• 0

Japanski dokumentarac zbog kojeg je izbio veliki skandal: Koreja je besna na režisera, pljušte tužbe

"Ako moj film uguše ili u potpunosti skinu sa repertoara, ili zaustave njegovu distribuciju, taj potez će biti udarac na slobodu izražavanja u Japanu"

  • 0
Severna koreja protest

Japanska vlada je više puta tražila da Koreja skloni statue u čast korejskim žrtvama koje su postavljene ispred japanskih ambasada i konzulata u Koreji, ali ona to odbija da uradi; Foto: Profimedia

Reditelj Miki Dezaki je snimio dokumentarni film o korejskim ženama koje je japanska vojska kidnapovala i prisilila na prostituciju u toku Drugog svetskog rata. Veruje se da je do 200.000 žena "postrojeno" i ubačeno u bordele koji su služili japanske vojnike. Većina žrtava je bila iz Koreje, koja je tad bila japanska kolonija.

Oko 30 akademskih ljudi, političara i aktivista iz Japana, Južne Koreje i SAD intervjuisano je za film Shusenjo: The Main Battleground Of The Comfort Women Issue. U dokumentarcu, japanski učenjaci daju podršku argumentima Južnoj Koreji da su žene bile terane na seksualno ropstvo, ali su se u međuvremenu predomislili i rekli da japanska vojska nije prislino regrutovala korejske žene i da nisu bile seksualne robinje.

Reditelj Miki Dezaki je zbog ovoga tužen. Za RT je izjavio da ovi napadi štete slobodi govora i zatvaraju usta diskusiji o ovoj osetljivoj temi.

- Tužba je jasan primer napada na slobodu govora - rekao je reditelj Miki Dezaki, i dodao - Ako moj film uguše ili u potpunosti skinu sa repertoara, ili zaustave njegovu distribuciju, taj potez će biti udarac na slobodu izražavanja u Japanu. 

On smatra da će, ako se ovo desi, biti teško i za ljude u medijima i ljude uopšte da progovore o osetljivim temama.

Dezakija tuži nekoliko japanskih konzervativnih ličnosti koje je intervjuisao za film. Među njima su i profesor Nobukatsu Fujioka i novinar Jošiko Sakurai, koji poriču da su žene terane na prostituciju. Tvrde i da nisu dali Dezakiju dozvolu da ih citira u dokumentarcu, kao i da je njihove rečenice izvadio iz konteksta kako bi profitirao od filma.

Reditelj tvrdi da je predstavio gledišta obe strane na jednak, pošten način. On smatra i da napadi na ovaj dokumentarni film stvaraju situaciju u kojoj "moćni ljudi" mogu da rade i kažu šta god žele, dok "ljudi koji imaju oprečno mišljenje ne mogu ništa da kažu".

Godine 1993. Japan se formalno izivinio Koreji zato što je terao njihove žene da služe u japanskim bordelima. Ali bez obzira na to, pojedini japanski konzervativni političari, istoričari i pisci nastavljaju da to opovrgavaju.

Japanska vlada je više puta tražila da Koreja skloni statue u čast korejskim žrtvama koje su postavljene ispred japanskih ambasada i konzulata u Koreji, ali ona to odbija da uradi.

Pogledajte o čemu se radi: 

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima