Vreme čitanja: oko 1 min.

U Narodnom muzeju otvorena izložba Tela i prostori

N. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Narodnom muzeju otvorena izložba Tela i prostori

  • 1
Narodni muzej Srbije 180 godišnjica izložba Tela i prostori Fičer Foto-kolaž: Tanjug/Nemanja Jovanović/nr

U Narodnom muzeju Srbije (NMS), povodom 180 godina njegovog postojanja, večeras je otvorena izložba"Tela i prostori. Kroz zbirke crteža stranih umetnika iz NMS-a", autorke Dragane Kovačić.

Otvarajući izložbu, direktorka NMS Bojana Borić Brešković je istakla da je zahvaljujući zbirkama, kao što je zbirka crteža stranih umetnika, NMS u svetskim okvirima postao visoko cenjena institucija.

U obraćanju pred brojnim zvanicama, među kojima je bio i ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić, Borić Brešković je ocenila da "crtežom umetnik pokazuje spontanost i inspiraciju".

Postavka sadrži 96 dela umetnika iz Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Rusije, Italije, Bugarske, Holandije i Belgije, koji su stvarali u okviru umetničkih pravaca od romantizma do klasične avangarde, od četvrte decenije 19. do pete 20. veka.

Izložba donosi dela Adolfa Mancela, Pjera Bonara, Edgara Dega, Pjera Ogista Renoara, Pabla Pikasa, El Lisickog, Moholj-Nađa, Nikolaja Reriha, Ogista Rodena, Žana Koktoa, Amadea Modiljanija i drugih manje poznatih umetnika. koja se sada prvi put predstavljaju javnosti.

Borić Brešković je dodala da je ideja izložbe da se prikaže na koji način su telo i prostor, dve velike i konstantne teme evropske vizuelne umetnosti, bile tumačene u vremenima u kojim se bitno menjao odnos prema čoveku i okolini.

Iz NMS-a je saopšteno da je poseban naglasak izložbe na mediju crteža, koji obuhvata različite tehnike i formate, od malih, usputnih zabeleški do završenih, autonomnih dela velikog formata.

Otvaranje je obeležio performans grupe glumaca i plesača.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA