Vreme čitanja: oko 2 min.

Umetnica Milena ZeVu predstavila projekat "Silent Supper - Tiha večera": Povodom 60. Venecijanskog bijenala

I. Ć.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smeštena 60 godina u budućnosti, Tiha večera je desetominutni video rad, kreiran kao snimak performansa koji je umetnica izvela 2023. godine a koji istražuje implikacije napredne veštačke inteligencije na ljudsko postojanje. Godina radnje je 2084, a video se fokusira na prikaz trpezarijskog stola na kome umetnica okružena sa 11 performera, učestvuje u večeri, sve vreme u potpunoj tišini

  • 0
Milena Ze Vu Performans Foto: Milena Ze Vu

Povodom 60. Venecijanskog bijenala umetnosti, umetnica Milena ZeVu predstavila je, po prvi put za javnost, projekat Silent Supper - Tiha večera, u istorijskom venecijanskom kvartu Castello. Izložba, čiji je kustos Nina Vagić, nalazi se u Venice Art Projects izložbenom prostoru, koji se nalazi u Fondamenta S. Anna 994 i ostaće otvorena za javnost do 24. novembra 2024.

Smeštena 60 godina u budućnosti, Tiha večera je desetominutni video rad, kreiran kao snimak performansa koji je umetnica izvela 2023. godine a koji istražuje implikacije napredne veštačke inteligencije na ljudsko postojanje. Godina radnje je 2084, a video se fokusira na prikaz trpezarijskog stola na kome umetnica okružena sa 11 performera, učestvuje u večeri, sve vreme u potpunoj tišini.

U središtu Mileninog istraživanja leži refleksija napredne tehnologije i njene uloge u ljudskim odnosima. Uprkos tome što umetnica podržava razvoj tehnologija kao što je AI i prepoznaje njihove pozitivne vrednosti, ona skreće pažnju na danas neregulisanu primenu i potencijalni negativan uticaj iste na ljudsku vrednosti, kreativnost, ekonomsko i duhovno blagostanje i naš opšti osećaj svrhe.

Kurator i likovni kritičar Nina Vagić navodi: „Ono što posebno upada u oči u ovom radu je odsustvo verbalne komunikacije, jer se akteri podstiču da se povezuju u tišini. Ova tiha interakcija predivno ilustruje urođenu društvenost ljudi i spontanu prirodu ljudske povezanosti koja ima poriv da se očuva. Umetnica nas poziva da preispitamo cenu koju plaćamo za naše prilagođavanje neprestanom razvoju tehnologije. „Tiha večera“ nas podstiče da razmislimo da li možemo da pronađemo harmoničan balans između prihvatanja tehnološkog napretka i očuvanja srži čovečanstva.’

ZeVu je podelila viziju svog rada: „Odvojeni od prirode, u našem užurbanom i bučnom svakodnevnom životu, bombardovani informacijama, izgubili smo svrhu i dublju samopercepciju. Naši glasovi su utihnuli u gomili i postali su nebitni... postajemo disciplinovana masa, daleko od prosvećenih pojedinaca. Tišina je prvi korak na našem putu ka nama samima.'

Izložba Tiha večera biće otvorena za javnost od aprila do novembra 2024. u izložbenom prostoru Venice Art Projects 994 Fondamenta S. Anna, Castello (Venecija).

Milena ZeVu

Milena ZeVu je multimedijalna konceptualna umetnica, rođena u Beogradu, gde je i diplomirala na Akademiji primenjenih umetnosti. Aktivna je umetnica od 2001. Njen kreativni rad obuhvata performanse, video radove, kao i slike i skulpture.

Milena je kreator ArtWalks koncepta u kojem eksperimentiše sa raznim tehnikama i umetničkim formama, od bodi art-a, instalacija i video radova, sve do javnih performansa i upotrebe najnovijih tehnologija. ArtWalks naglašava Mileninu potrebu da umetnost oslobodi od konvencionalnog izložbenog prostora. Spajajući se sa svojim umetničkim delima, ona ima za cilj da sačuva nezavisnost i slobodu umetnosti.

Milenin kreativni izraz prevazilazi konvencionalne granice, preuzimajući slobodoumnu i aktivističku ulogu. Kroz istraživanje suštinskih tema i intrigantnih istraživanja, ona se suočava sa suštinskim pitanjima i temama koje oblikuju naš svakodnevni život. Koristeći svoju umetnost kao alat, ona preusmerava našu pažnju prema ključnim aspektima ljudskog postojanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA