Vreme čitanja: oko 2 min.

Otvara se izložba Zoran Pavlović u Salonu Muzeja grada Beograda

A. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Salonu Muzeja grada Beograda u četvrtak, 9. maja 2024. godine, u 19 časova, biće otvorena izložba Zoran Pavlović. Probuđeno stanje slike. Izloženi radovi potiču iz privatnog vlasništva porodice Pavlović i kolekcije Muzeja grada Beograda

  • 0
Zoran Pavlović Foto: Promo/ Vlada Popović, Bojana Janjić

Izložba prati bogati razvojni put stvaraoca pri čemu je težište stavljeno na njegova tri velika opusa: apstrakno slikarstvo emformela šezdesetih godina, "novu figuraciju" koju čine dela nastala između sedamdesetih i devedesetih godina i radove s kraja devedesetih godina i početka XXI veka.

Zoran Pavlović je rođen u Skoplju 1932. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu i na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, gde je i magistrirao 1961. Redovno izlaže od 1958. godine u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada među kojima su i Nagrada kritike na Oktobarskom salonu 1962, Oktobarska nagrada za slikarstvo 1981. i Sedmojulska nagrada za likovne umetnosti 1989. godine.

Kao redovni profesor predaje istoriju umetnosti na Fakultetu likovnih umetnosti do 1987. godine kada je izabran za profesora slikarstva. Za dekana Fakulteta likovnih umetnosti izabran je 1986. godine, a 1992. godine imenovan je za prorektora Univerziteta umetnosti u Beogradu. Na Akademiji Braća Karić dvehiljadite godine osnovao je Katedru za slikarstvo, na kojoj je predavao do 2006. godine. Njegov pedagoški rad izlazi iz univerzitetskih okvira kada je kao autor i voditelj tv serije "Rečnik slikarstva" za Obrazovni program TV Beograda 1980. godine, približio široj publici slikarstvo kao umetnost.

Zoran Pavlović Foto: Promo/ Vlada Popović, Bojana Janjić

Od 1958. do 1971. godine bavio se likovnom kritikom, a esejistikom i kasnije. Bio je član redakcije revije "Danas" (1961-1963). Jedan je od osnivača časopisa "Umetnost", a od 1965. do 1971. zamenik glavnog urednika. Godine 1978. objavljuje knjigu "Svet boje" - zbirku teorijskih tekstova vezanih za fenomen boje. Za predsednika srpske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA) izabran je 1999. godine.

Sem slikarstva i crteža, Pavlović se bavio i monumentalnim slikarskim tehnikama, kao što su vitraž, zidno slikarstvo, tapiserija i mozaik. Njegov nacrt za vitraž Eroika iz 1971. godine izveden je na zgradi Muzeja savremene umetnosti Vojvodine. Više vitražnih kompozicija urađenih 1989. godine krase Hotel Slaviju 2. Započinje rad na tapiserijama 1977. godine i višegodišnju saradnju sa novosadskim Ateljeom 61. Iste godine izvodi mozaik "Orfej peva Suncu" za fabriku Prvi maj Pirot. Muralnu sliku "Pupin" realizuje 1979. godine za Svečanu salu Doma kulture u Idvoru. Tokom sedamdesetih godina sarađuje sa galerijom Nane Stern u Parizu, a od 1992. do 1998. godine zastupan je od strane pariske galerije Lelia Mordoch.

Preminuo je 2006. godine u porodičnoj kući u Beogradu.

Zoran Pavlović Foto: Promo/ Vlada Popović, Bojana Janjić

Radovi Zorana Pavlovića se nalaze u brojnim privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

Izložba traje do 09. maja do 02. juna 2024. godine.

Salon Muzeja grada Beograda

Bulevar kralja Aleksandra 32, Beograd

Radno vreme: utorak - subota od 12 do 20 časova, nedelja od 12 do 18 časova, ponedeljkom zatvoreno.

Slobodan ulaz.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA