• 0

Japanski dokumentarac zbog kojeg je izbio veliki skandal: Koreja je besna na režisera, pljušte tužbe

"Ako moj film uguše ili u potpunosti skinu sa repertoara, ili zaustave njegovu distribuciju, taj potez će biti udarac na slobodu izražavanja u Japanu"

  • 0
Severna koreja protest

Japanska vlada je više puta tražila da Koreja skloni statue u čast korejskim žrtvama koje su postavljene ispred japanskih ambasada i konzulata u Koreji, ali ona to odbija da uradi; Foto: Profimedia

Reditelj Miki Dezaki je snimio dokumentarni film o korejskim ženama koje je japanska vojska kidnapovala i prisilila na prostituciju u toku Drugog svetskog rata. Veruje se da je do 200.000 žena "postrojeno" i ubačeno u bordele koji su služili japanske vojnike. Većina žrtava je bila iz Koreje, koja je tad bila japanska kolonija.

Oko 30 akademskih ljudi, političara i aktivista iz Japana, Južne Koreje i SAD intervjuisano je za film Shusenjo: The Main Battleground Of The Comfort Women Issue. U dokumentarcu, japanski učenjaci daju podršku argumentima Južnoj Koreji da su žene bile terane na seksualno ropstvo, ali su se u međuvremenu predomislili i rekli da japanska vojska nije prislino regrutovala korejske žene i da nisu bile seksualne robinje.

Reditelj Miki Dezaki je zbog ovoga tužen. Za RT je izjavio da ovi napadi štete slobodi govora i zatvaraju usta diskusiji o ovoj osetljivoj temi.

- Tužba je jasan primer napada na slobodu govora - rekao je reditelj Miki Dezaki, i dodao - Ako moj film uguše ili u potpunosti skinu sa repertoara, ili zaustave njegovu distribuciju, taj potez će biti udarac na slobodu izražavanja u Japanu. 

On smatra da će, ako se ovo desi, biti teško i za ljude u medijima i ljude uopšte da progovore o osetljivim temama.

Dezakija tuži nekoliko japanskih konzervativnih ličnosti koje je intervjuisao za film. Među njima su i profesor Nobukatsu Fujioka i novinar Jošiko Sakurai, koji poriču da su žene terane na prostituciju. Tvrde i da nisu dali Dezakiju dozvolu da ih citira u dokumentarcu, kao i da je njihove rečenice izvadio iz konteksta kako bi profitirao od filma.

Reditelj tvrdi da je predstavio gledišta obe strane na jednak, pošten način. On smatra i da napadi na ovaj dokumentarni film stvaraju situaciju u kojoj "moćni ljudi" mogu da rade i kažu šta god žele, dok "ljudi koji imaju oprečno mišljenje ne mogu ništa da kažu".

Godine 1993. Japan se formalno izivinio Koreji zato što je terao njihove žene da služe u japanskim bordelima. Ali bez obzira na to, pojedini japanski konzervativni političari, istoričari i pisci nastavljaju da to opovrgavaju.

Japanska vlada je više puta tražila da Koreja skloni statue u čast korejskim žrtvama koje su postavljene ispred japanskih ambasada i konzulata u Koreji, ali ona to odbija da uradi.

Pogledajte o čemu se radi: 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima