≫ 

Ristovski o kandidaturi "Kralja Petra Prvog" za nagradu: Vreme je da Srbija dobije prvog Oskara

"Smatram da bi bili zadovoljni jer je naš film ujedno i istorijski spektakl, ali i priča o malim ljudima, kakve oni znaju da cene"

  • 13

Na konkursu Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN) za srpskog kandidata za američkog Oskara prijavljeno je ukupno pet filmova - "Delirijum tremens" Gorana Markovića, "Kralj Petar Prvi" Petra Ristovskog, "Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali" Gorana Radovanovića, "Reži" Koste Đorđevića i "Teret" Ognjena Glavonića.

Istorijski spektakl "Kralj Petar Prvi" Petra Ristovskog govori o nekim od najtežih trenutaka u modernoj srpskoj istoriji, s početka Prvog svetskog rata, a naslovnu ulogu igra Lazar Ristovski, s kojim smo i razgovarali o izgledima njihovog ostvarenja u trci za Oskara.

- Bili bismo srećni da naš film na kraju bude izabran kao srpski predstavnik za prestižnu nagradu. Mislim da bi to bilo značajno i sa umetničke strane, ali i sa istorijske, jer bi onda stvarno Evropa i ceo svet videli kakvu je žrtvu Srbija podnela u Velikom ratu. Pored svih marginalizovanja Srbije prilikom proslave stogodišnjice Prvog svetskog rata, ovo bi bila istinska satisfakcija u svakom smislu - iskren je Lazar Ristovski, koji smatra da je ovo vrsta filma koju bi članovi Američke akademije dočekali s radošću:

- Smatram da bi bili zadovoljni jer je naš film ujedno i istorijski spektakl, ali i priča o malim ljudima, kakve oni znaju da cene.

 Lazar Ristovski Lazar Ristovski/ Foto: Milena Đorđević

Na pitanje kakve izglede ima "Kralj Petar Prvi" u odnosu na druge prijavljene filmove, glumac ističe:

- Ne želim da komentarišem druge filmove. Ne bi bilo fer. Treba sačekati odluku komisije naše akademije, koja je sastavljena od naših kolega iz svih oblasti filmske industrije i u čiji sud moramo verovati. Ali želim da kažem da je možda napokon došlo vreme da Srbija dobije prvog Oskara.

Konačnu odluku o našem kandidatu za nagradu Oskar doneće polovinom septembra specijalna komisija AFUN, koja broji 24 člana.

VIDEO: Lazar Ristovski kaže da će se ulogom kralja Petra oprostiti od glume

(Telegraf.rs/ Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    23. avgust 2019 | 15:23

    Ako ovaj film zasluzuje oskara onda nemam reci. Tema je nazalost dobra, ali film je katastrofalno uradjen.

  • Slavko

    23. avgust 2019 | 15:30

    Gledao sam fim čim je izašao , nije los ali mislim da smo za takav istorijski značaj naseg naroda trebali izdvojiti malo vise novca i malo ga ozbiljnije odraditi . Neke scene koje su nebitne traju jako dugo dok su izostavljeni mnogi značajni dogadjaji, kad pogledam mars na drinu koji je sniman prije 50 godina mnogo je realnije odrađen nego petar prvi. Ali u svakom slučaju napokon smo dobili kakav takav film!

  • Moje laičko mišljenje

    23. avgust 2019 | 18:13

    Lično mi je film van svakog nivoa, ali moje mišljenje kao laika nema nikakvog značaja. Važnije je to što nisam čuo od ni jedne kompetentnije osobe neku pohvalu. Tema jeste interesantna ali scenario, režija i glumačka podela su katastrofa. Neko reče, a ja se slažem, da je Marš na Drinu pre toliko godina umetničko savršenstvo za ovaj porodični igrokaz.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA