• 0

Film o nestalim bebama, "Šavovi", u trci za nagradu za najbolji evropski film

Scenario za film inspirisan je svedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda, koja veruje da joj je dete oteto pre više od dvadeset godina

  • 0

Evropska filmska akademija (EFA) objavila je svoj zvaničan i konačan izbor od 46 celovečernjih igranih filmova koji dobijaju preporuku za nominacije nagrade Evropske filmske akademije za 2019. godinu. U izboru je zastupljena 31 evropska država, a među 46 odabranih je i višestruko nagrađivani srpski film "Šavovi", u režiji Miroslava Terzića.

Filmove je odabrala šestočlana komisija, a tokom sedmica pred nama, 3.600 članova Evropske filmske akademije glasaće za nominacije za pomenute nagrade koje će biti objavljene 9. novembra, tokom Festivala evropskog filma u Sevilji, u Španiji.

Ovaj srpski film nastao je i uz podršku Filmskog centra Srbije, kao koprodukcija naše zemlje sa Slovenijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. Na Berlinskom filmskom festivalu prikazan je u zvaničnom programu Panorama i osvojio je dve nagrade - nagradu za najbolji evropski film u toj programskoj celini i drugu nagradu publiku.

Snežana Bogdanović je na FEST-u nagrađena za ulogu Ane u ovom filmu, dok je film kao celina poneo i nagradu žirija FIPRESCI i nagradu Nebojša Đukelić. Film je potom nastavio zapažen festivalski pohod po Srbiji, regionu i čitavom svetu, a bio je i deo redovnog bioskopskog repertoara u našoj zemlji.

"Šavovi", priča sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu koje su godinama, po svedočenjima stotina roditelja proglašavane umrlim, a zapravo su prodavane na usvajanje.

Scenario za film inspirisan je svedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda, koja veruje da joj je dete oteto pre više od dvadeset godina. Ona je provela godine po sudovima i opštinama pokušavajući da dokaze svoju sumnju, i veruje da je posle dvadeset godina potrage i borbe uspela da pronađe svog nestalog sina, mladića od dvadeset godina koji živi sa svojom novom porodicom u okolini Beograda. Autorka scenarija za ovaj film je Elma Tataragić.

"Šavovi" su drugi igrani film nastao u produkciji West End Productions Serbia koji je ušao u selekciju 46 najboljih evropskih filmova - prvi je bio "Beli, beli svet" Olega Novkovića koji je deo ovog izbora bio 2011. godine.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima