≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pitali smo Marka Nastića šta treba da se učini da bi naši di-džejevi bili na nivou svetskih: Evo i odgovora

Vreme čitanja: oko 4 min.

U intervjuu za Telegraf.rs, poznati di-džej nam je otkrio šta hvali, a šta zamera današnoj svetskoj muzičkoj sceni i samoj muzici

  • 1
Marko Nastić Marko Nastić Foto: Nebojša Babić

Marko Nastić je decenijama jedan od naših najboljih di-džejeva. Imaćemo priliku da ga slušamo na ovogodišnjem Exitu, tačnije 8. jula, na Dance Areni.

Pre nastupa na čuvenom festivalu, Marko Nastić je u intervju za Telegraf.rs pričao o svojoj karijeri, muzici. Naravno, i nastupu na Exitu.

  • Šta možemo da očekujemo od Vašeg novog nastupa na Exitu?

U zavisnosti od toga u kom vremenskom intervalu ću nastupati, potrudiću se da pružim svoj maksimum, ali definitivno će se moj set kretati u nekoj kreativnoj mešavini house-a i techno-a. EXIT je poseban event gde verujem da se kako i ja, tako i moje kolege, specijalno potrudimo.

  • Koji nastup na Exitu pamtite najviše?

Priznajem, uživam da puštam na Exitu, i svaki od mojih nastupa tamo je za mene imao posebnu čar. Definitivno su mi oni prvih godina, na samom početku, koji su donosili osećaj nečeg novog i uzbuđujućeg, ostali posebno urezani. Takođe, posebno su mi draga sećanja sa prvih zajednički Exita sa mojom suprugom Aleksandrom, kada smo tek započinjali našu vezu.

  • Jedan ste od naših najpoznatijih i najboljih di-džejeva. Da li možete da napravite paralelu između naših i inostranih di-džejeva? Šta treba da se učini da bi naši bili na nivou svetskih zvezda?

Šta znam, isto pitanje ponekad i ja postavljam. Imamo veliki broj zaista kvalitenih artista i producenata, možda i kvalitenijih od nekih svetskih zvezda, ali nisu postigli istu slavu i uspeh. Međutim moramo da budemo svesni da scenu ne kreiraju samo kvalitetnii DJ-evi i i producenti, već su ključni faktori i veliki klubovi, festivali (u što većem broju), dobre novine i marketing, velike booking agencije i naravno neizbežno velika doza međusbnog poštovanja što mislim da sve nama ovde dosta fali. Važno je da prepoznamo da je ova industrija timski rad, gde svaki segment ima svoju ulogu u stvaranju uspeha.

Marko Nastić Marko Nastić Foto: Nebojša Babić
  • S kojom zvezdom biste voleli da sarađujete?

Anohni, pevačica benda Anohni and the Johnsons.

  • Koliko je teško napraviti neku kompoziciju u svetu di-džejinga?

Postoji mnogo različitih tehnika i pristupa pravljenju muzike. Lično, počeo sam koristeći kompjuter, ali unazad nekoliko godina praktikujem da pravim sve analogno i sa mašinama. Priznajem, ne treba mi puno vremena da dođem do ideje, već mi više vremena oduzima i veći mi je izazov sama postprodukcija. Ponekad se dešava da u zavinosti od privatnih i poslovnih obaveza ne mogu da budem u studiju onoliko koliko bih hteo, ali kada uđem makar na dan, dva. uspem da uradim šta treba. Ipak, primetio sam da postižem najbolje rezultate kada radim nedeljama u kontinuitetu. Za ovaj posao, kao i za svaki drugi, za najbolji kvalitet, potreban je konstantan rad, mir i koncentracija.

Marko Nastić Foto: Braca Nadeždić
  • Na kom velikom svetskom festivalu biste voleli da nastupite, a na kom do sada niste?

Sunwaves.

  • Nedavno ste obeležili 25 godina karijere. Kog trenutka iz Vaše karijere se najrađe sećate?

Prvog nastupa u Industrji. To je bila velika rotacija na postojećoj sceni, sveža i mlada krv sa drugačijim pristupom miksu.

Marko Nastić Marko Nastić Foto: Nebojša Babić
  • Šta hvalite, a šta zamerate današnoj svetskoj muzičkoj sceni i samoj muzici?

Muzička industrija je zaista fascinantan i profitabilan biznis koji privlači mnoge ljude koji žele da se njime bave. Međutim, često se čini da nedostaje ta organska nota koju smo imali u muzici osamdesetih godina. Danas se mnogo toga čini preprodukovanim, što znači da su ljudi koji nisu nužno pevači postali vodeći vokali. Uzimajući u obzir komercijalni aspekt i hiperprodukciju, može biti teško pronaći autentične umetnike. Međutim, ako imate strpljenja i pažljivo istražujete, pronaći ćete mnogo kvalitetnih umetnika koji stvaraju muziku izvan tog komercijalnog spektra. Oni su tu, samo je potrebno uložiti napor da ih pronađete. Važno je podržavati takve umetnike i pružiti im priliku da se izraze, jer su oni ti koji donose osvežavajući kvalitet i autentičnost u muzičkom svetu.

  • Da li žalite za nečim i da li imate neku neostvarenu želju?

Izuzetno sam zadovoljan postignutim, a naročito načinom na koji sam došao do svega toga. Kada razmišljam o putu koji sam prešao, nije bio ni malo lak, ali ne bih ništa promenio čak ni da mogu da krenem ispočetka. Muzika i rad na njoj su oduvek bili moj glavni izvor motivacije i zadovoljstva. Ono što bih voleo je da sam uložio u samostalni studio mnogo ranije. Smatram da bi mi to omogućilo još veću slobodu i kreativnost u stvaranju muzike. Bez obzira na to, verujem da je sve došlo u pravom trenutku i da sam ostvario svoj potencijal na najbolji mogući način. Uzbuđen sam zbog onoga što dolazi u budućnosti i verujem da prave stvari tek dolaze.

  • Posle Exita, koji su Vaši planovi?

Busy je sezona, tako da ću mahom da budem na putu. Ono što me zaista raduje je da je album sa Anom Ćurčin gotov, masteri su tu, još par art detalja i štampanje ploče može da počne.

(Telegraf.rs)

Video: Šakil O'Nil napravio ludnicu u klubu u Dubrovniku: Tresla se tvrđava Revelin

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Džoni

    26. jun 2023 | 17:13

    Veliki pozdrav za ovog čoveka,sa kojim sam rastao i upoznao tehno klabing scenu... Industrija,barutana,plastik, andergraund i još par mesta...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA