• 1

Evropska festivalska asocijacija pisala Vladi Srbije: Sačuvajte srpsku manifestacionu privredu

Pad prihoda ove industrije u toku blokade je 100%...

  • 1
Petrovaradinska tvrđava, EXIT, Novi Sad

Petrovaradin / Foto: Promo

Najvažnija asocijacija evropskih festivala Yourope, koja broji preko 90 najvećih festivala na kontinentu, uputila je pismo predsednici Vlade Republike Srbije, Ani Brnabić, u kojoj poziva Vladu Srbije da sačuva srpsku manifestacionu privredu od totalne ugroženosti, nastale usled pandemije korona virusom.

Kako se navodi u pismu generalnog sektretara ove evropske festivalske asocijacije Kristofa Hubera, globalna manifestaciona industrija je od svih privrednih grana najteže pogođena novonastalom situacijom, imajući u vidu da su veliki događaji prvi koji su ugašeni i poslednji koji će biti vraćeni u normalno stanje, te da je pad prihoda ove industrije u toku blokade 100%.

Petrovaradinska tvrđava, Novi Sad, EXIT

Petrovaradinska tvrđava / Foto: Promo

U pismu se ističe značaj globalne industrije događaja:

- Manifestacije svojim lokalnim ekonomijama donose stotine miliona evra prihoda na godišnjem nivou - navodi Huber, koji je u pismu podsetio da Srbija ima višestrukog nosioca titule Najboljeg evropskog festivala, te da je EXIT ekonomiji Srbije do sada doneo preko 200 miliona evra prihoda.

- Druge vlade država širom sveta već sad izdvajaju ogromna sredstva kako bi sačuvale svoje vodeće manifestacije - navodi se u pismu generalnog sekretara Hubera koji u nastavku traži od Vlade Republike Srbije da na isti način podrži srpsku manifestacionu privredu posebnim programima ekonomske podrške "kako bi se od katastrofalnih posledica sačuvale porodice desetine hiljada radnika koji su zaposleni u ovom sektoru u Srbiji".

U pismu se dodaje da su krizom naročito izloženi umetnici i nezavisni radnici u sektoru kulture koji zavise od rada manifestacija i konstantuje da bi oni takođe trebalo da budu obuhvaćeni predloženim merama.

EXIT Main stage

EXIT Main stage / Foto: Promo

Podsećamo, Nemačka je za spas manifestacione, kulturne i kreativne industrije opredelila rekordnih 50 milijardi evra, dok je samo grad Berlin za očuvanje svojih kultnih noćnih klubova, koji u ovom gradu uživaju status institucija kulture, namenio 30 miliona evra. I druge države, poput Velike Britanije, Francuske, Italije, Švajcarske i drugih, su za spas ovog segmenta privrede odvojile više stotina miliona evra direktne finansijske podrške.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siniša

    Pa krajnje je vreme da se stvari vrate u normalu, ne može se više ovako živeti...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima