≫ 

Intervju, Asaf Avidan: Zvezda ovogodišnjeg Exita o festivalu, muzici, saradnji sa Goranom Bregovićem

- Trudim se da svojoj publici pružim puno poštovanja prema njihovoj emocionalnoj sposobnosti - rekao je muzičar za portal Telegraf.rs

  • 0
Asaf Avidan Asaf Avidan Foto: Promo/EXIT/Paolo Santambrogio

I ove godine Exit će imati bogat program, a jedan od hedlajnera 20. izdanja festivala je i muzičar iz Izraela Asaf Avidan. Ekipa rubrike Pop&Kultura popričala je sa hitmejkerom o njegovom nastupu na ovoj muzičkoj manifestaciji u Novom Sadu (10. jul, 22:50, Main Stage), muzici, ali o saradnji sa Goranom Bregovićem.

  • Jedan ste od hedlajnera ovogodišnjeg izdanja Exit festivala. Šta publika može da očekuje od Vašeg nastupa? Šta ćete dati publici?

Vrištaću mnogo... ozbiljno.. Trudim se da svojoj publici pružim puno poštovanja prema njihovoj emocionalnoj sposobnosti. Moj koncert se ne odnosi samo na dobro osećanje i ples ... Trudim se da pokažem punu lepotu ljudskog

iskustva ... tugu, povređenost, nadu, ljubav, žestinu i krhkost. Svestan sam da mnogi ljudi dolaze na Exit zbog di-džejeva i zbog okruženja za zabavljanje ... ali tu sam da pokušam da dotaknem tihe emocije u njihovim srcima i umova. Mislim da je više nego ikad važno biti iskren i hrabar da se oseća.

  • Koji su Vaši prvi utisci o Exit festivalu i Srbiji?

Zapravo ne dolazim sa očekivanjima, ali pomalo se plašim da me srpska publika najviše zna po remiksovanoj verziji moje pesme "Reckoning Song". Nadam se da ne očekuju da budem di-džej ili nešto slično. U svakom slučaju - dolazim da se predstavim kroz svoju muziku i veoma sam uzbuđen kad vidim kakvi su srpski fanovi.

Asaf Avidan Asaf Avidan Foto: Promo/EXIT/Paolo Santambrogio
  • Jedna od Vaših najpoznatijih pesama je "One Day/Reckoning Song". Ova numera je objavljena pre jedne decenije, i dalje je veliki hit. Kakav je Vaš komentar o ovome?

To ide uz prethodni odgovor - s jedne strane je očigledno MNOGO učinila moju karijeru i upoznala me sa mnogo nove publike. S druge strane, uvek se bojim da odaje pogrešan utisak ko sam ja umetnik.

  • Šta Vas inspiriše kada pravite muziku? Koliko Vam treba da napravite jednu sjajnu pesmu?

Nadahnjuje me nada protiv svih izgleda. Apsurd brige o nečemu ili nekome kad je sve konačno i trenutno. bol, ljubav, bes, napor u komunikaciji ... sve je to zanimljivo ... Takođe volim mitologije i poezije i pokušavam da ih uvrstim u moje pesme.  Treba mi par sati da napišem pesmu ... ali to uopšte nije tačno ... jer u većini slučajeva pesma "ne izađe"... pokušaš da sediš tamo satima i danima i to je samo beznadežno. Ali ... kada pesma odjednom počne da se "pojavljuje", obično je vrlo brz proces za mene da ga "uhvatim".

  • Koja je Vaša neostvarena želja u muzici i u životu? Koji je vaš cilj u muzici i u Vašem životu?

Zvuči izlizano, ali želim da pronađem ravnotežu mira. Negde između sidra i puta.

  • Nekada ste sarađivali sa Goranom Bregovićem na pesmi "Baila Leila", pre četiri godine. Da li biste bili ljubazni da nam kažete nešto o toj saradnji?

Upoznali smo se preko kolege i jednostavno smo zaista želeli da radimo zajedno. Veliki sam obožavalac Goranovog dela i bio sam izuzetno ponosan što me želi na svom albumu. Imao je ovu melodiju koju mi je svirao i ja sam zapisao tekstove pesama nakon što je objasnio svoje viđenje pesme i albuma. Upoznali smo se u Parizu i nešto snimili i potrošili vreme zajedno. Toliko sam naučio od toga ko je on kao čovek i umetnik ... način na koji nema razdvajanja između muzike i života. Zaista se trudim da to prihvatim.

  • Da li planirate saradnju sa nekom drugom srpskom muzičkom zvezdom, ili nekom svetskom zvezdom?

Iskreno, ne planiram saradnje. Moja muzika je veoma lična i uglavnom preferiram da radim sam... Ako se pojavi prilika i ako se nešto interesantno pojavi, biću srećan... ali neću to aktivno tražiti.

Asaf Avidan Asaf Avidan Foto: Promo/EXIT/Paolo Santambrogio
  • Da li imate idola u muzici? Da li imate poruku za narod Srbije?

Leonard Koen ili Bob Dilan su mi omiljeni svih vremena. Poruka srpskom narodu ... hmm ... Budite zdravi i zdravi! Jedva čekam da vas uskoro upoznam.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA