• 1

Montipajtonovci slave 50. rođendan: Napravili su revoluciju u pop kulturi, a evo kako su dobili ime

Serijal snimljen je u 45 epizoda koje su emitovane u nekoliko ciklusa od oktobra 1969. do decembra 1974. godine

  • 1

Pre tačno 50 godina, 5. oktobra 1969. godine, Bi-Bi-Si je emitovao prvu epizodu šoua "Leteći cirkus Montija Pajtona" koji je promenio tok britanske i svetske komedije. Taj šou nije ličio ni na šta do tada viđeno i predstavljao je revoluciju u pop kulturi.

Čuveni humoristički serijal Montipajtonovaca, zasnovan na apsurdu, cinizmu i izrugavanju svake vrste autoriteta, snimljen je u 45 epizoda koje su emitovane u nekoliko ciklusa od oktobra 1969. do decembra 1974. godine.

Splet teško objašnjivih i srećnih okolnosti doveo je do toga da prvi kanal britanske nacionalne televizije ustupi prostor mladim ljudima, koji su tek završili Oksbridž studije - Majk Pejlin i Teri Džouns pohađali su Oksford, dok su Džon Kliz, Erik Ajdl i Grejam Čepmen završili Kembridž.

Ravnopravan član kreativnog tima i jedini Amerikanac u postavi bio je režiser Teri Gilijam.

Naziv serije "Leteći cirkus Montija Pajtona" nastao je delimično i zbog reputacije koju je neobična družina imala u Bi-Bi-Siju.

Naime, Majkl Mils, jedan od šefova u zabavnom programu, insistirao je da reč "cirkus" bude uključena u naziv serije, jer su za grupu razbarušenih momaka u Bi-Bi-Siju govorili da "tumaraju po zgradi kao cirkus".

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima