Sea Dance festival i njegovi izvođači poslali jasnu poruku: Muzika i umetnost trijumfovali nad politikom

Mirovne poruke su prikazivane na nastupima niza izvođača na glavnoj bini, ali su posebno dobile na značaju tokom nastupa Nine Kraviz

  • 0
Sea Dance Festival

Foto: Sea Dance Photo Team/Ervin Kovač

Nakon niza prepreka i ultimatuma, izvođači i organizatori Sea Dance-a su na ovogodišnjem izdanju festivala, održanom poslednjeg vikenda avgusta, još jednom naglasili ključne vrednosti za koje se zalažu. „Stop this war“, „Stop all wars“, „Peace on Earth“, „Peace with Earth“, i „Мир” – reč koja se isto izgovara i piše na jezicima našeg podneblja, kao i na ukrajinskom i ruskom – mirovne su poruke koje su posetioci mogli da vide na videowall-ovima glavne bine Sea Dance festivala i na profilima društvenih mreža izvođača. Jedinstven stav i jedna od osnovnih misija delovanja Exita još jednom su pokazali da umetnost, muzika i univerzalne vrednosti trijumfuju nad politikom zasnovanom na podelama i propagiranju mržnje.

Mirovne poruke su prikazivane na nastupima niza izvođača na glavnoj bini, ali su posebno dobile na značaju tokom nastupa Nine Kraviz, koja se najviše našla na udaru u prethodnom periodu. Podsetimo, ukrajinski bend Kalush Orchestra je početkom avgusta na zvaničnom Instagram profilu pozvao fanove da podrže „čišćenje scene“, i istakao da od Sea Dance festivala očekuje otkazivanje nastupa izvođača iz Rusije, jasno aludirajući na Ninu Kraviz. Ovaj ultimatum su organizatori odmah odbili. Tom prilikom je istaknuta jasna mirovna misija svih Exitovih festivala, kao i to da je diskriminacija bilo kog čoveka i umetnika na osnovu njegove nacije, rase, jezika, vere ili bilo koje druge osnove u potpunosti neprihvatljiva. Jasno je ukazano i na to da je neophodno uspostaviti mir, kako u Ukrajini, tako i u konfliktima širom sveta.

Nakon izuzetno turbulentnog razdoblja proteklih meseci, Sea Dance je opet pokazao zbog čega ga smatraju najvažnijim crnogorskim festivalom i jednim od najprepoznatljivijih muzičkih događaja na Jadranu. Kroz kapije na plaži Buljarica tokom tri dana prošlo je više od 40.000 posetilaca iz mnogih evropskih zemalja, a njihova sinergija sa inspirativnim nastupima brojnih headlinera, poput Konstrakte, Mind Against, Senidah, Anfise Letyago, Dubioze Kolektiva i Nine Kraviz, rezultirala je idealnim finalom festivalskog leta.

Bend Rulja Inc. objavio album „Ništa skriveno“

Bend Rulja Inc. objavio je i fizičko CD izdanje svog debi albuma „Ništa skriveno“, za diskografsku kuću Multimedia Music.

Posle izlaska albuma „Ništa Skriveno" na svim digitalnim platformama u decembru prethodne godine, a zatim i brojnih svirki po klubovima i festivalima širom Srbije, u prodaji je i fizičko CD izdanje debi albuma grupe Rulja Inc.

Jedan od uživo najenergičnijih novih rok bendova privukao je, i nastupom, ali i svojim autorskim pesmama, veliku pažnju domaće publike.

„Ono što smo započeli na albumu, preneli smo i na svirke, još glasnije, sirovije, sa više energije. I naravno, publika je to umela da prepozna“ kažu članovi benda i dodaju da je publika posebno dobro prihvatila „žešće“ pesme sa albuma, kao što su „Ne dam", „Duhovi", „Znam", „Budućnost" i „Raskršće": „Bend se ni na jednom nastupu nije štedeo, bez obzira na to koliko je ljudi bilo u publici. A to najbolje znaju oni koji su bili prisutni na tim svirkama.“

Za snimanje, mix, master i kompletnu produkciju albuma bio je zadužen Milan Savić Dexter. Muziku na albumu potpisuju svi članovi benda, dok je za tekstove zadužen frontmen Ivan Simić.

„Na ovom CD izdanju zaokružujemo muzičku priču i vizuelnim momentom“ kaže bend i pojašnjava: „U pitanju su izuzetne slike akademskog slikara Vladimira Petrovića, koji je bendu ustupio svoje radove, a koji su u potpunosti odgovarali atmosferi pesama.“

Kao prvi singl sa izdanja izdvojena je pesma „Znam“ za koju je urađen i video spot:

Rulja Inc. je rokenrol bend nastao u Lazarevcu 2018. godine i od samog početka bio je okrenut isključivo autorskom radu. Nastao je pod uticajem kultnih bendova sa ovih prostora, poput Partibrejkersa, Bjesova, Block Out-a, Braće Left, kao i uzora van granica naše zemlje, poput Queens Of The Stone Age, Guns N Roses, Aerosmith, Led Zeppelin, Kyuss. Trenutnu postavu čine Ivan Simić (vokal, gitara), Marko Milutinović (gitara), Vuk Stojanović (bas) i Filip Todorčević (bubanj).

U planu su i novi nastupi, saradnje sa raznim muzičarima, novi spotovi: „Pre svega ćemo se potruditi da odemo u gradove u kojima do sada nismo nastupali. Sve u svemu, vredi nabaviti CD i uživati u nekoj novoj dimenziji albuma.“

Album „Ništa skriveno“ dostupan je na svim prodajnim mestima Multimedia Music, online na www.multimedia-music.com kao i na svim relevantnim muzičkim platformama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA