Vreme čitanja: oko 2 min.

Otvorena izložba „Otisak vremena“ Lane Vasiljević i Marije Ćalić u Muzeju afričke umetnosti

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izložbu koja će biti otvorena do 19. maja, pratiće stručna i autorska vođenja, kao i radionice za najmlađe posetioce koje se održavaju svake nedelje u 11 časova

  • 0
Otvorena izložba „Otisak vremena“ Lane Vasiljević i Marije Ćalić u Muzeju afričke umetnosti Foto: Bojan Džodan

Izložba „Otisak vremena“ Lane Vasiljević i Marije Ćalić otvorena je u petak, 29. marta u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu.

Milica Josimov, kustoskinja izložbe na otvaranju istakla je da Muzej afričke umetnosti u svom radu posebnu pažnju posvećuje savremenoj afričkoj umetnosti, bilo da dolazi sa afričkog kontinenta ili je reč o domaćim autorima koji referišu na temu Afrike. Polazište izložbe „Otisak vremena“ za obe umetnice je arhiva - jedna institucionala, muzejska arhiva Pečar, a druga lična/porodična.

Lana Vasiljević prikazuje radove nastale na osnovu arhive svog oca, koji je kao mašinski inženjer brodogradilišta „Tito“ pretežno boravio u Tanzaniji ali i u drugim delovima sveta - Aziji i Južnoj Americi. Pored svog posla, on je afrički svet prikazivao kroz pisanje, fotografije što je ostavilo veliki utisak na nju tokom detinjstva: „Rasla sam uz skulpture koje je donosio iz Afrike i kasnije sam tek shvatila da je to bila moja inicijacija u skulpturu“ kaže Vasiljević. Na izložbi se mogu videti njeni studentski radovi nastali tokom 1992-94. godine. Sama autorka ističe paralelu sa svojim odlaskom u Zimbabve gde beleži jake ustiske „gde priroda potpuno preovlađuje i gde sve izgleda kao sa druge planete“. Naglašava da pojedine stvari doživljene nesvesno u mladosti pronađu svoj put kroz život što će publika moći da vidi na izložbi.

Marija Ćalić ističe da se njen rad oslanja na arhivu dr Zdravka Pečara i Vede Zagorac, odnosno da je ova arhiva polazište za nastanak njenih radova. Inspiraciju pronalazi u jednom konkretnom događaju, koji se desio 1955. godine, prilikom zvanične posete Tita Egiptu, zajedno sa političkom, kulturnom, intelektualnom elitom. Njen rad ne predstavlja realan istorijski tok i politički kontekst, već autorka putem postupka kolažiranja, dekonstrucije, razgradnje pa ponovnog refotografisanja stvara novu realnost (metarealnost) koja daje prostor za uključivenje mitologije i slika, koje mi kao pojedinci imamo o Egiptu (kroz filmove, knjige itd), a odnosi se na simbole trajanja, večnosti, prolaznosti života i smrti.

Izložbu koja će biti otvorena do 19. maja, pratiće stručna i autorska vođenja, kao i radionice za najmlađe posetioce koje se održavaju svake nedelje u 11 časova. Prvo vođenje zakazano je za nedelju, 31. mart.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA