≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Preminuo Branislav Bane Ilić

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njegov rad nagrađen je brojnim priznanjima

  • 0

Likovni umetnik iz Zvečana Branislav Bane Ilić preminuo je jutros, saopštila je porodica.  Bane Ilić je rođen je 1944. godine u Kosovskoj Mitrovici. Umetničku školu završio je u Peći, a potom i Višu pedagošku u Prištini. Bio je član ULUK-a i ULUS-a. Od 1975. radi kao samostalni umetnik. Živeo je i stvarao u Zvečanu.

Ilić je imao veliki broj samostalnih i kolektivnih izložbi. Njegov rad nagrađen je brojnim priznanjima.

Uz Časlava Milisavljevića, začetnik je i jedan od osnivača likovne kolonije, a potom i kulturne manifestacije “Sokolica”.

Ilićevo stvaralaštvo karakteriše igra tehnikama, od akvarela, preko ulja, do grafika. Od motiva, jako je zastupljen pejzaž stare Mitrovice, Zvečana i kosovskometohijskih manastira.

Iako je živeo od svoje umetnosti, slike je poklanjao nesebično. Njegova dela su svoje utočište pronašla na svim kontinentima, gde slave lepotu i znamenitosti Ilićevog rodnog kraja.

Sahrana zvečanskog umetnika biće obavljena sutra u 13h na groblju u Rudaru. Porodica će primati saučešće od 10h u kapeli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA