Sara Bosiljčić još ide u srednju školu, a upravo je dobila nagradu za najbolju žensku ulogu

Ona je navela da reč o šestominutnoj filmskoj priči o devojci koja uspešno igra fudbal, ali je sredina ne podržava zbog zajedničkog shvatanja da je to "muški sport"

  • 0
Sara Bosiljcic Foto: Facebook/Босиљчић Сара

Učenica Srednjoškolskog centra "Vasilije Ostroški" na Sokocu, Sara Bosiljčić (17), dobila je prvu nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu u kratkom dokumentarno-igranom filmu "Odustajanje nije opcija" na "Viva film festivalu" u Sarajevu.

Bosiljčićeva je izjavila za "Srnu" da je film sniman na Sokocu sa srednjoškolcima uz pomoć mentora, a u okviru filmske radionice za mlade "Viva škola filma" u kategoriji omladinski film u BiH.

Ona je navela da reč o šestominutnoj filmskoj priči o devojci koja uspešno igra fudbal, ali je sredina ne podržava zbog zajedničkog shvatanja da je to "muški sport".

Bosiljčićeva je rekla da je ideja za film potekla spontano i da je prihvaćena na sastanku sa profesorom Jadrankom Janković i grupom učenika sokolačkog srednjoškolskog centra "Vasilije Ostroški" koji su želeli da se predstave na najbolji mogući način, razbijanjem tabua i ustaljenih mišljenja o prihvatanju različitosti kroz priču o devojci u maloj sredini koja dobro igra fudbal.

- Iako to ubeđenje nije toliko izraženo u mom gradu, želela sam na ovaj način da skrenem pažnju javnosti, da treba rušiti mit da je fudbal samo za muškarce - istakla je Bosiljčićeva.

Ona je dodala da je film kratka autentična priča u kojoj je pokazala šta zna sa fudbalskom loptom i uprkos predrasudama sredine u kojoj živi nastavlja dalje, uverena da "odustajanje nije opcija".

Ona je navela da joj ova nagrada znači mnogo, kao vid podrške u sportskom hobiju koji je odbarala, te dodala da joj je žao što nije mogla da prisustovuje dodeli zbog putovanja u Nemačku.

Bosiljčićeva je rekla da voli fudbal od dečjih dana, a od svoje 13. godine je igrala u Ženskom fudbalskom klubu "Sokolac".

Ona danas igra u ŽFK "Mladost" u Rogatici i sa nestrpljenjem očekuje narednu utakmicu u Doboju.

Uverena je da će fudbal biti njen sport sve dok joj okolnosti budu dozvoljavale da igra.

Kratki dokumentarno-igrani film "Odustajanje nije opcija" snimljen je u okviru "Viva film radionice" sa srednjoškolcima na Sokocu i prikazan u zvaničnoj selekciji među 17 omladinskih filmova. Režiser ovog filma je Ana Vučak.

Peti "Viva film festival" održan je od 18. do 22. septembra u Sarajevu i u zvaničnoj selekciji prikazana su 94 filma u kategorijama turizam, ekologija, religija i 17 omladinskih filmova.

(Srna.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA