Vreme čitanja: oko 1 min.

Izložba "Ikarus" autora Nebojše Glišović u Andrić Galeriji

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Glišović, kao što i sam ističe, svedok je tog zaboravljenog vremena, sa obzirom da je kao dete odrastao pored srušene fabrike Ikarus

  • 0
Izložba "Ikarus" autora Nebojše Glišović u Andrić Galeriji Foto: Two Rivers

U Andrić Galeriji otvorena je izložba „Ikarus“ autora Nebojše Glišovića. Izloženi radovi, slike o Fabrici Ikarus, priče su o romantičnoj prošlosti, o herojskom dobu avijacije, o žudnji radoznalog dečaka i pružaju umetnički izraz ideja i emocija, sa estetskim kvalitetima u trodimenzionalnom vizuelnom jeziku.

Glišović, kao što i sam ističe, svedok je tog zaboravljenog vremena, sa obzirom da je kao dete odrastao pored srušene fabrike Ikarus. Kasnije mu je sećanje na fabriku dalo inspiraciju da spreči da se taj period zaboravi. Jedna od dela koja je privukla najveću pažnju je delo “Plamen” koja predstavlja trenutak eksplozije fabrike. Igrajući se simbiotički sa elementima slikarstva kao što su linije, oblici, boje, tonovi i tekstura, Glišović na različite načine proizvodi osećaj volumena, mase, prostora, pokreta i svetlosti na ravnoj površini platna. Uvođenjem geometrijskih oblika u svoje radove, Glišović je vezan za racionalni, neobjektivni, odnosno apstraktni umetnički izraz.

"Prema načinu na koji umetnici ulaze u javni umetnički život, mogli bismo ih podeliti na dve vrste, dve značajno različite grupe, ne dajući nijednoj od njih nikakvu prednost. S jedne strane su oni koji su nestrpljivi, skloni avanturama avangardnih ekskurzija u neistražene prostore duha i materije, koji nepokolebljivo veruju u stalni razvoj i napredak umetnosti. S druge strane, s druge strane, postoje oni koji su strpljivi ali istrajni, skloni proverenim vrednostima, čvrsto uvereni da umetnost počiva na marljivom poboljšanju i poliranju već postignutih rezultata”, istakao je kustos Nikola Kusovac povodom otvaranja izložbe.

Ceo katalog možete pogledati ovde. Izložba je otvorena za sve posetioce do srede 10. aprila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA