Vreme čitanja: oko 2 min.

Izložba "Preventivni mir" Mikelanđela Pistoleta od 10. maja u Beogradu

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ambasador Italije Luka Gori je rekao na konferenciji za novinare da je Pistoleto (Michelangelo Pistoletto) "među najvećim živim italijanskim umetnicima i na međunarodnom planu"

  • 0
Izložba "Preventivni mir" Mikelanđela Pistoleta od 10. maja u Beogradu Foto: Tanjug/Marko Đoković

Izložba "La Pace Preventiva" (Preventivni mir), italijanskog umetnika Mikelanđela Pistoleta, biće otvorena 10. maja u Muzeju savremene umetnosti Beograda (MSUB), gde će trajati do 10. septembra, najavili su organizatori.

Ambasador Italije Luka Gori je rekao na konferenciji za novinare da je Pistoleto (Michelangelo Pistoletto) "među najvećim živim italijanskim umetnicima i na međunarodnom planu".

Prema njegovim rečima, premijerno predstavljanje Pistoleta u Beogradu je izuzetno važno, jer konačno predstavlja i savremenu italijansku umetnost, koju u Srbiji prevashodno doživljavaju kroz rensansu i barok.

"Pistoleto je umetnik koji živi uronjen u sopstveno vreme i društvo, i pažljivo posmatra šta se dešava u svetu. Uvek je tumačio umetnički gest kao čin realnosti u kojoj se živi", rekao je Gori.

Prema njegovim rečima, vremena u kojima živimo su kompleksna, jer su dovedeni u pitanju mir i stabilnost.

Gori je dodao će izložba biti održana u trenutku kada se obeležava 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Italije, 15 godina strateškog partnerstva Rima i Beograda, kao i 100 godina od polaganja kamena temeljca za Rezidenciju ambasade Italije u Beogradu.

Direktor Italijanskog instituta za kulturu Roberto Ćinkota (Cincotta) je da će sa velikim zadovoljstvom ugostiti Pistoleta u Beogradu, kao jednog od najvećih umetnika na svetskoj sceni" koji dolazi iz Italije.

Ćinkota je istakao "lepotu i kulturni značaj" dela Pistoleta, koja će biti predstavljena u MSUB, i napomenuo da se do izložbe priprema i srpsko izdanje njegove knjige "Formula kreacije" (La Formula della Creazione 2022).

Kustoskinja izložbe, direktorka MSUB Marijana Kolarić je napomenula da su izložbu dugo pripremali sa Pistoletom, a njena tema su "globalni izazovi vremena u kome živimo".

Podsetivši da je Pistoleta jedan od glavni protagonista italijanskog umetničkog pokreta Arte Povera, Kolarić je dodala da nas njegova umetnost uverava u lepote kontrasta i služi kao "alatka za odgovornu društvenu tranformaciju".

Opisavši Pistoletova dela kao "diskurzivan i mističan doživljaj", Kolarić je najavila da će u MSUB biti izložena dela, nastala od šezdesetih godina do danas, poput "Slike na ogledalu", "Venera od krpa", "Minus objekte", "Voleti razlike - umetnički pokret za međumediteransku politiku" i "Treći raj".

Kako je najavljeno, sveobuhvatna antološka izložba prikazaće celokupni umetnikov rečnik, uključujući kapitalna dela, skulpture i instalacije, ali i fotografije, video zapise, rane akcije u javnom prostoru do najnovijih slika koje čine živopisni QR kodovi.

Izložba se organizuje u saradnji sa Ćitadelarte (Cittadellarte) - Fondacijom Pistoleto, udruženjem Zerintija (Zerynthia) i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije i ambasade Italije.

Pomoćnik u Ministarstvu kulture za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić je napomenuo da je 140 godina diplomatskih odnosa izuzetno važan jubilej, i da je privilegija za Srbiju što dolazi izvanredni, veliki umetnik kao Pistoleta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA