≫ 

Prvi put predlažemo sportski dokumentarac, i to s dobrim razlogom: Koje filmove gledati ovog vikenda

Ako vam se ne sviđa izbor koji nude televizijski kanali, ili vam ne odgovaraju njihovi termini, ili jednostavno želite da budete gospodari onoga što ćete gledati ali ne znate šta, ovo su naši predlozi za kvalitetno proveden vikend

  • 2

Večita dilema svakog poštenog filmofila, „šta gledati“, pojačana nezadovoljavajućom ponudom televizijskih kanala čiji se broj zadnjih decenija eksponencijalno povećavao ali često bez unapređenja kvaliteta, može imati samo jedno razrešenje: gledanje filma u sopstvenoj „režiji“ i po vlastitom izboru.

Svakoga petka „tačno u podne“ na rubrici „Pop & Kultura“ moći ćete pronaći tekst sa tri naša filmska predloga, a na vama je da ih prihvatite ili ne. Mi ćemo se s naše strane potruditi da zadovoljimo različite ukuse, znajući da ne možemo zadovoljiti sve. Takođe ćemo se truditi da nudimo šarolik izbor, često našoj javnosti manje poznatih ostvarenja. Uostalom, nema svrhe predlagati vam da gledate „Kuma“, zar ne?

Oscar“, kod nas preveden kao Oskar

Dužina trajanja: 1 sat 25 minuta

Žanr: Komedija

Zemlja porekla: Francuska

Godina proizvodnje: 1967.

Ocena na IMDb: 7,5 (presek 5.341 glasa)

Reditelj: Eduar Molinaro

Scenario: Klod Manje (komad), Žan Alen, Eduar Molinaro, Luj de Fines

Glavne uloge: Luj de Fines, Klod Riš, Mario David, Klod Žansak

Kratki sinopsis: Bogati industrijalac Bertran Barnije u istom danu saznaje da mu je neudata kćer trudna, da ga je pokrao bivši saradnik, i mnoge druge stvari, koje pokušava da reši.

O filmu: Oni koji su odrastali na filmskom serijalu „Žandarm iz Sen Tropea“, ako nisu gledali ovu komediju, želeće da se podsete tih bezbrižnih vremena koje je, što se lakih zabavnih filmova tiče, obeležio jedan čovek: Luj de Fines, legenda francuske kinematografije, čovek praktično nepoznat u anglofonom svetu, ali zato „household name“ (što bi rekli Amerikanci) u Srbiji, Italiji, Grčkoj, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Belgiji, Bugarskoj, Poljskoj, Nemačkoj, Turskoj, Španiji, Rumuniji... Toliko ga generacije gledalaca u tim zemljama vole da je naš jednako koliko i francuski.

Barry Lyndon“, kod nas preveden kao „Beri Lindon

Dužina trajanja: 3 sata 5 minuta

Žanr: Avantura, istorijska drama

Zemlja porekla: SAD, UK

Godina proizvodnje: 1975.

Ocena na IMDb: 8,1 (presek 135.115 glasova)

Reditelj: Stenli Kjubrik

Scenario: Stenli Kjubrik, Vilijam Mejkpis Tekeri (roman)

Glavne uloge: Rajan O’Nil, Marisa Berenson, Patrik Megi

Kratki sinopsis: Irska bitanga i oportunista Beri Lindon osvaja srce bogate udovice i počinje da se penje društvenom lestvicom, nakon što je zauzeo mesto njenog pokojnog muža, engleskog vlastelina.

O filmu: Kada u Srbiji prosečan filmski gledalac čuje ime Stenlija Kjubrika, prvo na šta će pomisliti svakako je „Odiseja u svemiru 2001“, potom „Isijavanje“ i „Paklena pomorandža“, možda i „Dr Strejndžlav“ te „Širom zatvorenih očiju“; ali ovo ostvarenje, koje istoričari i teoretičari filma smatraju izuzetno značajnim, uprkos tome što ima sve što treba da se svidi širokim narodnim masama (sem dužine), kod nas nije preterano poznato. Inače je film dobio četiri Oskara, ali Kjubrik za njega nije nagrađen iako je bio nominovan za najbolji film, najbolju režiju i najbolji adaptirani scenario, budući da je snimljen po romanu „Sreća Berija Lindona“ iz 1844. od Vilijama Mejkpisa Tekerija, autora čuvenog „Vašara taštine“.

I Believe in Miracles“, kod nas preveden kao Verujem u čuda

Dužina trajanja: 1 sat 44 minuta

Žanr: Sportski dokumentarac

Zemlja porekla: UK

Godina proizvodnje: 2015.

Ocena na IMDb: 7,8 (presek 1.138 glasova)

Reditelj: Džoni Oven

Scenario: Džoni Oven

Glavne uloge: Brajan Klaf, Piter Tejlor, Džimi Gordon

Kratki sinopsis: Priča o stvaranju ekipe Notingem Foresta koja se u roku od dve godine od tavorećeg drugoligaša prvo popela na krov Engleske, potom na krov Evrope, i onda uspela da odbrani tu titulu.

O filmu: Neobičan izbor. Do sada nismo predlagali ni dokumentarce generalno, a kamoli sportske dokumentarce, ali svaki ljubitelj fudbala koji pogleda ovaj film, biće nam zahvalan na sugestiji. Sem ako već nije gledao, u kom slučaju će nam biti zahvalan na podsećanju. Gardijan ga je nazvao „najboljim filmom o fudbalu ikada snimljenom“, što je jasno svakome već posle najviše pola sata gledanja.

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pučino

    5. oktobar 2019 | 09:28

    Preporuka za dokumentarac o brajanu klafu i notingem forestu!

  • Džontra

    5. oktobar 2019 | 20:47

    Mislio sam pre nego što pročitah o čemu se radi,da je predložen film Oskar sa Staloneom - što mi bilo malo čudno,iako gotivim taj film...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA