• 2

Cela Juga je nekada obožavala "Smogovce", a od te serije prošao je čitav jedan život - 37 godina

Dogodovštine malih i velikih Vrageca pratili smo bez daha

  • 2

Kada su 1982. godine započeli sa snimanjem legendarne hrvatske humorističke serije "Smogovci", malo ko je mogao da veruje da će se čak 37 godina kasnije televizijski gledaoci sa setom prisećati jedne od najpopularnijih serija 80-ih i 90-ih godina prošlog veka. Svako je imao svog omiljenog lika, pa nije zgoreg da "matorce" podsetimo na nju, a one mlađe, možda zainteresujemo, jer ova serija pratila se širom bivše države.

Pre 37 godina emitovana je prva epizoda legendarne humoristične serije Milivoja Puhlovskog "Smogovci", nastale prema romanu Hrvoja Hitreca. Svakodnevne dogodovštine porodice Vragec na zagrebačkoj Peščenici snimljene su u 38 epizoda, odnosno šest sezona, a poslednja epizoda je emitovana 1997. godine.

Smogovci

Porodica Vragec, Printskrin: Hrvatska radiotelevizija

Serija govori o šestoro braće koji su odrasli bez oca, zbog čega je mama Melita, kako bi ih prehranila, prihvatila posao u Nemačkoj. I ona replika, koja je trebalo da objasni sve ili bar ponešto: "Oni su mali, ali su veliki, odnosno, hoću reći nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali, razumete šta hoću da kažem?".

Smogovci

Odrastali sami, dok majka pečalbari u Nemačkoj, Printskrin: Hrvatska radiotelevizija

ŠEST VRAGECA

Porodicu Vragec, čije smo dogodovštine pratili bez daha, poređani po starosti, činili su: Dragec Vragec, najstariji brat, glava porodice, Pero Vragec, drugi brat po starosti, fudbaler, Mazalo Vragec, treći brat po starosti, slikar u nastajanju i zaljubljenik u umetnost, Cobra Vragec, četvrti brat, ljubitelj hemije, fizike i biologije, sanja da jednog dana postane Nobelovac, Štefek Vragec, peti brat, učenik koji nikad ništa ne uči, a uvek sve zna i Buco Vragec, proždrljivac, ujedno i najmlađi brat. Poznat po višku kilograma i ljubavi prema kobasicama i pekmezu.

Snimanje serije je trajalo do 1997. godine, a zadnjih sedam snimljeno je pod naslovom "Smogovci u domovinskom ratu".

Pogledajte i inserte:

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Zeljko PSG ex JSO

    Eto ja sam tad imao 20 godina i nikad ih nisam gledao?!

  • I onda se opet pojavise ustase

    Citav jedan zivot... Da!

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima