≫ 

Uči srpski preko aplikacije i planeti predstavlja Vinču: Svetski poznati muzičar u subotu na Exitu

Njegova muzika, kako kaže, spaja svetove, a deo te „planete“ postao je i Balkan

  • 0
Satori Satori / Foto: EXIT/Promo

Svetski poznati umetnik, Holanđanin srpskog imena i porekla, Đorđe Petrović aka Satori, jedan je od hedlajnera ovogodišnjeg EXIT festivala i muzičar kog publika jedva čeka da čuje.

Kako i ne bi, kada je 2019. ostavio jak utisak, a sada dolazi i sa novim, potpuno jedinstvenim projektom.

- Ovo je prvi veliki festival posle dugo vremena. Jeste li u tako nešto mogli da poverujete? – sa osmehom pita Satori.

Teško je, priznajemo. On, s druge strane, ne skriva uzbuđenje, tim pre što će imati priliku da publici predstavi svoj novi album, inspirisan dostigućima praistorijske Vinčanske kulture i tradicionalnom muzikom Balkana.

Uz pomoć eklektičnog zvuka producenta Satorija i ko-kreaciju gostujućih vodećih zvezdi world music-a Balkana napravila se potpuno jedinstvena fuzija elektornske muzike i tradicionalne muzike koji će svetu predstaviti na upečatljiv način bogato kulturno naleđe fascinante Vinačanske kulture.

- Na Exitu ću predstaviti svoj novi muzički projekat „Vinča“, koji radim zajedno sa Exitom. Uzeli smo balkanske klasike i pretvorili ih u njihove moderne, elektronske verzije. Na scenu ću izneti taj hibrid elektro zvuka i jedva čekam da ga pustim ovoj publici.

Na pitanje otkud mu ta ljubav prema balkanskoj muzici, jasan je – „krivo je“ njegovo poreklo.

- Moj otac je iz Niša i ja sam odrastao uz tu muziku. Znam toliko pesama, toliko mogu da ih otpevam. Ona je u mom sistemu. Kada sam počeo da sviram elektronsku muziku, koja je danas toliko popularna, nekako sam istovremeno počeo i da spajam moderni zvuk sa balkanskim numerama. Na jedan veoma prirodan način za mene to se pretočilo u svojevrstan elektro etno zvuk. Nekima je to interesantna kombinacija, ali meni se čini vrlo ispravnom.

I ne samo njemu. Kako kaže, u Holandiji je ova fuzija veoma popularna.

- Oni ovo obožavaju. Amesterdam je prestonica elektro muzike, tako da su vrlo su otvoreni za nove pravce i stilove.

Satori na Exit dolazi „zagrejan“. Pre tri nedelje već je svirao u čuvenom Space Miami, čime je pre nego na Petrovaradim, Exit stigao na Floridu. Space Miami, kao jedan od vodećih svetskih klubova i epicentar elektronske muzike u Americi, ugostio je i ovog srpsko-holandskog umetnika.

- To je bio deo moje američke ture i osećao sam veliko uzbuđenje zbog te prilike. Počeli smo sa Space Miami, a ne možeš da izabereš bolji start. Ranije sam tamo svirao sa svojim bendom, a ovaj put sam. Ogromnu podršku dobijam od srpske zajednice koja tamo živi.

I Srbe unutar i van matice oduševio je nedavno lajv strimom koji je snimio na tvrđavi Golubac. Ovo iskustvo ne želi da zaboravi.

- Četiri dana pre Golupca bio sam u Meksiku i zvali su me iz Exita. Rekli su da su uspeli da obezbede ovu fantastičnu tvrđavu za naš live stream, a ja sam već bio u Meksiku. Skoro sam želeo da kažem ne, bilo je veoma naporno putovati. Ali znao sam za Golubac i rekao sebi da moram to da ovo da iskoristim. Uradio sam PCR test iz Meksika stigao pravo ovde.

- Odlučio sam samo da se predam. Bio je vrlo poseban dan, prelepo vreme, mesto koje je toliko inspirišuće, a ja sam sa prethodnog putovanja doneo mnogo energije. Trena kad sam se tamo našao, samo sam se prepustio. Znao sad da će na tako divnom mestu live stream biti uspešan.

- Predao sam se momentu – napominje još jednom.

Ipak, iako se možda za nastupe ne priprema, jedan plan mu je, očigledno, pokvarila epidemija. To je bila ideja da dođe u Srbiju, upiše fakultet i nauči srpski.

- Plan se, zbog kovida, pretvorio u to da sam skinuo aplikaciju i sada učim srpski reč po reč. Iako bih jako voleo da naučim jezik. Dobar deo mogu da razumem, mogu da pratim razgovor, a iz iskustva svog brata i sestre znam da ako si ovde na primer tri meseca i govoriš, govoriš, govoriš, naučićeš veoma brzo, jer sve reči sam već čuo. One su u mom sistemu, treba samo da ih stavim u pravi red i povežem.

Satori će se publici Exita predstaviti u subotu, a ako još niste kupili svoje karte, još uvek imate vremena za to.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA