≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Darko Kecman i Vieroslava Svetlikova u promociji slovačkog naivnog slikarstva u Kovačici

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kovačica je nadaleko poznata po naivnom slikarstvu, Zuzana Chalupova i Martin Jonaš proslavili su Kovačicu u svetu, ali među mlađim slikarima najviše se ističe Vieroslava Svetlikova

  • 0
Darko Kecman i Vieroslava Svetlikova u promociji slovačkog naivnog slikarstva u Kovačici (4) Foto: Darko Kecman

Multimedijalni umetnik Darko Kecman prošle godine započeo je ciklus fotografija, u cilju dokumentovanja i ovekovečavanja tradicije i kulture vojvođanskih Slovaka.

U okviru tog projekta postoje nekoliko faza među kojima je obilazak sredina i lokalnih zajednica Vojvodine u kojima žive Slovaci, među njima je i opština Kovačica.

Kovačica je nadaleko poznata po naivnom slikarstvu, Zuzana Chalupova i Martin Jonaš proslavili su Kovačicu u svetu, ali među mlađim slikarima najviše se ističe Vieroslava Svetlikova.

Vieroslava Svetlikova spada u mlađu generaciju naivnih slikara iz Kovačice, ima pedesetjednu godinu i bavi se slikanjem još od malih nogu, izlagala je na svim kontinentima, a najveću zahvalnost odaje Galeriji "Babka" zahvaljujući kojima je svoja dela izlagala u Briselu, Šangaju, Parizu, Beogradu, Njujorku i ostalim svetskim metropolama. Zahvaljujući njoj i Galeriji "Babka" organizuju se brojne aktivnosti u Kovačici i Kovačički slikari izlažu svoje slike svuda u svetu, što doprinosi održavanju i afirmaciji ovog nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Multimedijalni umetnik Darko Kecman je kao reprezentaciju ove lokalne sredine i fenomena Kovačičkog Naivnog Slikarstva stavio u fokus upravo Vieroslavu Svetlikovu koja svojim delima umnogome obogaćuje fond slika galerije "Babka" kao i cele Kovačice. U knjizi će biti reči o istoriji Kovačice, predela odakle su Slovaci u nju došli, razlog njihovog dolaska, odbrane vojne granice radašnje Austro-Ugarske, period gradnje crkve, dobijanja statusa opštine, uporedba života pre dva ipo veka i sada, život i dela poznatih Kovačičana, početak naivnog slikarstva, prvi naivni slikari, način afirmacije i put Zuzane Chalupove od lokalnog slikanja do saradnje sa UNICEF-om, razvoja naive u dvadesetom veku, njena evolucija i opstanak tokom 21. veka kao i njena projekcija i budućnost.

Osim Kovačice u knjizi "Duh Vojvodjanskih Slovaka" biće predstavljeni lokaliteti Stara Pazova, Bački Petrovac, Kulpin, sa fokusom na kompleks dvorca Dunđerski, Pivnice, Kisač, Padina, Selenča, Silbaš i mesto rođenja Mire Banjac - Erdevik.

Osim prezentacije u monografiji Kovačica će biti predstavljena i u spotu pesme "Tancuj Tancuj" u izvedbi Darka Kecmana i muzičke umetnice Anne Leginjove, izlazak pesme rezervisan je za prvu nedelju Aprila tekuće godine, dok će knjiga biti publicirana početkom iduće godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA