• 13

Jeziva istinita priča iza filma "Lepa sela lepo gore": 7 srpskih vojnika bilo je zarobljeno u tunelu

Samo su tri preživela

  • 13

Film "Lepa sela lepo gore" jedan je od onih koji na vas ostave toliko dubok utisak, da ga danima kasnije nosite sa sobom. Tragedija o kojoj govori još se čini težom kada gledalac sazna da je film zapravo snimljen po istinitom događaju.

Na ušću Lima u Drinu kod Višegrada septembra 1992. godine 7 srpskih vojnika bilo je 9 dana okruženo u 97 metara dugom tunelu Brodar.

Tog septembra 1992. godine 7 vojnika Treće čete Drinskog bataljona čuvalo je most ispred tunela, pazeći da muslimanske jedinice ne pređu na desnu obalu Drine. Posle nekoliko dana celi kanjon je goreo. Jedinica se povukla u tunel i tako našla u klopci, zarobljena sa obe strane, bez mogućnosti da izađe iz istog.

Tako su proveli devet dana, pod bombama i stalnim napadima muslimanskih snaga. Milovan Lučić i Vladan Gavrilović umrli su u tunelu zbog rana dobijenih gelerom, teško ranjeni Novak Arsić ubio se pucnjem u slepoočnicu, dok je Stevan Panić nastradao od kiše metaka kojim su ih muslimanske jedinice svakodnevno zasipale.

Trojica srpskih vojnika Mihajlo Šimšić, Slađan Simić i Stanko Mećašev su posle gubitka drugova odlučili da izađu iz tunela i, verovali ili ne, nekim čudom su preživeli.

Film Srđana Dragojevića o dvojici prijatelja iz detinjstva koji se tokom rata u Bosni nađu na suprotnim stranama kao neprijatelji snimljen je 1996. godine i tada je bio srpski kanditat za Oskara. Smatra se modernim klasikom srpske kinematografije.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    Zaboravili ste da napisete, da je vojnik Sladjan Simic, dok je ranjen lezao u bolnici, u Uzicu, pricu o tunelu ispricao novinaru Vanji Bulicu, a Vanja reditelju Srdjanu Dragojevicu, i tako je napravljen film. Po izlasku iz bolnice, vojnik Sladjan Simic je poginuo.

  • Posle zene da farbaju jaja...

    Vidi,sedista se obaraju sa strane, a noge se dizu na ramena...Izvini kevo!

  • komšija

    Veliku slavu a naročito pare su napravili Dragojević, Bijela, Bulić (napisao priču po kojoj je i snimano) na paklu koji zadesio te ljude. A šta su učinili za tu dvojicu koji su preživili ? Da li znaju kako žive nakon rata? Da li je ko čuo da su im ikako pomogli?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima