• 13

Ristovski o kandidaturi "Kralja Petra Prvog" za nagradu: Vreme je da Srbija dobije prvog Oskara

"Smatram da bi bili zadovoljni jer je naš film ujedno i istorijski spektakl, ali i priča o malim ljudima, kakve oni znaju da cene"

  • 13

Na konkursu Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN) za srpskog kandidata za američkog Oskara prijavljeno je ukupno pet filmova - "Delirijum tremens" Gorana Markovića, "Kralj Petar Prvi" Petra Ristovskog, "Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali" Gorana Radovanovića, "Reži" Koste Đorđevića i "Teret" Ognjena Glavonića.

Istorijski spektakl "Kralj Petar Prvi" Petra Ristovskog govori o nekim od najtežih trenutaka u modernoj srpskoj istoriji, s početka Prvog svetskog rata, a naslovnu ulogu igra Lazar Ristovski, s kojim smo i razgovarali o izgledima njihovog ostvarenja u trci za Oskara.

- Bili bismo srećni da naš film na kraju bude izabran kao srpski predstavnik za prestižnu nagradu. Mislim da bi to bilo značajno i sa umetničke strane, ali i sa istorijske, jer bi onda stvarno Evropa i ceo svet videli kakvu je žrtvu Srbija podnela u Velikom ratu. Pored svih marginalizovanja Srbije prilikom proslave stogodišnjice Prvog svetskog rata, ovo bi bila istinska satisfakcija u svakom smislu - iskren je Lazar Ristovski, koji smatra da je ovo vrsta filma koju bi članovi Američke akademije dočekali s radošću:

- Smatram da bi bili zadovoljni jer je naš film ujedno i istorijski spektakl, ali i priča o malim ljudima, kakve oni znaju da cene.

 Lazar Ristovski

Lazar Ristovski/ Foto: Milena Đorđević

Na pitanje kakve izglede ima "Kralj Petar Prvi" u odnosu na druge prijavljene filmove, glumac ističe:

- Ne želim da komentarišem druge filmove. Ne bi bilo fer. Treba sačekati odluku komisije naše akademije, koja je sastavljena od naših kolega iz svih oblasti filmske industrije i u čiji sud moramo verovati. Ali želim da kažem da je možda napokon došlo vreme da Srbija dobije prvog Oskara.

Konačnu odluku o našem kandidatu za nagradu Oskar doneće polovinom septembra specijalna komisija AFUN, koja broji 24 člana.

VIDEO: Lazar Ristovski kaže da će se ulogom kralja Petra oprostiti od glume

(Telegraf.rs/ Kurir)

Komentari

  • zora

    NO RESPEKT onoga sto je nase.Koliko ste puta svi vi gledali strane filmove i bili odusevljeni a film nula.KOLIKO STE PUTA GLEDALI Segala, a on nula od glumca. Naj gora nacija koju znam smo MI SRBI. Uvek nam je bolje tudje. Mozda su i Tesla i Andric trebali da budu tudji da bi se nacija ponosila.Kralj Petar je odlican film a Ristovski vrhovni glumac.

  • Mimi

    Film koji je trebalo da nas predstavlja je Delirijum tremens Gorana Markovica. Vrhunski je. Ovaj o kralju Petru je bezveze

  • Spartanac

    Tema o kojoj je snimljen film zasluzila je da se to mnogo bolje uradi,ono sto sam ja gkedao je nula. Kako je samo odradjen film Balkanska medja. Svaka cast pa ko god da ga je radio,na nivou Holivuda!

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima