Ovo su trenutno najbolji filmovi 21. veka po IMDB-u. Da li ste saglasni sa izborom?

Predstavljamo vam favorite, a vi nam otkrijte da li se slažete

  • 17
Najbolji filmovi Printskrin: Youtube

Još se ni cele dve decenije 21. veka nisu završile, a gledaoci se optimistično nadaju da će neki od filmova dosada snimljenih biti uvršen u neke od najboljih stoleća.

Da li će tako biti, reći će vreme (ko u ostalom i može da zamisli kako će filmovi izgledati za 20, a kamoli 80 godina...), no sudeći po glasovima gledalaca, oni već imaju svoje favorite.

Na listi od 250 najboljih filmova svih vremena, ovi su objavljeni u 21. veku:

1. MRAČNI VITEZ (The Dark Knight, 2008.)

Sa ocenom 9 film koji će svi pamtiti kao jedan od poslednjih u kojima smo gledali Hita Ledžera. Na listi 250 najboljih filmova svih vremena on zauzima 3. mesto, a ispred njega su "Bekstvo iz Šošenka" (1994) i "Kum" (1972).

Ovo je drugi film iz "Betmen trilogije" Kristofera Nolana (Betmen počinje, Mračni vitez, Uspon mračnog viteza) i verovatno prekretnica u tome kako filmska industrija gleda superheroje. Sa neospornim uspehom ove trilogije, Marvel, Fox i Vorner Bros. su počeli da u svoje interpretacije dodaju malo više realizma. Ipak, "Mračni vitez" je pre svega baziran  na stripovima i grafičkim romanima o Džokeru. Mnogi tvrde da je Džoker Hita Ledžera (za koji je posthumno dobio Oskara) najbolji od svih Džokera. Šta vi mislite?

2. GOSPODAR PRSTENOVA: POVRATAK KRALJA (The Lord of the Rings: The Return of the King, 2003)

Treći nastavak iz "Gospodar prstenova" trilogije Pitera Džeksona, "Povratak kralja" nominovan je za 11 Oskara - i svih 11 je odneo kući. To je jedini film koji je ikada dobio sve nagrade američke filmske Akademije za koje je bio i nominovan.

Osim njega, po 11 Oskara osvojili su i "Ben Hur" (1959) i "Titanik" (1997). Niko za sada nije dobio više.

Na IMDB-u ocena mu je 8.9, a na listi najboljih filmova ikad je na 5. mestu.

3. GOSPODAR PRSTENOVA: DRUŽINA PRSTENA (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, 2001)

Odmah iza (10. na listi), sa ocenom 8.8, nalazi se prvi deo ove trilogije, bazirane na romanima Dž.R.R. Tolkina.

Film je proslavio mnoge glumce, a onima već poznatim dao status pravih zvezda. Prethodno je Šon Koneri odbio ulogu Gandalfa jer nije razumeo scenario. Ulogu Aragorna Nikolas Kejdž je zaobišao zbog porodičnih obaveza, a Rasel Krou, jer je upravo snimio jedan drugi film u kome je imao oklop i mač - "Gladijator". Džejk Džilenhol nije znao da treba da ima britanski akcenat kada je konkurisao za ulogu Froda, dok je Liam Nison odbio ulogu Boromira. Uma Turman i Itan Hok, tada taze venčane zvezde, zamalo su postali Eovin i Faramir.

4.  GOSPODAR PRSTENOVA: DVE KULE (The Lord of the Rings: The Two Towers, 2002)

Sasvim očekivano visoko se kotira i središnji deo trilogije. Ocena mu je 8.7, a na listi 250 najboljih filmova je 12. po redu.

5. MEĐUZVEZDANI (Interstellar, 2014)

Još jedno ostvarenje Kristofera Nolana na ovoj listi je naučnofantastični film "Međuzvezdani" sa Metjuom Mekonahijem u glavnoj ulozi.

Inače, scenario nije baziran na romanu, već na radu teorijskog fizičara Kipa Torna.

Ocena mu je 8.6, a 16. je na listi najboljih fimova.

6. BOŽJI GRAD (Cidade de Deus, 2002)

Konačno jedan ne-američki film. "Grad bogova" prikazuje život u brazilskim favelama, trgovinu drogom, rat bandi, odmazde i druge tamne strane uličnog života. Način na koji se prikazuju život, borbe, pobede i porazi, pa i smrt raznih junaka ovog filma nabijen je strasnom i eksplozivnom energijom. Zbog toga se i dalje o njemu priča.

Film je 17. najbolji ikad, a ocena mu je 8.6.

7. PARAZIT (Gisaengchung, 2019)

Odmah iza njega i najnoviji od svih na listi je južnokorejski film "Parazit", koji je režirao Bong Jon-ho. Film govori o klasnoj borbi i odnosima dve porodice, jedne bez prihoda i druge koja vodi bogat i glamurozan život.

Film je pokupio hvale i kritičara i gledalaca.

Ocena mu je 8.5, a na listi 250 najboljih svih vremena je 25.

8. RITAM LUDILA (Whiplash, 2014)

Koliko dugo možete da slušate bubnjeve? U ovom filmu - mnogoooo! Ako i niste voleli ovaj instrument, ritam vas neizbežno ponese, čak i prsti zasvrbe, a odnos Endrua i Flečera toliko uvuče, da morate da izaberete stranu.

Film je 26. na listi, a ocena mu je 8.5.

9. NEDODIRLJIVI (The Intouchables, 2011)

Francuska komedija "Nedodirljivi" je 2011. godine mnogima bila omiljeni film godine. Nakon nesreće na paraglajdingu, Filip, bogati aristokrata, osuđen je na svoj dom. Zapošljava Drisa kao pomoć u kući. Dris je mladić iz siromašne četvrti koji je nedavno izašao iz zatvora. Ukratko, najmanje je podesan za ovaj posao.

Film je, za sada 27. na listi 250 najboljih ikad, takođe sa ocenom 8.5.

10. PRESTIŽ (The Prestige, 2006)

Spojler: Kristijan Bejl (u ulozi Betmena) i Kristofer Nolan zajednički su imenioci i prvog, i poslednjeg filma na ovoj listi od 10 najboljih ostvarenja 21. veka. Mnogi će i danas reći da je, uprkos svemu što je uradio u poslednjih 13 godina, "Prestiž" i dalje najbolji Nolanov film. A pored interesnatnog zapleta, sagledavanja iste priče iz fokusa različitih likova, fantastične glume i zavodljive scenografije i fotografije, ko može da im protivreči?

Da li se Vaše mišljenje poklapa sa IMDB-ovim? Koji bi bili Vaši favorit? Javite nam u komentarima.

(d.savanovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dex33

    13. septembar 2019 | 23:25

    Gospodar prstenova je neato neverovatno... napravljen je pre 20 godina... slovima DVADESET GODINA i i dalje niko jos uvek nije pored svih tehnologija i mogucnosti napravio bolji film epske fantastike ili istorije ili sta god. Tacka

  • Suza Kg

    13. septembar 2019 | 23:52

    PIJANISTA, GREBEN SPASA, DRUŠTVO MRTVIH PESNIKA, GALIPOLJE, ZAKLETVA, DOK BUDAN SANJAM, MEMOARI JEDNE GEJŠE, HRABRO SRCE. FOREST GAMP, BOJA PURPURA, VREME ZA UBIJANJE, KOKO, NEPRIJATELJ PRED VRATIMA, DO GOLE KOŽE, ŠESTO ČULO, POLJE SNOVA, KOKO PRE ŠANEL, JADNICI, PAZI KOGA BIRAŠ, KUĆA KRALJEVOG NAMESNIKA, ČETIRI PERA, VEŠTAČKA INTELIGENCIJA, POSLEDNJE PUTOVANJE, VISOKE POTPETICE.... Ovo je skraćena lista mojih favorita. Što se tiče vaše liste, nikako ne bih odvajala HOBITA od GOSPODARA PRSTENOVA, jedno bez drugog ne ide bez obzira kako je on ocenjen. Mislim ponekad da su pojedini filmovi više izvikani nego što zaista vrede, dok su drugi nepravedno zapostavljeni. Malo sam se odmorila uz ovaj članak. Hvala.

  • Ne mogu da verujem

    14. septembar 2019 | 10:58

    Ljudi ocigledno ne razumeju da 21. Vek znaci od 2000. Godine pa na ovamo....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA