Izašla 3. sezona "Stranger things": Evo čega da se podsetite pre nego što navalite na nove epizode

Sve epizode su već na Netflixu

  • 0
Stranger things Foto: Promo

Nakon skoro dve godine bez ijedne epizode, "Čudne stvari" (Stranger things) su se vratile za novu sezonu danas, 4. jula. Ako niste stigli da ponovo preletite preko prethodna dva serijala - opušteno. Izdvojili smo 31 ključan detalj da vam osveži sećanje, a možda i ukaže na neke zanimljive trenutke koji su promakli pri prvom gledanju.

X-MEN I DŽIN GREJ

Vil dobija strip "X-Men #134" u kome se Džin Grej prvi put predstavlja kao Mračna feniks. Ovo je na neki način najava njegovog poznanstva sa Ileven - devojčicom koja poseduje opasne telekinetičke moći.

SUSRET

Naravno, u 1. epizodi Majk, Dastin i Lukas naleću na Ileven, a njihov susret na kiši postaje ikonični "Stranger things" momenat.

SLATKIŠI

U 2. epizodi Majk daje Ileven "Eggo" vafl po prvi put. Taj slatkiš postaje važna stvar za Ileven.

PLAKAR

Kada Majkova mama naiđe, on natera Ileven da se sakrije u plakar. Taj detalj postaje samo jedan od mnogih sa kojim ova serija aludira na "E.T.".

Stranger things Čudne stvari - Stranger things Foto: Youtube/Netflix
Stranger things E.T. u plakaru Printskrin: Youtube/mmattucc

KRV

Takođe u drugoj epizodi saznajemo da Demogorgona privlači krv, kada Barb, dok sedi pored bazena, biva uvučena u Svet naopačke (Upside down).

SLIČNOSTI

U 3. epizodi dobijamo prvi pogled u Svet naopačke i shvatamo da on fizički liči na naš svet. Naravno, tada shvatamo i da Barb više nećemo videti živu.

TERI AJVS

Ime Teri Ajvs, biološke majke Ileven, prvi put se spominje već u 3. epizodi, u nekoliko novinskih članaka koji se bave eksperimentima u Hokins laboratoriji.

Stranger things Čudne stvari - Stranger things Foto: Promo

Pominje se kako je ona tužila dr Brenera i kako traži pravdu za sebe i svoju ćerku.

DRU BERIMOR

U 4. epizodi Ileven demonstrira svoje moći. Scena u kojoj su joj žice i senzori zalepljeni za čelo, dok pokušava da smrska limenku Koka Kole, zapravo je omaž sceni iz filma "Potpaljivačica" (Firestarter) iz 1984. godine, gde glavnu žensku ulogu igra, tada malena, Dru Berimor.

Stranger things Čarli i Ileven Printskrin: Youtube

DOLINA SENKI

U 5. epizodi Majk, Dastin i Lukas prvi put pričaju od "Dolini senki" iz igre "Lagumi i zmajevi" (Dungeons & Dragons). Oni veruju da je Svet naopčke zapravo Dolina senki.

NESTALI

U 5. epizodi takođe još dva stanovnika Hokinsa nestaju na istom putu po kome je Vil vozio biciklu ka svojoj kući, pre nego što je otet.

OSTANI UZ MENE

Kada Majk, Dastin, Lukas i Ileven pokušavaju da nađu kapiju u Svet naopačke, a pritom šetaju po pruzi, ta scena namerno podseća na ikonično putovanje iz filma "Ostani uz mene" (Stand by me) iz 1986. godine, u kome četvorica drugara kreću u potragu za mrtvim telom o kome je jedan od njih slučajno čuo od svog brata.

Stranger things Stranger things Foto: IMDB/Netlix

MAJKA

U 6. epizodi Džojs i Hoper posećuju Teri Ajvs, Ileveninu majku. Tu otkrivaju da Teri veruje da njena ćerka ima natprirodne moći poput telekineze.

LETEĆA VOZILA

U 7. epizodi još jedna jasna referneca na "E.T." - Ileven svima pomaže da pobegnu od zaposlenih u Hokisn laboratoriji tako što digne kombi u vazduh (bukvalno, kombi uzleti i prevrne se), dok oni beže na biciklama. U "E.T." su poletele su  bicikle koje su vozila deca.

ZAMAK BAJERS

U toj istoj 7. epizodi saznajemo da je Vil zarobljen u Zamku Bajers, ali u verziji Sveta naopačke. To je ranije najavljeno kada vidimo kako njegov verni pas leži na tom istom mestu.

TRAKA ZA KOSU

U 8. epizodi vidimo po prvi put Hoperovu ćerku Saru. Sara je plavokosi anđeo, sa vezanim repićima. Jednu od njenih traka za kosu Hoper sada nosi oko ruke.

OPET, SLATKIŠI

Prva sezona završava se tako što je Ileven naizgled nestala nakon što je pobedila Demogorgona. Naravno, saznajemo da je živa i da joj Hoper tajno donosi njene "Eggo" vafle.

TVIN PIKS

Na kraju prvog serijala Vila u ogledalu vidi da je nešto Sveta naopačke i dalje sa njim. Scena podseća na sličan momenat koji u "Tvin piksu", 2. sezoni, ima agent Dejl Kuper, dok posmatra svoj odraz u ogledalu.

Stranger things Stranger things i Twin peaks Printskrin: Youtube

8

Naredna sezona počinje tako što saznajemo da postoje i drugi ljudi sa istim moćima kao Ilvene. Upoznajemo Kali, to jest Ejt (8), kako koristi svoje talente.

BLISKI SUSRET TREĆE VRSTE

Uprkos tome što je pobegao iz Sveta naopačke, Vil je i dalje vezan za tu dimenziju i može da je vidi. Scena u kojoj mi to saznajemo omaž je sličnoj sceni iz filma "Bliski susret treće vrste" iz 1977. godine.

DUH

Ponovno podsećanje na "E.T." jeste kada u 2x02 epizodi Ileven želi da napusti vikendicu prerušena u duha.

Stranger things Ileven kao duh Foto: IMDB

D'ARTANJAN

Dastin u 2x03 u kanti za smeće pronalazi Darta, D'Artanjana. Ispostavlja se da je Dart samo manja verzija Demogorgona. Dastin ga zove i "Demo-dog".

Stranger things Dart Printskrin: Youtube/Sara

INDIJANA DŽONS

U 5. epizodi 2. sezone Hoper pronalazi tunele koji povezuju naš i Svet naopačke. Takođe, ova scena podseća na scenu iz "Indijane Džonsa i ukletog hrama".

OTETA BEBA

Takođe, u istoj epizodi Ileven upoznaje Teri. Saznajemo da je dr Brener oteo Ileven, tj. Džejn, vrlo bzo nakon što ju je Teri rodila.

LJUBAV

U 6. epizodi Nensi i Džonatan se konačno poljube dok posećuju Mureja Baumana, koji im pomaže da otkriju greške u Hokins laboratoriji.

8 + 11

Ileven pronalazi Kali, tj. Ejt, sa kojom je bila držana u Hokins laboratoriji kada su bile mlađe. Možemo se nadati da će se deca od 1 do 7, kao i 9 i 10 pojaviti u nekom trenutku.

Stranger things Ejt i Ileven Foto:IMDB/Netflix

ZATVORI KAPIJU

U 8. epizodi 2. sezone, koristeći Vilovu konekciju sa Majnd Flajerom, ali i Morzeovu azbuku, ekipa shvati da mora da zatvori kapiju Sveta naopačke.

353 NOĆI

U 9. epizodi Majk i Ileven se konačno ponovo sreću, da pomognu Vilu i zatvore kapiju. Majk joj kaže da nikada nije odustao od nje i da ju je zvao svaku noći - 353 noći. Čula ga je.

ISTERIVANJE ĐAVOLA

Malo kasnije Stiv, Dastin, Lukas i Maks spale tunele, dok Džojs, Džonatan i Nensi isteraju Majnd Flajera iz Vilovog tela.

VRATA PAKLA

Na kraju sezone Ileven zatvara kapiju i jednom za svagda pobeđuje demogorgone. Nedugo zatim Hokin laboratorija je zatvorena zbog njihove umešanosti u smrt Barb.

SARINA TRAKA ZA KOSU

Hoper usvaja Ileven i daje joj Sarinu plavu traku za kosu.

NE, NIJE KRAJ

Prostor da se serija nastavi otvara se kada vidimo da je Majnd Flajer i dalje živ u Naopačke i da nadgleda Hokins.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA