≫ 

Predlažemo vam jednu glupu francusku komediju, zato što je smešna: Koje filmove gledati ovog vikenda

Ako vam se ne sviđa izbor koji nude televizijski kanali, ili vam ne odgovaraju njihovi termini, ili jednostavno želite da budete gospodari onoga što ćete gledati ali ne znate šta, ovo su naši predlozi za kvalitetno proveden vikend

  • 0
Živela Francuska, Francuska kinematografija, Filmski predlozi Scena iz filma „Živela Francuska“ iz 2013. godine. Foto: YouTube/Gaumont

Večita dilema svakog poštenog filmofila, „šta gledati“, pojačana nezadovoljavajućom ponudom televizijskih kanala čiji se broj zadnjih decenija eksponencijalno povećavao ali često bez unapređenja kvaliteta, može imati samo jedno razrešenje: gledanje filma u sopstvenoj „režiji“ i po vlastitom izboru.

Svakoga petka „tačno u podne“ na rubrici „Pop & Kultura“ moći ćete pronaći tekst sa tri naša filmska predloga, a na vama je da ih prihvatite ili ne. Mi ćemo se s naše strane potruditi da zadovoljimo različite ukuse, znajući da ne možemo zadovoljiti sve. Takođe ćemo se truditi da nudimo šarolik izbor, često našoj javnosti manje poznatih ostvarenja. Uostalom, nema svrhe predlagati vam da gledate „Kuma“, zar ne?

Lisice

Dužina trajanja: 1 sat 20 minuta

Žanr: Drama

Zemlja porekla: Jugoslavija

Godina proizvodnje: 1969.

Ocena na IMDb: 7,5 (presek 305 glasova)

Reditelj: Krsto Papić

Scenario: Mirko Kovač, Krsto Papić

Glavne uloge: Fabijan Šovagović, Adem Čejvan, Jagoda Kaloper

Kratki sinopsis: Malo selo Dalmatinske Zagore, 1948. godine. Vreme je krize sa Informbiroom. Do juče je svako morao voleti Staljina, ali sada je to čin izdaje i pobune protiv jugoslovenskog rukovodstva koje želi da očuva državnu samostalnost i krene svojim putem u socijalizam. Ante se ženi Višnjom, a na svadbu mu dolazi Andrija, ratni heroj i partijski moćnik, jedno bahato i osiono stvorenje, „bog i batina“ čitavog kraja od koga svi strepe i zaziru, i kome se svi „šlihtaju“; na svadbi su i dva agenta Udbe, Krešo i Ćazim, a tu je uvek negde i „fantomski biciklista“ — pola čovek pola čista metafora straha — koji sa sobom nosi naloge za hapšenje ibeovaca.

O filmu: Dobitnik pulske Zlatne arene za najbolji film, najbolju režiju, najbolju glavnu žensku i najbolju glavnu mušku ulogu 1970., uzburkao je ondašnju javnost svojom tematikom, prikazom posleratne stvarnosti i obračuna sa staljinistima (prvi naš film koji se time bavio). Sama činjenica da je uopšte snimljen, prikazivan i nagrađivan, dala je vetar u leđa silama iza Maspoka, „Hrvatskog proleća“, silama koje su se okuražile i u tome videle liberalizaciju i popuštanje stege komunističkog režima, koji je pokret ugušio krajem 1971. Ali ovo ostvarenje treba posmatrati van tog konteksta, jer ono nema veze sa banalnim nacionalizmom već sa strahom, sa progonom od strane režima, sa bahatošću i osionošću svake moguće vlasti.

Akira

Dužina trajanja: 2 sata 4 minuta

Žanr: Anima, Naučna fantastika

Zemlja porekla: Japan

Godina proizvodnje: 1988.

Ocena na IMDb: 8,1 (presek 144.293 glasa)

Reditelj: Kacuhiro Otomo

Scenario: Kacuhiro Otomo, Izo Hašimoto

Glavne uloge: Micuo Ivata, Nozomu Sasaki, Mami Kojama

Kratki sinopsis: Tokio je 1988. uništen u nečemu što je ličilo na nuklearnu eksploziju, što je dovelo do Trećeg svetskog rata, ali je do 2019. obnovljen je pod nazivom Neo-Tokio, kojim vladaju ulične bande i atmosfera straha usled antivladinog terorizma. Tecuo je tinejdžer i pripadnik motociklističke bande koji upoznaje neobičnog dečaka koji poseduje telekinetičke moći; njih dvojicu kidnapuje vojska željna da sve istraži, ali Tecuo ubrzo počinje da poprima iste moći i uspeva da pobegne iz laboratorije. Nastaje pakao koji preti da ponovo uništi grad.

O filmu: Za lenjivce koji ne mogu da pročitaju epsku mangu od 2.182 strane (čiji je autor takođe Kacuhiro Otomo), ovaj film je jedini put ka spoznaji jedne od najboljih naučno-fantastičnih priča dvadesetog veka. Doduše, „sakatoj“ spoznaji, jer je anima sažeta verzija mange, dramatično skraćena, koja ne pokriva čitavu priču. Rekli bismo, „bolje išta nego ništa“, da anima sama po sebi nije kultno ostvarenje, i ako se posmatra van konteksta svog izvora — istinsko remek-delo.

Vive la France“, kod nas preveden kao Živela Francuska

Dužina trajanja: 1 sat 34 minuta

Žanr: Komedija

Zemlja porekla: Francuska

Godina proizvodnje: 2013.

Ocena na IMDb: 5,8 (presek 3.440 glasova)

Reditelj: Mikel Jun

Scenario: Mikel Jun, Dominik Gorijo

Glavne uloge: Hoze Garsija, Mikel Jun, Izabel Funaro

Kratki sinopsis: Tabulistan je malena zemlja u Srednjoj Aziji za koju niko živi nije čuo. Željan da je stavi u žižu svetske javnosti, predsednikov sin smišlja plan da izvrši teroristički napad i digne u vazduh Ajfelovu kulu, a zadatak poverava Muzafaru i Feruzu, naivnim i dobronamernim čobanima koji će na svom putu nabasati na Francusku potpuno drugačiju od one iz priča: korzikanski nacionalisti i separatisti, taksisti koji strancima gule kožu s leđa, nabusiti policajci, fudbalski navijači, i tako dalje. Srećom, upoznaju lepu reporterku Marijanu koja, ubeđena da su oni ilegalni imigranti, reši da im pomogne i pokaže stvarnu Francusku, gostoprimljivu i darežljivu zemlju u kojoj se može lepo živeti. Ali, šta je s njihovim zadatkom, od kog nisu odustali?

O filmu: Ne možemo da reći da je ovo inteligentno ostvarenje; prepuno je klišea, stereotipa, prizemnog, banalnog humora. Ali upravo vam ga zato i predlažemo. Odmorite malo mozak, nema potrebe da od svakog filma zahtevate neke visoke umetničke domete. „Živela Francuska“ je zabavan film, ali će vam biti zabavan samo ako se opustite i prihvatite da su neke fore smešne baš zato što su „glupe“.

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA