Vreme čitanja: oko 1 min.

Miroslavljevo jevanđelje deo programa Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja u Narodnom muzeju Srbije

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ulaz za sve posetioce je besplatan

  • 0
Miroslavljevo jevanđelje, Srpsko srednjovekovlje, Srpski srednji vek, Srednji vek, Srpska kultura, Srpska istorija, Srpska umetnost, Umetnost srednjovekovne Srbije Iluminacija iz Miroslavljevog jevanđelja. Foto: wdl.org / narodnimuzej.rs

Povodom Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja, Narodni muzej Srbije će u okviru svog programa izložiti za javnost najstariju srpsku rukopisnu knjigu, Miroslavljevo jevanđelje, koje se čuva u specijalizovanoj komori na prvom spratu muzeja.

Tokom produženog radnog vremena muzeja od 12:00 - 22:00 svi zainteresovani posetioci moći će da pogledaju Miroslavljevo jevanđelje, uživajući u pričama koje su pripremili naši kustosi i saradnici o bogoslužbenoj knjizi iz poslednje decenije 12. veka. Zbog izuzetnog značaja i vrednosti, Miroslavljevo jevanđelje je proglašeno za kulturno dobro od izuzetnog značaja 1979. godine, a od juna 2005. godine nalazi se na listi UNESKA, Pamćenje sveta (Memory of the World).

Međunarodni dan muzeja 18. maja u Narodnom muzeju Srbije biće upotpunjen radionicama i stručnim vođenjima, koji će nas voditi od praistorije do modernog dobra, od božanstava i Beogradske mumije iz Starog Egipta do izuzetnih dela jugoslovenske skulpture. Imaćemo prilike da se upoznamo sa mumijom kao najstarijim egipatskim artefaktom u Srbiji, amuletima od zlata, lapisa lazulija i fajansa različite namene. U drugom delu dana, šetajući kroz Galeriju jugoslovenske umetnosti, razgovaraćemo o najistaknutijim primerima moderne skulpture, bogatstvu različitih umetničkih poetika i širokim mogućnostima stvaralačkih postupaka i materijala.

Ulaz za sve posetioce je besplatan.

Program

12:00 – 22:00 Miroslavljevo jevanđelje

12:00 Stručno vođenje Staroegipatska zbirka Narodnog muzeja Srbije

Muzejska savetnica Ivana Minić

13:00 Radionica za decu Staroegipatska božanstva

Muzejska savetnica Ivana Minić

Uzrast dece od 7-10 godina, neophodna prijava na radionice@narodnimuzej.rs.

18:00 Stručno vođenje

Umetnost u tri dimenzije: skulptura 20. veka na stalnoj postavci NMS

Viši kustos Lidija Ham-Milovanović

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA