Vreme čitanja: oko 1 min.

Izraelska umetnica odbija da učestvuje na Bijenalu u Veneciji zbog rata u Gazi

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Čini mi se da je vreme za umetnost izgubljeno. Kad sam već dobila takvu prestižnu ulogu, želim da odjekne", napisala je Patir na Instagramu

  • 0
Izrael Palestina sukob izraelska palestinska zastava Foto-ilustracija : Shutterstock

Vizuelna umetnica iz Izraela Rut Patir, koja je odabrana da predstavlja svoju zemlju na Venecijanskom bijenalu, rekla je danas da je odbila da otvori nacionalni paviljon na tom prestižnom festivalu, dok ne dođe do prekida vatre i dogovora o oslobađanja Hamasovih talaca iz Gaze.

"Čini mi se da je vreme za umetnost izgubljeno. Kad sam već dobila takvu prestižnu ulogu, želim da odjekne", napisala je Patir na Instagramu.

Blizu 9.000 ljudi, uključujući umetnike i direktore muzeja, potpisali su onlajn apel u februaru u kojem su pozvali da Izrael bude isključen sa festivala u Veneciji, optužujući Izrael za, kako su naveli, genocid u Gazi tokom rata sa Hamasom, preneo je Rojters.

Izrael je odbacio optužbe za genocid, a organizator festivala i italijanska vlada su odbacili peticiju, rekavši da je važno da se Izraelu da prostor na događaju.

Bijenale, koga još zovu i "Olimpijske igre u umetnosti", jedan je od najvećih godišnjih događaja u umetnosti.

Ovogodišnje izdanje "Foriners evriver" (Foreigners Everywhere) ugostiće umetnike iz 90 zemalja, u periodu između 20. aprila i 24. novembra.

Izraelsko predstavljanje je delimično finansirala izraelska vlada, a zasad nema komentara iz Tel Aviva o odluci Patir da ne učestvuje.

Patir je takođe istakla da se protivi kulturnim bojkotima, ali je rekla da "preferira da se čuje njen glas i da stoji uz one čiji se vrisak čuje".

"Prekid vatre sada, vratite ljude iz zatočeništva. Ovo više ne može da se podnese", poručila je ona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA