≫ 

Film "Teret", koji govori o NATO bombardovanju Srbije, oduševio Amerikance: Prikazivaće ga širom SAD

Od 6. septembra, "Teret" će se naći i na repertoaru bioskopa u Čikagu, San Hozeu i Santa Feu

  • 4

Nakon uspešne distribucije u Francuskoj i Španiji, film "Teret" Ognjena Glavonića započeo je bioskopsku distribuciju u Americi u petak 30. avgusta, saopštili su iz Filmskog centra Srbije.

Premijera je održana u njujorškom Linkoln centru, gde će film nedelju dana biti prikazivan u pet termina dnevno. 

Linkoln centar je organizator prestižnih manifestacija kao što su Njujorški filmski festival i New Directors/New Films.

"Teret" su u Njujorku predstavili producent filma Stefan Ivančić i direktorka fotografije Tatjana Krstevski.

Film Teret Foto: Promo

Od 6. septembra, "Teret" će se naći i na repertoaru bioskopa u Čikagu, San Hozeu i Santa Feu.

Reakcije američke kritike su izuzetno pozitivne te je na listi filmova koji ove nedelje ulaze u bioskopsku distribuciju portala "Rotten Tomatoes" "Teret" trenutno jedini film sa stopostotnim pozitivnim prikazima.

U Njujork Tajmsu film je izabran za "Critic''s Pick", tj. izdvojen je kao "izbor kritičara" ove sedmice.

Odlične kritike pojavile su se i u nekim od najrelevantnijih časopisa za film i kulturu kao što su Film Comment, Artforum, sajtovima RogerEbert.com, NPR, The Wrap, A.V. Club...

Zanimljivo je da je većina američkih kritičara istakla da "Teret" oštro kritikuje NATO bombardovanje Srbije, kao i da je to film koji na jedinstven način prikazuje i poziva na odgovornost, ali i razumevanje života i ponašanja običnih ljudi u Srbiji, te nudi novi, kompleksniji pogled na ratove u bivšoj Jugoslaviji.

Uticajni portal "Roger Ebert" ocenio je film sa četiri od četiri zvezdice, uz zaključak da se radi "očaravajućem debitantskom filmu" i "jednom od najboljih filmova ove godine".

Teret film Printskrin: Teret/Five Stars Film Distribution

Glen Keli, kolumnista "Njujork Tajmsa" je rekao da "film čija je radnja smeštena u Jugoslaviju uništenu nasiljem postavlja snažna pitanja o ličnoj odgovornosti".

- Film ceste sa tmurnom paletom i jezgrovitim ali suptilnim scenarijem, Teret skladišti dubine ispod svoje na prvi pogled minimalističke površine, kompleksnosti koje se otkrivaju i oživljavaju u usputnim dijalozima, pogledima i potentnim detaljima - piše Imogen Sara Smit u Film Comment-u.

- Iz užasa rađa se refleksija, a ovaj izvanredni film svedoči o tome da prošlost ne mora uvek biti samo prolog, čak i kada se istorija ponavlja tako često - kaže Kristofer L. Rid sa sajta Film Festival Today.

Podsećamo, "Teret" je jedan od šest prijavljenih kandidata za izbor srpskog predstavnika za nagradu Oskar.

Film Teret Foto: Promo

"Teret" je imao svetsku premijeru na Kanskom festivalu 2018. godine, nakon čega je prikazan na preko 80 međunarodnih festivala, osvojivši 25 nagrada, među kojima su i one za najbolji film na Festivalu Autorskog Filma u Beogradu, Zagreb Film Festivalu, nagrada za najboljeg reditelja na festivalu u Marakešu, kao i Srce Sarajeva za najboljeg glumca koje je dobio Leon Lučev.

Film prati priču Vlade vozača kamiona u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Dok prolazi kroz nepoznate predele okružen posledicama rata, Vlada ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi, ali taj tovar vremenom postaje njegov teret.

Pored Leona Lučeva u sporednim ulogama se pojavljuju i Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Igor Benčina i Ivan Lučev.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mnogo izdajnika i autošovinista imamo, naročitou Beogradu

    3. septembar 2019 | 14:04

    Svaki film koji opusuje Srbe ne najgori način je za njih dobar, još ako u filmu opravda bombardovanje Srbije...idealno. Jer u ovom filmu glavni glumac koji je inače Hrvat kamionom prevozi leševe albanskih civila koje su Srbi ubijali za vreme NATO bombardovanja i "Milosrdnog andjela"...a niko da se seti nijedne od vise miliona srpskih žrtava, vadjenja organa, decenija albanskog terorizma, ustaških logora,Bratinca,Kravica,nabijanja na kolac, danka u krvi, Jasenovca, logora za ubijanje srpske dece itd. Malo je patriota medju srpskim filmskim stvaraocima, a posebno medju glumcima. Njima je vrhunac karijere glumiti u antisrpskom filmu.

  • Zvonimir

    3. septembar 2019 | 19:11

    Sigurno jedva čekaju da prikazuju i film Borisa Malagurskog o Kosovu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA