• 1

Postoji samo jedan poslednji samuraj i zove se Alen Delon: Koje filmove gledati ovog vikenda

Ako Vam se ne sviđa izbor koji nude televizijski kanali, ili Vam ne odgovaraju njihovi termini, ili jednostavno želite da budete gospodari onoga što ćete gledati ali ne znate šta, ovo su naši predlozi za kvalitetno proveden vikend

  • 1

Večita dilema svakog poštenog filmofila, „šta gledati“, pojačana nezadovoljavajućom ponudom televizijskih kanala čiji se broj zadnjih decenija eksponencijalno povećavao ali često bez unapređenja kvaliteta, može imati samo jedno razrešenje: gledanje filma u sopstvenoj „režiji“ i po vlastitom izboru.

Svakoga petka „tačno u podne“ na rubrici „Pop & Kultura“ moći ćete pronaći tekst sa tri naša filmska predloga, a na Vama je da ih prihvatite ili ne. Mi ćemo se s naše strane potruditi da zadovoljimo različite ukuse, znajući da ne možemo zadovoljiti sve. Takođe ćemo se truditi da nudimo šarolik izbor, često našoj javnosti manje poznatih ostvarenja. Uostalom, nema svrhe predlagati Vam da gledate „Kuma“, zar ne?

Le Samouraï“, kod nas preveden kao Samuraj
Dužina trajanja: 1 sat 41 minut
Žanr: Krimić, drama, misterija, neo-noar
Zemlja porekla: Francuska
Godina proizvodnje: 1967.
Ocena na IMDb: 8,1 (presek 39.828 glasova)
Reditelj: Žan-Pjer Melvil
Scenario: Žan-Pjer Melvil, Žorž Pelegrin
Glavne uloge: Alen Delon, Natali Delon, Fransoa Perije

Kratki sinopsis: Džef Kostelo je profesionalni atentator koji svako ubistvo pažljivo planira i nikada ne biva uhvaćen. Ali jedne noći, nakon uspešnog obavljenog posla, biva viđen od strane svedoka i alibi počinje da mu se raspada...

O filmu: Značaj ovog filma za istoriju svetske kinematografije ogroman je, njegova estetika, Melvilov stil i režija, ostvarili su strašan uticaj na druge reditelje, pa se reference na njega mogu pronaći u bezbroj drugih filmova i dela iz domena ostalih umetničkih formi (primera radi, Madona je 2012. snimila pesnmu „Beautiful Killer" koja predstavlja omaž Delonu i aludira upravo na „Samuraja“). Redovno se uvrštava na liste stotinu najboljih filmova dvadesetog veka.

The Killing of a Chinese Bookie“, kod nas preveden kao Ubistvo kineskog kladioničara
Dužina trajanja: 2 sata 15 minuta
Žanr: Krimić, drama, triler
Zemlja porekla: SAD
Godina proizvodnje: 1976.
Ocena na IMDb: 7,4 (presek 9.644 glasa)
Reditelj: Džon Kasavetes
Scenario: Džon Kasavetes
Glavne uloge: Ben Gazara, Timoti Keri, Simor Kasel

Kratki sinopsis: Ponosni vlasnik striptiz-kluba primoran je da samom sebi odgovori na pitanje kakav je u stvari kao čovek, nakon što ga kockarska zavisnost otera u dug prema mafiji, koja mu nudi samo jednu jednu mogućnost i samo jedan izlaz.

O filmu: Prošle nedelje smo predložili „Profesora“ sa Benom Gazarom u glavnoj ulozi, i nismo mogli da odolimo još jednom ostvarenju sa ovim legendarnim i nepravedno zapostavljenim holivudskim glumcem. Utoliko više što smo napravili veliki propust i do sada propustili da u predloge uvrstimo neki od filmova velikog, velikog Džona Kasavetesa. I ne razbacujemo se olako epitetom „veliki“: Džon Kasavetes je istinski velikan. A ovo mu je možda i najbolji film: mada je bio omražen kada se pojavio, i mada je propao na blagajnama i bio povučen posle svega šest dana, u međuvremenu je publika istančanog ukusa shvatila o kakvom se dragulju radi pa danas „The Killing of a Chinese Bookie“ ima status kultnog ostvarenja.

Vals Im Bashir (engleski naziv: „Waltz with Bashir“), kod nas preveden kao Valcer sa Baširom
Dužina trajanja: 1 sat 30 minuta
Žanr: Animirani, ratni, biografski
Zemlja porekla: Izrael
Godina proizvodnje: 2008.
Ocena na IMDb: 8,0 (presek 52.587 glasova)
Reditelj: Ari Folman
Scenario: Ari Folman
Glavne uloge: Ari Folman, Ron Ben-Jišaj, Roni Dajag

Kratki sinopsis: Izraelski reditelj Ari Folman intervjuiše svoje bivše saborce, pripadnike izraelske vojske iz perioda njene intervencije u Libanskom građanskom ratu 1982. godine, u pokušaju da rekonstruiše vlastita potisnuta sećanja.

O filmu: Strašan film. Plašimo se da Vam kažemo bilo šta više od toga, da Vam ne bismo pokvarili utisak i doživljaj ovog krajnje neobičnog ostvarenja. Ujedno je ovo i vrlo poučan film, onaj koji čoveka tera na preispitivanje samoga sebe.

(P. L.)

Komentari

  • W

    Rođen sam 1974 i tadavje Delon bio bez veze za razliku od Belmonda!

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima