalno je privlačio Margo. Povukavši se iz tempa urbanog ubrzanog života, Margo je počela da slika na način koji profesor Kolin Rouds opisuje kao otpuštanje iz sebe svega što se skupljalo godinama, poput vizionarskog izliva slika. Ovaj kompulsivni kreativni impuls je nije nikad napustio te Margo i dalje crta svaki dan.

Njena dela Rouds definiše kao vrata ili prozore ka drugim carstvima, pri čemu samo bitisanje u njihovoj blizini omogućava posmatraču da deli autorkino psihičko iskustvo, monumentalnu složenost njenih slika i njenu poruku, što je, kako ona kaže, poruka o jedinstvu i povezanosti koja spaja čitavo čovečanstvu i prirodu. Njene slike su istovremeno nalik dekorisanim fasadama ogromnih crkava i ispunjenih, iluminiranih stranica starih knjiga.

Margo je veoma brzo stekla priznanje na umetničkoj sceni. Usledile su brojne izložbe u galerijama i muzejima u Evropi i SAD (Andrew Edlin Gallery, New York, College of Psychic Studies, London, Museum Montanelli, Prag, Galerie Gugging, Austrija, Candid Arts Trust Center, London, Galerie Henry Boxer, London, Art et Marges Museum, Brisel) a njeni radovi su ušli u muzejske i privatne zbirke širom sveta (American Folk Art Museum, NY, MUMO, Prague, MNMU, Srbija i brojne druge).

Izložba u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini biće otvorena do 21.04.2024, a izložba u Kuli u Beogradu do 14. aprila ove godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA