≫ 

Bio je srpski Džejms Din: Umrlo mu je 3 dece, a onda se čuveni Predrag ubio 2011. godine u Beogradu

Te 1962, Predrag Ćeramilac imao je 19 godina, bio je svršeni maturant gimnazije i preko noći je postao zvezda velike Jugoslavije, idol mladih i jedan od najpopularnijih i najlepših mladića od "Triglava do Đevđelije"

  • 11
Predrag Ćeramilac Foto: Wikipedia/Fair use

Predrag Ćeramilac (1944 - 2011) je na velika vrata ušao u svet jugoslovenskog filma u hit ostvarenju "Saša" Radenka Ostojića (1962), još kao gimnazijalac iz Čačka, a potom su došli filmovi "Dve noći u jednom danu", "Čovek iz hrastove šume", "Dani iskušenja", koprodukcija "Soledad" sa Emanuel Rivom i Bebom Lončar, "Memento", "Podne", a poslednju ulogu ostvario je kao Vajar u "Otpisanima".

Ćeramilac, međutim, nikada nije želeo da gluma bude njegova životna profesija. Nije se upisao na akademiju, već na studije spoljne trgovine, a odmah posle diplomiranja javio se u "Vojvodinu transport", gde je bio stalno zaposlen narednih 25 godina. Nažalost, život je okončao tragično, u 67. godini, skokom sa sedmog sprata, nakon što je kroz život različitim tragedijama ostao bez troje dece i bio u poodmaklom stadijumu maligne bolesti. Predragov sin je nastradao nekoliko godina ranije "igrajući" se pištoljem, a koju godinu pre toga tragično su ga napustile i obe ćerke bliznakinje.

Zlatna arena za ulogu u filmu Saša

NA 9. Festivalu jugoslovenskog filma u Puli 1962. godine, Predrag Ćeramilac dobio je Zlatnu arenu za debitantsku ulogu u filmu "Saša" reditelja Radenka Ostojića, i nezvaničnu titulu "domaćeg Džemsa Dina".

U analima domaće kinematografije, film koji je te godine dobio Srebrnu arenu u Puli i postao apsolutni hit u bioskopima, upamćen je upravo po tome što su ga obeležili debitanti - reditelj Radenko Ostojić (dobio je Zlatnu arenu za režiju), scenarist Vlasta Radovanović (debitovao kao filmski pisac), a pored Predraga Ćeramilca debitovao je i Kole Angelovski, danas poznati glumac i reditelj.

Te 1962, Predrag Ćeramilac imao je 19 godina, bio je svršeni maturant gimnazije, i preko noći je postao zvezda velike Jugoslavije, idol mladih i jedan od najpopularnijih i najlepših mladića od "Triglava do Đevđelije" - gotovo da nije bilo časopisa koji na naslovnoj strani nije objavio njegovu fotografiju. Ćeramilac je posle Zlatne arene u Puli snimio još oko 15 filmova, u kojima je igrao sa Dušicom Žegarac, Radetom Markovićem, Mijom Aleksićem, Petrom Kraljem, Božidarkom Frajt, Špelom Rozin, Jelenom Žigon... A onda je - nestao!

Mnogo godina kasnije, sećajući se vremena kada je bioskop bio najposećenije kulturno mesto sa najmnogobrojnijom publikom, a on jedna od najvećih zvezda domaćih pokretnih slika, Predrag Ćeramilac je rekao da je njegov glumački period života bio samo - slučajnost!

Ćeramilac, međutim, nikada nije želeo da gluma bude njegova životna profesija. Nije se upisao na akademiju, već na studije spoljne trgovine, a odmah posle diplomiranja javio se u "Vojvodinu transport", gde je bio stalno zaposlen narednih 25 godina.

Predrag Ćeramilac postao je otac bliznakinja još kao student - sa prvom suprugom Jadrankom oženio se odmah posle filma "Saša", a sa drugom ženom, Ljiljanom, 1981. dobio je sina Nemanju.

U analima domaće kinematografije, film koji je te godine dobio Srebrnu arenu u Puli i postao apsolutni hit u bioskopima, upamćen je upravo po tome što su ga obeležili debitanti - reditelj Radenko Ostojić (dobio je Zlatnu arenu za režiju), scenarist Vlasta Radovanović (debitovao kao filmski pisac), a pored Predraga Ćeramilca debitovao je i Kole Angelovski, danas poznati glumac i reditelj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anja

    13. oktobar 2019 | 14:53

    Secam se ovog predivnog mladica, gledala sam kao klinka film Sasa.Bio je stvarno omiljen glumac, zao mi je sto su ga pratile te tragedije.

  • Života

    13. oktobar 2019 | 13:06

    Nekad film saša, nedeljom u 9 sati ujutro, u emisiji dozvolite da se obratimo.

  • Sasa

    13. oktobar 2019 | 14:26

    Strasno ,sjecam se ovog lijepog mladica i njegove uloge..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA