• 13

Jeziva istinita priča iza filma "Lepa sela lepo gore": 7 srpskih vojnika bilo je zarobljeno u tunelu

Samo su tri preživela

  • 13

Film "Lepa sela lepo gore" jedan je od onih koji na vas ostave toliko dubok utisak, da ga danima kasnije nosite sa sobom. Tragedija o kojoj govori još se čini težom kada gledalac sazna da je film zapravo snimljen po istinitom događaju.

Na ušću Lima u Drinu kod Višegrada septembra 1992. godine 7 srpskih vojnika bilo je 9 dana okruženo u 97 metara dugom tunelu Brodar.

Tog septembra 1992. godine 7 vojnika Treće čete Drinskog bataljona čuvalo je most ispred tunela, pazeći da muslimanske jedinice ne pređu na desnu obalu Drine. Posle nekoliko dana celi kanjon je goreo. Jedinica se povukla u tunel i tako našla u klopci, zarobljena sa obe strane, bez mogućnosti da izađe iz istog.

Tako su proveli devet dana, pod bombama i stalnim napadima muslimanskih snaga. Milovan Lučić i Vladan Gavrilović umrli su u tunelu zbog rana dobijenih gelerom, teško ranjeni Novak Arsić ubio se pucnjem u slepoočnicu, dok je Stevan Panić nastradao od kiše metaka kojim su ih muslimanske jedinice svakodnevno zasipale.

Trojica srpskih vojnika Mihajlo Šimšić, Slađan Simić i Stanko Mećašev su posle gubitka drugova odlučili da izađu iz tunela i, verovali ili ne, nekim čudom su preživeli.

Film Srđana Dragojevića o dvojici prijatelja iz detinjstva koji se tokom rata u Bosni nađu na suprotnim stranama kao neprijatelji snimljen je 1996. godine i tada je bio srpski kanditat za Oskara. Smatra se modernim klasikom srpske kinematografije.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Goran

    Zaboravili ste da napisete, da je vojnik Sladjan Simic, dok je ranjen lezao u bolnici, u Uzicu, pricu o tunelu ispricao novinaru Vanji Bulicu, a Vanja reditelju Srdjanu Dragojevicu, i tako je napravljen film. Po izlasku iz bolnice, vojnik Sladjan Simic je poginuo.

  • Posle zene da farbaju jaja...

    Vidi,sedista se obaraju sa strane, a noge se dizu na ramena...Izvini kevo!

  • komšija

    Veliku slavu a naročito pare su napravili Dragojević, Bijela, Bulić (napisao priču po kojoj je i snimano) na paklu koji zadesio te ljude. A šta su učinili za tu dvojicu koji su preživili ? Da li znaju kako žive nakon rata? Da li je ko čuo da su im ikako pomogli?

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima