Gledali smo "Mračni feniks": X-men franšiza okončala se posle 20 godina, a fanovi misle da je zaslužila bolji kraj (VIDEO)

Ovaj tekst ne sadrži spojlere

Dark Phoenix
Foto: Promo

"X-men: Mračni feniks" stigao je ove nedelje pred našu i svetsku publiku, poslednji film u franšizi, koju je dosada radio "20th Century Fox", a nadalje ga preuzima "Marvel Cinetmatic Universe".

Skoro 20 godina duga istorija završila se tako što se X-meni ponovo sukobljavaju sa Mračnim feniksom (ili Mračnom feniks, kako vam je draže). I iako je to priča koju smo gledali u animiranoj seriju i u "Poslednjem uporištu", ali i čitali u stripovima, ovaj film vredi odgledati baš zbog toga što je on kraj jedne ere, kada su X-men filmovi u pitanju.

"X-men" franšiza imala je uzbudljiv put, pun uspona i padova, ali je svejedno stekla veliku bazu fanova, izvršila nemali uticaj na popularnu kulturu, dala svoj doprinos shvatanju i prihvatanju "drugosti", i dobrim delom odradila način na koji gledaoci 21. veka poimaju superheroje.

U tom smislu ovaj film ne treba propustiti. Gledanje u bioskopu, u 3D varijanti, izvlači ono najbolje iz njega. Esteski on je primamljiv, specijalni efekti su dobri, scene borbe su dinamične i uzbudljive, scene iz svemira prelepe. Sofi Tarner kao glavna heroina dopala mnogim gledaocima, koji u šali ovaj film sada zovu "Uspon mračne Sanse". 

Ali, budući gledaoci treba da se spreme da je sve drugo već viđeno. Iako film u početku drži pažnju, radnja ubrzo gubi fokus i ostavlja nas da se zapitamo - da li je ovo bila priča o osobi koja se bori da savlada moć koje je već u njoj, da se pomiri sa činjenicom da je drugačija ili je reč o duboko potisnutoj traumi koja, kad se jednom ispolji, eksplodira snažno kao gejzir? Je li to priča o borbi sa moći koja je stečena bez volje, ali koja svejedno nosi veliku odgovornost i posledice, baš kao i "dar" koji Džin već ima? Je li ovo povest o osveti i krivici, ili o iskorišćavanju drugog ljudskog bića od strane onih koji imaju i najbolje, i najgore namere?

Kako to pitanje nije razjašnjeno, ponekad se čini da su junaci u filmu u svakoj sledećoj sceni drugi ljudi, da su ono što zaplet od njih traži da budu u datom trenutku. I već na polovini filma nekako znate kako će da se sve završi, što su možda razlozi zbog čega rane kritike nisu baš bile milostive prema ovom ostvarenju. Na IMDB "X-men: Mračni feniks" dobio je ocenu 5.9, dok su mu kritike sa Rotten tomatoes dale svega 22 odsto glasova, mada je publika bila mnogo srdačnija sa svojih 65 odsto.

Ipak, film treba odgledati, barem zato što je poslednji u nizu koji postoji već dve decenije, a koji će kada ga "Marvel" preuzme pretrpeti brojne promene. Da li će one biti i korenite, zasada ne znamo. Iz "Marvela" ne govore mnogo, mada je jedna od glavnih producentkinja Viktorija Alonso u nedavnom intervjuu prokomentarisala da je ime "X-men" (iks-ljudi, ali i iks-muškarci) zastarelo, jer je mnogo žena sada deo grupe. Tako da bi ime moglo da bude prva stvar koja odlazi u istoriju. Što se brojnih fanova tiče, ime može da ostane, ali neka u ranim 2000-im ostanu ovi dobro poznati zapleti.

(d.savanovic@telegraf.rs)

Tagovi: 20th Century Fox, Film, Marvel, mračni feniks, X Men

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Fanovi presudili: Ovaj glumac je najbolje odigrao Betmena

Glumica Jasna Đuričić je dobitnica brojnih nagrada, a sad je objasnila kako se dolazi do uspeha

27 godina nakon filma "Telohranitelj" otkrivena tajna o Vitni Hjuston i Kevinu Kostneru

Serije koje ne smete propustiti ovog leta: Od rimejkova iz '80 i '90 do misterioznih "Čudnih stvari"

Dizni povukao svoje serije sa Netfliksa: Krajem godine kreće sa radom Dizni +, nova platfoma

Meril Strip napunila 70 godina: Ovo su informacije o njoj koje sigurno niste znali (FOTO)

Prva Smotra hrvatskog filma za vikend u Beogradu

Srpski glumac iz Amerike odigrao predstavu u Beogradu i posle aplauza shvatio da je opljačkan

Da li je zgodna kućna pomoćnica san svakog adolescenta? Koje filmove gledati ovog vikenda (VIDEO)

"Ljubav i moda" u novom sjaju: Kultni film ušao u 21. vek

Koliko ste pažljivo gledali seriju "Černobilj"?

Ovo je kraj koji smo zaslužili u "Igri prestola": Jutjuber sam snimio poslednje kadrove

Branka Katić prvi put glumi zlostavljanu ženu koja ubija muža u samoodbrani (FOTO)

Najavljen početak snimanja filma "Dara iz Jasenovca"

Komedija leta "Ortaci na točkovima" u bioskopima od 11. jula

Prelepa manekenka Saša Lus u novom filmu Luk Besona

Šašava družina se vraća: Crta se nova serija o Dušku, Dači, Gici. Ovo je jedna od epizoda (VIDEO)

Novi film o Džokeru stiže u oktobru, a prve fotke obećavaju uzbudljiv drama-triler (FOTO) (VIDEO)

Koliko poznajete popularne rečenice iz serije Prijatelji?

Najnoviji video o filmu „X-Men: Mračni feniks“

Potvrđeno: Planira se snimanje drugog dela filma "Gladijator"

"Ona ima velika usta": 8 stvari koje niste znali o jednom od najromantičnijih filmova svih vremena

Osim Bikovića, i Vuk Kostić postaje "otac" u seriji Južni vetar: Ovo je njegova "ćerka" (FOTO)

Vaše omiljene Diznijeve princeze stvorene su na osnovu stvarnih žena. Znate li kojih? (FOTO)

Ovaj događaj je bio inspiracija za snimanje filma "Zelena milja" (FOTO) (VIDEO)

Emilija Klark je istinska kraljica: Evo šta je sve prelepa Deneris morala da radi iza scene (VIDEO)

Pedru Almodovaru Zlatni lav za životno delo

Gidri pucaju lubenice kada sretne seksi Liliku, no jednim drugim bostanom nadmudrio je celu TV ekipu

Kjubrikov prvi biser, klasik poljske komedije: Koje filmove gledati ovog vikenda (VIDEO)

Branka Katić snimila film sa Havijerom Bardemom: "On je uzbudljiv i snažan glumac"

"Doctor Sleep" vraća nas u jezivi svet "Isijavanja": Pogledajte trejler za nastavak kultnog filma

Ja sam Riska od Ristane, vriska će tek da nastane: Svađe iz "Srećnih ljudi" koje će uvek biti smešne

Hrvatsko-srpski film "Aleksi" najbolji film na festivalu u Nju Džersiju (VIDEO)

Završeno snimanje "Senki 2": Glavni likovi opet u srcu misterije koja može da promeni sudbinu Evrope

"Balkanska međa" u zvaničnoj selekciji festivala u Šangaju: Posle Rusije, film osvaja i Kinu

"Sluškinjina priča" istakla tihu moć žena i poručila muškarcima: "Kada budemo spremne, krećemo na vas"

Goran Marković: "Trebalo mi je 10 godina da dođem do prave istine o epidemiji variola vere"

Jedina serija u Srbiji koja ima samo jednu epizodu i milion pregleda: Sad dobija nastavak (FOTO) (VIDEO)

Prelepi prvi trejler za "Zaleđeno kraljevstvo 2" otkriva u koju se novu avanturu upuštaju Ana i Elsa (VIDEO)

Simfonijski orkestar HRT snima muziku za serijal o Tuđmanu

25 godina od filma "Brzina": 10 stvari koje niste znali o akciji koja je od Kijanu Rivsa napravila zvezdu (VIDEO)

Bjela konačno našao Tita: Druga sezona "Senki nad Balkanom" uveliko se sprema, a sad je poznato i ko će igrati Josipa Broza (VIDEO)

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima