≫ 

Kakva se priča krije iza serije "Birmingemska banda": Gde je granica između realnosti i fikcije

Tvorac serije Stiven Najt inspiraciju za pisanje scenarija dobio je nakon jedne očeve priče

  • 1
Birmingemska banda, peaky blinders Foto: BBC

Uskoro će nas obradovati peta sezonu mega popularne serije "Birmingemska banda" (Peaky Blinders), koja samo što nije stigla. U međuvremenu vam donosimo neke činjenice o istorijskim inspiracijama za ovo delo.

Verovatno ste već znali da je serija donekle inspirisana stvarnim likovima i događajima, ali da li znate gde treba povući tu granicu između realnosti i fikcije? Za nekoliko dana gledaćemo Tomija Šelbija u novom, parlamentarnom okruženju, a to se nikada nije desilo u stvarnosti.

Tvorac serije Stiven Najt inspiraciju za pisanje scenarija dobio je nakon jedne očeve priče. Naime, njegov deda zamolio je njegovog oca da prenese jednu poruku svojoj braći. Nakon što je došao do njih, video ih je za okruglim stolom, sa još šestoricom besprekorno obučenih ljudi, sa kapama i pištoljima u džepovima. Na stolu je bilo srebro, a sve je delovalo kao početak jedne vrlo zanimljive priče…

Ono što se razlikuje u odnosu na serijski okvir jeste da je prava "banda" svoje postojanje započela 1890-ih, a ne 1920-ih godina, kao i da nikada nije imala političke ambicije. Činili su je mladići iz Birmingema, koji su učestvovali u pljačkama, kockanju i uličnom nasilju sve do 1910-ih godina. Tada se pojavila druga banda, "Bimingemski momci", koja je preuzela njihovu ulogu.

(Telegraf.rs/Elle France)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivangm🤯

    2. oktobar 2019 | 10:20

    Serija je odlična 5 sezona već ide odavno ja mislim da je gotova i sam Bjelogrlić je rekao da je pokupio neke fore iz ove serije i primenio na Senkama nad Balkanom pemetnom dosta da je pogled sve preporuke....👌💪👍

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA