Vreme čitanja: oko 1 min.

Izložba "Aleksandar Đorđević-Graditelj Beograda" predstavljena u Galerije nauke i tehnike SANU

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izložbu je otvorio upravnik SANU, akademik Zoran Petrović koji je poželeo dobrodošlicu prisutnima i rekao da je "vreme da počnemo da slavimo one koji su gradili Beograd na sistemski način kroz dokumente i građu"

  • 0
Izložba "Aleksandar Đorđević-Graditelj Beograda" predstavljena u Galerije nauke i tehnike SANU Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Multimedijalna izložba Novice Babovića koja do sada nije bila dostupna javnosti „Aleksandar Đorđević - Graditelj Beograda“ predstavljena je pred posetiocima Galerije nauke i tehnike SANU.

Izložbu je otvorio upravnik SANU, akademik Zoran Petrović koji je poželeo dobrodošlicu prisutnima i rekao da je "vreme da počnemo da slavimo one koji su gradili Beograd na sistemski način kroz dokumente i građu".

Posetioci od danas, u okviru izložbe, imaju priliku da vide porodičnu arhivu institucija zaštite kulturne baštine arhitekte Aleksandra Đorđevića (1890–1952) i prvi put prikazana najistaknutija ostvarenja - zgradu Belog dvora i zgradu Beogradske berze (danas Etnografski muzej).

Posetioci izložbe imaće priliku da pogledaju fotografije, diplome, svedočanstva, dnevničke beleške, skice, crteže i slike koji "prate hronologiju života i rada jednog od najznačajnijih srpskih arhitekata".

Premijerno je predstavljeno i oko dvadeset projekata i crteža gradskih palata, vila i stambeno-poslovnih zgrada u Beogradu koje je Đorđević projektovao u periodu od 1922. do 1939. godine.

Stvaralaštvo Aleksandra Đorđevića obeležilo je "period prosperiteta prestoničke kulture, građanskih manira i gradogradnje, kada je veća pažnja pridavana stilskim detaljima i zanatskoj prefinjenosti njihove izrade".

Radeći za elitu predratne prestonice, Đorđević je uticao na "oblikovanje ukusa najvišeg sloja prestoničkog stanovništva, kroz sliku koja je odražavala njihove zahteve i obeležila epohu uspona građanske kulture".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA