≫ 

Exit festival se seli iz Novog Sada i Srbije? "Nažalost, to ne zavisi samo od nas"

Jedan od najprepoznatljivijih srpskih kulturnih brendova novi dom bi mogao da pronađe u Hrvatskoj ili Crnoj Gori

  • 9
Exit Life Stream Exit Life Stream / Foto: EXIT tim

Novi Sad i Srbija mogli bi da ostanu bez Exit festivala, jer su im u državnom vrhu poručili da reše finansijske probleme otpuštanjem zaposlenih, piše hrvatski Jutarnji list, navodeći da bi jedan od najpoznatijih evropskih festivala novi dom mogao da pronađe u Umagu. Iz Exit festivala za Telegraf.rs navode da žele da ostanu u Novom Sadu, ali da ne zavisi sve samo od njih.

Jedan od najprepoznatljivijih srpskih kulturnih brendova novi dom bi mogao da pronađe u Hrvatskoj ili Crnoj Gori, ali su u trci navodno i pojedine arapske zemlje, piše hrvatski Jutarnji list.

Life Stream 2020 EXIT Sa druge strane, iz Exita zasada imaju samo jednu poruku / Foto: EXIT tim

- Značilo bi to da će Istra iduće godine ugostiti Dejvida Getu, Solomuna, Ninu Kravic, Pola van Dajka i mnoge druge svetske zvezde, čiji su nastupi najavljeni za 2021. godinu - navodi list.

Sa druge strane, kako pišu srpski mediji, ukoliko dođe do preseljenja festivala sa Petrovaradinske tvrđave, najizvesnija lokacija za preseljenje Crna Gora, jer bi veliki broj Exit-ovih fanova iz Srbije najradije putovao u tu zemlju.

Razlog mogućeg preseljenja je, navode, finansijski i nalazi se u činjenici da Srbija nije napravila plan kojim bi pomogla određene privredne grane, te su skresana uobičajena godišnja davanja projektima iz kulture i turizma, zbog čega je kratkih rukava ostao i Exit.

Jutarnji list, pozivajući se na neimenovani izvor, navodi i da je finansijski gubitak ove godine oko milion evra, zbog čega bi do kraja godine morali da otpuste stotinak ljudi koji rade tokom čitave godine, odnosno nekoliko hiljada njih koji rade tokom trajanja festivala. Dodatni udarac festivalu je zadat i kada je državni Telekom odustao od sponzorstva festivala, svega sedam dana pre održavanja Life Stream-a, koji je Exit organizovao zajedno sa Svetskim programom za hranu Ujedinjenih nacija.

Sa druge strane, iz Exita zasada imaju samo jednu poruku.

- Poznata je činjenica da smo tokom godina dobijali puno ponuda da se EXIT preseli iz Novog Sada i Srbije u drugu državu, jer gotovo svaka zemlja na svetu želi da u svojoj turističkoj ponudi ima jedan od najvećih svetskih festivala koji svake godine donosi desetine miliona evra lokalnom turizmu. Takve ponude smo do sada kategorički odbijali, jer želimo ostati i razvijati festival u našem gradu i zemlji. Nažalost, to ne zavisi samo od nas - kazali su iz EXIT tima za Telegraf.rs.

Exit je za 20 godina postojanja došao do momenta kada predstavlja najvećeg izvoznika kreativnih industrija u Srbiji, s obzirom na to da organizuje festivale u Srbiji, Crnoj Gori (Sea Dance), Hrvatskoj (Sea Star), Rumuniji (Revolution). U tom smislu, preseljenje festivala u Hrvatsku ili Crnu Goru, ukoliko im se ponude bolji uslovi, moglo bi da bude očekivano, s obzirom na to da već imaju svoje timove u tim državama, čime bi Srbija ostala bez festivala koji je u velikoj meri promoviše u svetu. 

Globalna pandemija korona virusa sprečila je organizatore poznatog festivala da ove godine obeleže 20 godina od organizovanja "nultog" Exit-a, ali se proslava 20. rođendana festivala planira za jul naredne godine.

Video: Glumci i muzičari sa Petrovaradina poslali poruku zajedništva u svet

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bravo

    17. novembar 2020 | 13:29

    Tvrđava bi konačno odahnula i ostala sačuvana.

  • Map

    17. novembar 2020 | 13:47

    Sretan im put

  • Igormndc

    17. novembar 2020 | 14:15

    Da li se iko uopšte seća prvog Exita i šta je on tada predstavljao?! Bio je pocetak kraja jednog sumornog doba. Bio je bunt mladih prema drzavi. Bio je zelja mladih da promene nešto u toj drzavi. Da daju svoj glas za bolje sutra! Bio je uvek znak otpora!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA