Vreme čitanja: oko 2 min.

Komemoracija povodom smrti Tomislava Peterneku održana u Pres centru UNS-a

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od jednog od najznačajnijih autora novinske fotografije na prostoru nekadašnje Jugoslavije oprostili su se porodica, prijatelji i mnogobrojne kolege

  • 0
Komemoracija povodom smrti Tomislava Peterneku održana u Pres centru UNS-a. Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Komemoracija povodom smrti fotografa Tomislava Peterneku održana je u Pres centru UNS-a.

Od jednog od najznačajnijih autora novinske fotografije na prostoru nekadašnje Jugoslavije oprostili su se porodica, prijatelji i mnogobrojne kolege.

Goran Sivački, fotoreporter i predstavnik UNS-a istakao je da Tomislav Peternek za njega bio veliki profesionalni uzor.

"Toma je bio i moj mentor. Od njega sam naučio sve o fotografiji. Uveo me je u svet fotografije i na tome sam mu bezgranično zahvalan tokom cele svoje karijere" kazao je Sivački i dodao da je Peternek ohrabrivao kolege da se bave poslom fotoreportera generacijama unazad.

"Ne bih voleo da sada svi tugujemo za njim jer bi Toma uživao u našem zadovoljstvu što smo mi jega poznavali i što je on poznavao nas" kazao je Sivački.

Peternekova ćerka Olja oprostila se od oca sećajući se vremena provedenog sa njim.

"Nedostaju mi naši jutarnji razgovori i miris tvoje lule po kojem pamtim detinjstvo. Hvala ti što si me naučio da verujem u svoje snove i da ih ostvarujem" kazala je Olja Peternek.

Ilustrator i fotograf Jugoslav Vlahović sećao se zajedničkih dana provedenih u nedeljniku NIN.

"Došao sam 1976. godine kao mlad ilustrator u NIN i Toma me je podržao od samog početka. Prepoznao je moj talenat i založio se da me zaposle što pre. To sam zapamtio za celi život" kazao je Vlahović i dodao da je Peternek bi veola likovno i grafički obrazovan.

"Bio je i ambiciozan i nije se zadržao samo na novinskoj fotografiji. Bio je neustrašiv. Niko nije mogao ni da pomisli da će biti jedini slepi putnik Plavom vozu kada je Tito umro.

"Gardisti su ga pustili. Toma je bio markantan tip i nisu ni sekundu posumnjali da mu tu nije mesto" kazao je Vlahović.

Mesto i vreme sahrane Tomislava Peterneka još nije poznato.

Tomislav Peternek bio je istaknuti fotoreporter i dobitnik više domaćih i međunarodnih nagrada, a njegove fotografije objavljivane su u najznačajnijim svetskim listovima. Rođen je 22. maja 1933. godine u Vinkovcima.

Novinskom fotografijom počeo je da se bavi od 1957. godine, radeći kao fotoreporter u kragujevačkom listu Svetlost. Dve godine kasnije, preselio se u Beograd i počeo sa radom u "Borbi", a od 1962. godine postao je fotoreporter "Mladosti".

Pored toga, radio je i u "Jugoslovenskoj reviji", "Ekonomskoj politici", ali i kao dopisnik velikih foto-agencija među kojima su Rojters, Istlajt, Kontrast, UNICEF, Korbi Sigm i druge.

Član UNS bio je od 1963. godine.

Njegove fotografije objavljivane su u najznačajnijim svetskim listovima, a kamerom je zabeležio najznačajnije događaje iz naše istorije i mnoge bolne momente za naš narod, kao što je bombardovanje Srbije.

Tomislav Peternek je preminuo 24. marta u 91. godini u Beogradu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA