≫ 

25 godina od filma "Brzina": 10 stvari koje niste znali o akciji koja je od Kijanu Rivsa napravila zvezdu (VIDEO)

"Brzina" je u bioskope stigla 10. juna 1994. godine

  • 0

Jedan od najpopularnijih akcionih filmova svih vremena - "Brzina" (Speed) - prvi put se u svetskim bioskopima pojavio pre tačno 25 godina, 10. juna 1994. godine. Skoro svaku reč iz filma znali su gledaoci iz Srbije, prateći toliko puta kako policajac Džek (Kijanu Rivs) spasava putnike iz autobusa, koji će eksplodirati ako brzina padne ispod 50 milja na sat.

I Rivs i njegova koleginica iz filma Sandra Bulok su posle ove akcije lansirani među glumačke zvezde, a četvrt veka kasnije, isplivali su detelji sa snimanja koje publika nije znala. Nedavno su Sandra i Kijanu javno priznali da su bili zaljubljeni jedno u drugo, ali da to su se plašili da to priznaju, pa je njihova ljubav ostala neostvarena.

Ipak, i mnogo zanimljivije stvari odigrale su se na setu.

1) DŽEK I ENI TREBALO JE DA SE VENČAJU U NASTAVKU, ALI JE KIJANU MRZEO SCENARIO

Nakon što je "Brzina" postigla ogroman komercijalni uspeh i dobila dobro prošla kod kritičara, producenti su dobili zeleno svetlo za nastavak. U njemu je trebalo da se pojave i Kijanu i Sandra.

No, kako Kijanu na kraju nije snimio nastavak, jer je navodno mrzeo scenario. Smetalo mu je ono što je smetalo mnogim gledaocima - čamac nije toliko brz kao autobus iz prvog filma.

U "Brzina 2: Kontrola krstarenja" umesto policajca Džeka Trevena glavni lik je Aleks Šo, koga je tumačio Džejson Patrik. U filmu se objašnjava da su Eni i Džek raskinuli, a da je ona sada u vezi sa Aleksom. No, da je Rivs prihvatio ulogu, film bi počeo tako što se Eni i Džek venčavaju.

2) SKAKANJE AUTOBUSA BILO JE LUDAČKI TEŠKO SNIMITI

Ikonični "skok autobusa", koji nije samo nadmašio očekivanja gledalaca, nego i prkosio zakonima fizike, bilo je užasno komplikovano snimiti, ali i veoma opasno. Stvari koje se danas rešavaju upotrebom kompjuterski generisanih slika, tada je ipak moralo snimiti "ručno", a veliki rizik postojao je za sve koji su u tom trenu bili na setu.

Postojala je opasnost da dubler koji je vozio autobus slomi kičmu pri udaru. Inače, ova scena originalno nije bila u scenariju.

3) HALI BERI JE TREBALO DA GLUMI ENI, A STIVEN BOLDVIN DŽEKA

Uloga Džeka Trevena prvo je ponuđena Stivenu Boldvinu, koji je u tom trenu bio mnogo popularniji od Rivsa, ali one je odbio ulogu. Takođe, Eni Porter je originalno trebalo da bude crnkinja i medicinski tehničar, čime bi njeno znanje vožnje autobusa bilo donekle objašnjeno. Uloga je ponuđena Hale Beri, ali ona je rekla ne. Odbila je ovu ulogu i Elen Dedženeris, a priča se još 33 glumice. Kraj znamo - Sandra i Kijanu imali su neverovatnu hemiju.

Hale Beri Hale je trebalo da bude Eni Foto: Tanjug/AP

4) KIJANU JE JEDVA KORISTIO DUBLERA

Većinu vratolomija, kojih u "Brzini" ima poprilično, Kijanu je snimio sam. U to vreme on je bio itekako neiskusan sa akcionim filmovima i vrlo se oprezno ponašao u scenama u kojima bi potencijalno mogao da se ozbiljno povredi.

No, kako je snimanje odmicalo, bio je sve opušteniji i sigurniji, mada mu je reditelj Jan de Bon zabranio da izvodi stvarno opasne tačke.

Jedna od tih zabranjenih bio je momenat kada Džek skočio iz jaguara u pokretu na autobus. No, Rivs je vežbao u tajnosti i na kraju sam snimio ovu scenu.

Brzina Većinu scena je odradio sam Foto: IMDB/Speed

5) SANDRA BULOK NAUČILA JE ZAISTA DA VOZI AUTOBUS

Dobitnica Oskara je zaista naučila da vozi autobus, pa čak i dobila vozačku dozvolu D kategorije, kako bi što verodostojnije predstavila Eni.

6) FRIZURA IZAZVALA HAOS

Pre početka snimanja Kijanu Rivs, koji je do tada i dalje nosio dužu kosu kao u "Zločin na talasima" (Point break), ošišao se skoro na ćelavo, smatrajući da policajci nisu dugokosi. Studio je poludeo kada ga je video skoro bez dlake na glavi.

Ipak, dok prva klapa nije pala, kosa mu je malo porasla.

7) KVENTIN TARANTINO ODBIO JE DA REŽIRA OVAJ FILM

Nakon filma "Ulični psi" iz 1992. godine Tarantino je bio jedno od najtraženijih imena Holivuda, a prodicenti su želeli da baš njemu ustupe rediteljsku stolicu.

Kventin Tarantino Tarantino odbio da režira film Foto: AP/Tanjug

No, kultnom režiseru na umu je već bilo drugo remek delo: "Petparačke priče", pa je odbio ponudu. Tako je "Brzina" postala debitanski film holivudskog reditelja Jana de Bonta.

8) FILM JE U BIOSKOPE STIGAO RANIJE

Filmovi se obično prvo prikazuju pred test-publikom, a ako ih oni loše ocene, datum objave se odlaže, kako bi tvorci filma imali vremena da ga dorade. A to se najčešće dešava. Ne i sa "Brzinom". Test-publika ga e toliko dobro ocenilila, da je datum objave pomeren ranije, za jun umesto za avgusta, a ova odluka se itekako isplatila. Samo u prvoj nedelji prikazivanja "Brzina" je postala bioskopski hit, broj jedan na listama, sa zaradom od 14.5 miliona dolara.

9) GROBLJE AUTOBUSA

Ukupno je 14 autobusa korišćeno (i stradalo) tokom snimanja ovog filma.

Brzina Akcija koja je od Rivsa i Bulokove stvorila zvezde Foto: IMDB/Speed

10) NEOČEKIVANA VEZA SA "UMRI MUŠKI"

Jedan od dizajnera Džekson de Govija poznat je po tome što voli da "imenuje" vozila koja se koriste tokom snimanja filma. Tako u "Brzini" postoji avion koji je uništen kada autobus eksplodira pored njega, na kome piše "Pacific Courier Freight". U "Umri muški" na kamionu je ispisao "Pacific Courier", a u "Umri muški 3" na kombiju piše "Atlantic Courier".

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA