• 0

Ovu jezivu melodiju ste sigurno čuli više puta: Potiče iz 13. veka i ponavlja se u mnogim filmovima

"Dan gneva" je sastavni deo filmova skoro od kada oni postoje, odnosno od prvog zvučnog filma iz 1927. godine, a sve zbog efekta koji stvara i pojačava osećaj straha

  • 0

Četiri note iz rekvijema iz 13. veka mogu se čuti tokom mnogih emotivnih scena u bezbroj filmova.

Broj legendarnih scena u istoriji kinomatografije može da ispuni udžbenike ispisane na stotinama stranica. Bez sumnje, većina nas je videla dovoljno ovih scena da poznaje osnovnu gramatiku igranog filma i da prepozna mnoštvo replika, ali i kompozicija.

Vizuelne i narativne aluzije mogu da "skoče" na nas, ali muzika ima tendenciju da deluje na dosta suptilniji način, izazivajući emotivne reakcije bez angažovanja posebnih delova našeg mozga. Jedna od omiljenih melodija režisera, koja se može čuti u pregršt filmskih ostvarenja, jeste deo iz "Dana gneva", gregorijanskog rekvijema iz 13. veka koji se pripisuje Tomasu da Kelanu.

Himna opisuje sudnji dan, poslednju trubu koja poziva duše pred prestole Božje, odakle će dobri da budu spaseni, a zli proterani u večni plamen, prenosi "Nacionalna geografija".

Naravno, većina ove note zna iz kultne scene u filmu "Amadeus", gde Mocart komponuje "Dan gneva" za svoj rekvijem.

Kada jednom čujete čarobno zloslutni niz nota, odmah ćete pomisliti na muziku kompozitorke Vendi Karlos iz "Paklene pomorandže" i "Isijavanja". Ali da li ste primetili ove četiri note i u Diznijevom animiranom filmu "Kralj lavova", u filmu "Ratovi zvezda" — epizoda 4: "Nova nada" ili filmu "Divan život" iz 1946. godine? A tu su i "Hari Poter" i "Dvorana tajni", „"liski susret treće vrste", kao i "Sam u kući".

"Dan gneva" je sastavni deo filmova skoro od kada oni postoje, odnosno od prvog zvučnog filma iz 1927. godine, a sve zbog efekta koji stvara i pojačava osećaj straha.

(Telegraf.rs/Sputnjik)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima