• 0

Zlatni lav "Džokeru", Srebrni Polanskom: Završen 76. Filmski festival u Veneciji

Francusko-poljski režiser se nije pojavio u Veneciji iz straha da bi mogao da bude uhapšen

  • 0

Na upravo završenom Filmskom festivalu u Veneciji Zlatni lav dodeljen je filmu "Džoker" Toda Filipsa, a Glavnu nagradu žirija dobio je Roman Polanski za film "Oficir i špijun".

Film "Džoker", sa Hoakin Finiksom u naslovnoj ulozi, prvi put je, uoči zvanične premijere najavljene za 3. oktobar, prikazan na filmskom festivalu u Veneciji i od tada su svi pretpostavljali da će biti jedan od glavnih kandidata za osvajanje nagrade.

Jedan od glavnih razloga za toliko oduševljenje kritičara i publike je svakako bio i Hoakin Finiks koji je savršeno utelovio zloglasnog junaka, mentalno nestabilnog komičara Artura Fleka, što nije bio nimalo lak zadatak. Na smehu novog Džokera je radio mesecima, a za potrebe filma je izgubio 23 kilograma.

Na početku Festivala u Veneciji dosta prašine se podiglo oko ulaska u glavnu konkurenciju novog filma Romana Polanskog Oficir i špijun, zasnovanog na aferi "Drajfus" koja je u 19. veku potresla Francusku, s obzirom na to da je reditelj optužen za seksualne prestupe.

Rojters navodi da je režiser pokušao da uporedi sopstvenu situaciju sa onom u kojoj se našao Jevrejin Alfred Drajfus, artiljerijski oficir u francuskoj vojsci, koji je osuđen za izdaju i prebačen na Đavolje ostrvo, gde su francuski zatvorenici izdržavali kazne.

Polanski, Venecija

Glumica Emanuel Senje preuzela je Srebrnog lava u ime svog supruga Romana Polanskog, Foto: Tanjug/AP

Afera je podelila tadašnju Francusku, jer su mnogi smatrali da je optužba bila motivisna antisemitizmom, a Drajfus je na kraju oslobođen.

Polanski, koji je pobegao iz SAD nakon što se 1977. godine izjasnio da je kriv za silovanje 13-godišnje devojčice, rekao je da su mu poznati mnogi detalji o radu tužilaštva koje je i pokazao u filmu, i da ga je to jasno inspirisalo. Francusko-poljski režiser se nije pojavio u Veneciji iz straha da bi mogao da bude uhapšen.

(Telegraf.rs/RTS)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima