≫ 

Šesti Japansko-srpski festival filma u Jugoslovenskoj kinoteci

Dani prijateljstva i nikad dovoljnog upoznavanja dve daleke, ali umnogome slične kulture

  • 0

Šesti po redu JSFF, Japansko-srpski festival filma, u organizaciji Udruženja CultCrave i Jugoslovenske kinoteke, uz podršku Grada Beograda i Orakla, u partnerstvu sa Telekomom, Merkatorom i Kaizen institutom, Fondacijom NS2021 i EU Japan Festom, a u saradnji sa Ambasadom Japana u Republici Srbiji, održaće se od 29. do 31. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci, a zatim 2. i 3. novembra u KS Svilara u Novom Sadu i paralelno u Tokiju.

Posetioci će imati priliku da vide nova kratkometražna filmska ostvarenja, u selekciji Marka Grbe, iskusnih i talentovanih reditelja obe zemlje, kao i da prisustvuju mnogim kulturno-umetničkim, edukativnim i zabavnim sadržajima na temu "Stvaraoci i dela", koji iz godine u godinu imaju sve veći programski prostor ovog festivala.

Izlozba povodom Japansko-srpskog festivala filma Buto performans Marka Nektana, Foto: Telegraf

Festival će zajedno otvoriti ovogodišnje članice žirija - Sandra Perović, urednica u Redakciji filmskog programa RTS-a koja je intervjuisala najveća imena filmskog platna i renomirana japanska glumica sa impozantnim internacionalnim iskustvom, učesnica glavnog programa 64. Kanskog festivala sa filmom "Hanezunotsuki", Hako Ošima, koja je obeležila karijeru zahtevnim ulogama u filmovima koji su preispitivali mnoge društvene fenomene.

U okviru ceremonije otvaranja, publika je mogla da vidi izložbu pod nazivom "Zapisi pred san", mlade umetnice i viteškinje TKV, kojoj je Francuska dodelila počasni orden Vitez reda umetnosti i knjževnosti, kao i buto performans u izvođenju Marka Nektana. Nakon toga će uslediti filmovi takmičarske selekcije i tribina "Čovek i mašina", u okviru ovogodišnje tematske razrade JSFF-a, gde će govoriti: Viktor Kiš, Aleksandar Rodić, Hako Ošima i Akijoši Imazeki.

Izlozba povodom Japansko-srpskog festivala filma Deo izložbe "Zapisi pred san", Foto: Telegraf

Drugi dan Festivala, sreda, 30. oktobar, namenjen je takođe ljubiteljima filma, stvaraocima, ali i onima koji imaju interes da dublje upoznaju menadžment u medijima, primenu novih tehnologija u stvaralačkom procesu, kao i budućnost filma. Set aktivnosti počeće sa "Oracle media samitom" koji će voditi dvogodišnji dobitnik nagrade japanskog žirija, Ognjen Petković.

Zaključke do kojih su došli mladi reditelji na samitu, izneće moderator u okviru "Oracle media panela" od 16 časova. Mladi filmski umetnici će tako imati priliku da pred značajnim predstavnicima institucija, medija, IT-ja i menadžmenta, među kojima će biti i direktor FCS-a Gordan Matić, iznesu zapažanja do kojih su došli.

Nakon toga, govornici panela će nastaviti diskusiju o stvaranju i života jednog medija, kao i bolje razumevanje potencijala medija u savremenom poslovanju.

Izlozba povodom Japansko-srpskog festivala filma Foto: Telegraf

Umetnički program istog dana počeće u 18 časova, kada će posetioci moći da pogledaju delo profesora sa Tokio politehničkog univerziteta, Takajame Rjuićija „Nitrat“, dok će u potkrovlju Jugoslovenske kinoteke biti održana radionica Marka Nektana „Izazivanje kreacije“.

U atrijumu Jugoslovenske kinoteke, Aleksandra Petković, autorka izložbe „Zapisi pred san“, održaće otvoreni performans „Proces stvaranja“, a Novi Sad kao prestonica kulture 2021. nam donosi diskusiju sa predstavnikom Fondacije NS2021 o kontaktu japanske i srpske kulture kroz njihovu platformu.

Ovaj intenzivan i sadržajan dan zatvoriće takmičarski filmski blok od 20.00 do 22.30 časova.

Poslednjeg dana Festivala, 31. oktobra, posetioci će moći da čuju više o samom Japanu i iskustvima onih koji svojim radom, likom i delom podstiču zbližavanje ove dve kulture. Nakon toga, organizatori su pripremili novu programsku celinu za ovu godinu – JSFF revijalnu internacionalnu selekciju, koja je okupila ostvarenja širom sveta na ovogodišnju temu „Stvaraoci i dela“ i time suprotstavila svetski program ovogodišnjoj JSFF oficijalnoj selekciji.

Treba napomenuti da su animirani filmovi najprisutniji u ovom bloku i da dodiruju aktuelna pitanja modernog sveta kroz satiru i pozitivnu kritiku.

Izlozba povodom Japansko-srpskog festivala filma Foto: Telegraf

Pre proglašenja pobednika, biće prikazan i poslednji takmičarski blok, ali i tribina "Autor i delo", koju će obeležiti autentični gosti, veterani i prijatelji JSFF-a (Aleksandra Petković, Akijoši Imazeki, Jasmina Sanader i Mihajlo Dragaš).

Nagradu će uručiti predstavnici srpskog i japanskog žirija uz podršku JSFF tima.

Cena ulaznica po danu je 200 dinara, dok će izložba „Zapisi pred san“, performans „Proces stvaranja“ i radionica „Izazivanje kreacije“, biti otvoreni za posetioce.

Izlozba povodom Japansko-srpskog festivala filma Foto: Telegraf

Za "Oracle media panel" potrebno je da se prijavite na mejl jsffestival.info@gmail.com zbog ograničenog broja mesta u sali (ulaz je besplatan).

Japansko-srpski festival filma Program, Foto: Promo

Detaljan program i više informacija o događajima na JSFF-u, možete pronaći na FB stranicama: https://www.facebook.com/japanshortfilmfestivalserbia/ i https://www.facebook.com/events/1116416285415966/ kao i na zvaničnom sajtu https://www.jsff.jp.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA