≫ 

Gledali smo 1. epizodu "Senki nad Balkanom 2": Nema Rusa i princa Đorđa, ali zato stižu novi likovi

Radnja se dešava šest godina nakon događaja iz prve sezone. Fokus radnje čitave sezone je u 1934. godini, kada je ubijen kralj Aleksandar Karađorđević

  • 12
Senke nad Balkanom 2

Senke nad Balkanom 2, Foto: Promo/LIFFE

Novi likovi i sigurnija gluma, više misterije, ali i akcije čeka gledaoce u nastavku hit serije "Senke nad Balkanom", mogli su da danas zaključe predstavnici medija nakon odgledane prve epizode nove sezone u Jugoslovenskoj kinoteci.

Nećemo vam otkriti mnogo - osim toga da visoka očekivanja koja gledaoci gaje neće biti izneverena.

- Druga sezona je rađena kao nastavak poznate priče, ali nju mogu da gledaju i ljudi koji nisu gledali prvu sezonu. Pokušali smo da nastavak serije razvijemo neopterećeni njenim uspehom. Trudili smo se da zadržimo stil i prepoznatljivu estetiku "Senki". Dramaturgija druge sezone je, slično kao prva, kompleksna. Ponovo će se pratiti nekoliko paralelnih priča koje će se na kraju sjediniti u jednu. Imamo mnogo novih likova, a ono što razlokuje drugu sezonu od prve je pojačanje u vidu novog pisca Bobana Jevtića. Više smo se bavili profilisanjem likova i njihovih međusobnih odnosa. Takođe smo vodili sve te tokove više uravnoteženo nego prošli put, kako ne bismo zbunjivali gledaoca i kako on ne bi morao da stalno ima sve informacije u glavi da bi pratio priču - rekao je kreator serije Dragan Bjelogrlić.

Dragan Bjelogrlić

Dragan Bjelogrlić Foto: Milena Đorđević

On je dodao da su mu "Senke" jako bitno delo.

- Dao sam sve od sebe da uradim nešto iza čega mogu da i lično i profesionalno stanem. "Senke 2" su ovog trenutka moj maksimum - kazao je Bjelogrlić.

Pisac Dejan Stojiljković, jedan od scenarista serije, rešio je dilemu koja se ovih dana vodi na društvenim mrežama - u novoj sezoni neće biti ni Rusa, ni princa Ðorđa Karađorđevića.

- Radnja se dešava šest godina nakon događaja iz prve sezone. Fokus radnje čitave sezone je u 1934. godini kada je ubijen kralj Aleksandar Karađorđević. Između ostalog, bavimo se zaverom koja je prethodila atentatu u Marseju, ali fragmentima Solunskog procesa. Jatagan mala je dobila više prostora baš kao i cela priča oko Mustafe Golubića i njegove ilegalne organizacije Crveni orkestar, koja je imala sedište u Beogradu - kazao je Stojiljković.

“Senke nad Balkanom 2”

Scenaristi Boban Jevtić i Dejan Stojiljković Foto: Milena Đorđević

On je dodao da junake zatičemo u sasvim novim situacijama.

- Tane je izašao iz policije, a Stanko Pletikosić (Andrija Kuzmanović) je veliki baja u policiji. Ko je gledao seriju zna da je u prošloj sezoni načelnik Dimitrijević napustio policiju i da je on sada "advokat" Jatagan male. Tu su i stari junaci, poput Krojača (Nenad Jezdić), ali i nek likove prate i novi momenti, pa je tako, kao u "Kumu 2", Kaluđer (Gordan Kičić) ušao u neki polulegitiman biznis. Novi junak, koga igra Bogdan Diklić, nastao je po ugledu na čoveka koga su zvali "Beogradski Gebels". Na osnovu istorijske ličnosti, i to Milunke Savić, nastao je i lik Draginje (Vesna Trivalić) iz Jatagan male. Imaćemo kneza Pavla i Ivana Meštrovića, jer okosnica radnje se vrti oko ubice koji se predstavlja kao Neznani junak, a kako i trejler kaže, vraća se baš u trenutku kada se ruši Žrnov na Avali i diže Spomenik nezanom junaku - kaže Stojiljković, najavivši da će biti i dosta drame, pa i one prave šekspirovske, u novoj sezoni.

Senke nad Balkanom 2

Pojaviće se i novi likovi Foto: Aleksandar Letić

Glumac Goran Bogdan kaže da je cela ekipa otišla korak dalje u produkciji serije.

Goran Bogdan

Foto: Milena Đorđević

- Dramaturgija je čistija i seriju je lakše gledati. Mustafa Golubić kojeg igram je dobio kategoriju ljudskosti iako je istovremeno i prljav i čist...i junak i ubica. Ni sam nisam siguran da li je on dobar ili loš, ali volim ga bez obzira. Mustafa će u drugoj sezoni biti mnogo prisutniji u prvoj, mnogo je ljudskiji i emotivni problemi ga muče - kazao je Bogdan.

Goran Bogdan

Goran Bogdan kaže da je on svoj lik - Mustafu Golubića - mnogo zavoleo Foto: Milena Djordjevic

Marija Bergam rekla da ju je uloga Maje Davidović naterao da preispita svoje glumačke mogućnosti i da ih prevaziđe.

- Maja ponovo hoda po ivici noža, ni dobra, ni loša, ali ovaj put je nož opasniji, oštriji. Radnja se dešava u najitrigantnijem momentu naše savremene istorije zbog čega verujem da će se publika mnogo vezati za seriju - kazala je kratko ona.

Marija Bergam

Marija Bergam se vraća kao Maja Davidović Foto: Milena Đorđević

U drugoj sezoni popularne serije igraju Marija Bergam, Nenad Jezdić, Goran Bogdan, Jovana Stojiljković, Miloš Samolov, Srđan Žika Todorović, Gordan Kičić, Nikola Ðuričko, Nebojša Dugalić, Branimir Brstina, Marko Živić, Toni Mihajlovski, Petar Arsovski, ali novi protagonisti Nataša Ninković, Leona Paraminski, Bogdan Diklić, Vesni Trivalić, Marko Grabež i Igoru Ðorđević.

NOVI MOMENAT - "BINDŽOVANJE"

Hrabri inovativni korak je i novi način komunikacije sa publikom, istakao je Bjelogrlić.

Dragan Bjelogrlić

Mogućnost za "bindžovanje" je hrabar i novi potez, kaže Bjelogrlić Foto: Milena Đorđević

- Od 8. novembra publika u Srbiji i regionu će moći da kupi celu sezonu na mesec dana i neće morati da čeka redovno prikazazivanje na televiziji, već da odgleda sve epizode odjednom. Svesni smo problema sa piraterijom i toga da postoji mogućnost da piratski sajtovi budu preplavljeni tom serijom, ali taj način gledanja je u mnogim razvijenim zemljama sadašnjost, a kod nas će, naam se, postati budućnost - kazao je Bjelogrlić.

“Senke nad Balkanom 2”

Foto: Milena Đorđević

Što se tiče "bindžovanja", tj. mogućnosti da se sve epizode odgledaju odjednom,  postojeći korisnici SBB-a koji imaju pristup Video klubu mogu da se pretplate na celu sezonu "Senki" preko portala "Moj SBB". Oni koji nisu njihovi korisnici pristupom sajtu eon.tv moći će da se pretplate, tj. da platnom karticom kupe celu sezonu. Biće dostupan i SMS broj za one koji ne mogu da plate karticom, koji će uskoro biti objavljen.

Za sve koji više vole da iz nedelje u nedelju iščekuju nove detalje, druga sezona prikazivaće se ekskluzivno na TV Nova S, svakog ponedeljka počev od 11. novembra. Na proleće će serija početi da se emituje na Prvoj televiziji.

(d.savanovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dasa

    29. oktobar 2019 | 16:45

    Sve cestitke Bjelogrlicu,glumcima,saradnicima,produkciji...na ulozenom trudu oko ovako znacajnog i zahtevnog projekta a na veliku radost nas gledalaca...!

  • Nbg

    29. oktobar 2019 | 19:31

    Nova s??? Zasto???

  • Deja

    29. oktobar 2019 | 16:35

    Odličan filn

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA