≫ 

Jedan od ova tri predloga pogledaće samo ljudi sa jakim stomakom: Koje filmove gledati ovog vikenda

Ako vam se ne sviđa izbor koji nude televizijski kanali, ili vam ne odgovaraju njihovi termini, ili jednostavno želite da budete gospodari onoga što ćete gledati ali ne znate šta, ovo su naši predlozi za kvalitetno proveden vikend

  • 2
Seks laži i videotrake, Endi Makdauel, Filmski predlozi, Stiven Soderberg Endi Makdauel u scena iz filma „Seks, laži i video-trake“ iz 1989. godine od Stivena Soderberga. Foto: Profimedia

Večita dilema svakog poštenog filmofila, „šta gledati“, pojačana nezadovoljavajućom ponudom televizijskih kanala čiji se broj zadnjih decenija eksponencijalno povećavao ali često bez unapređenja kvaliteta, može imati samo jedno razrešenje: gledanje filma u sopstvenoj „režiji“ i po vlastitom izboru.

Svakoga petka „tačno u podne“ na rubrici „Pop & Kultura“ moći ćete pronaći tekst sa tri naša filmska predloga, a na vama je da ih prihvatite ili ne. Mi ćemo se s naše strane potruditi da zadovoljimo različite ukuse, znajući da ne možemo zadovoljiti sve. Takođe ćemo se truditi da nudimo šarolik izbor, često našoj javnosti manje poznatih ostvarenja. Uostalom, nema svrhe predlagati vam da gledate „Kuma“, zar ne?

Salò o le 120 giornate di Sodoma“ (engleski naziv: „Salò, or the 120 Days of Sodom“), kod nas preveden kao „Salo ili 120 dana Sodome

Dužina trajanja: 1 sat 57 minuta

Žanr: Drama, horor, ratni

Zemlja porekla: Italija

Godina proizvodnje: 1975.

Ocena na IMDb: 5,9 (presek 49.540 glasova)

Reditelj: Pjer Paolo Pazolini

Scenario: Pjer Paolo Pazolini, Serđo Čiti

Glavne uloge: Paolo Bonačeli, Đorđo Kataldi, Umberto Paolo Kvintavale, Aldo Valeti, Katerina Borato

Kratki sinopsis: Kraj Drugog svetskog rata. Četvorica fašista u Italijanskoj Socijalnoj Republici, poznatoj i kao Salska republika po svom faktičkom glavnom gradu, okupljaju devet mladih momaka i devojaka i podležu ih psihičkoj, fizičkoj i seksualnoj torturi koja traje 120 dana.

O filmu: Dovoljno je reći da je u pitanju možda i najkontroverzniji film svih vremena, film koji je u toj meri pomerio granice, da je, na izvestan način, obesmislio sve pređašnje upotrebe epiteta „kontroverzno“ u kontekstu kinematografije. Premijerno je prikazan na Pariskom filmskom festivalu, tri sedmice nakon smrti Pazolinija, koji je ubijen pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima, koja su mogla biti politički motivisana; vrlo brzo je ovo ostvarenje doživelo talas zabrana u velikom broju zemalja, uključujući i samu Italiju. U pitanju je kritika fašizma bez cenzure, razgolićavanje tog zla, i samo za punoletne; scene su toliko odvratne da se ne usuđujemo čak ni da stavimo trejler. Dovoljno je što smo ga predložili onima koji imaju stomak da ga pogledaju, a morali smo, jer je u pitanju delo od ogromnog značaja za istoriju kinematografije.

Sex, Lies, and Videotape“, kod nas preveden kao „Seks, laži i video-trake

Dužina trajanja: 1 sat 40 minuta

Žanr: Drama

Zemlja porekla: SAD

Godina proizvodnje: 1989.

Ocena na IMDb: 7,2 (presek 45.674 glasa)

Reditelj: Stiven Soderberg

Scenario: Stiven Soderberg

Glavne uloge: Džejms Spejder, Endi Makdauel, Piter Galager

Kratki sinopsis: Ana, tiha i bezvoljna žena, udata je za Džona, koji ima aferu sa njenom sestrom Sintijom. Dolazak Džonovog starog druga Grejema iz korena će im promeniti živote. Grejem, naime, voli da snima žene koje intervjuiše.

O filmu: Soderberg je scenario za jedan od najkultnijih filmova s kraja osamdesetih i početka devedesetih, napisao za svega osam dana u običnoj svesci. Na raspolaganju je imao budžet od svega 1,2 miliona dolara, samo nedelju dana za probe i mesec dana za snimanje, tokom avgusta 1988. godine. Bilo je to dovoljno za remek-delo; kasnije je izjavio da je to bio „jedini film koji sam ikada napravio a da sam imao osećaj da imam sav novac i sve vreme koje mi je potrebno“. Zaradio je mnogo, skoro 25 miliona dolara u Americi i skoro 37 miliona u svetu, ali je mnogo bitnije to što je dobio Zlatnu palmu u Kanu, nagradu publike na filmskom festivalu „Sandens“, i što je bio nominovan za Oskara za najbolji originalni scenario.

Mýrin (engleski naziv: „Jar City“), kod nas bi mogao biti preveden kao Močvara ili „Grad staklenki

Dužina trajanja: 1 sat 33 minuta

Žanr: Krimić, drama, misterija

Zemlja porekla: Island

Godina proizvodnje: 2006.

Ocena na IMDb: 6.9 (presek 4.863 glasa)

Reditelj: Baltasar Kormaukur

Scenario: Arnaldur Indridason (roman), Baltasar Kormaukur

Glavne uloge: Ingvar Sigurdson, Augusta Eva Erlendsdoutir, Bjern Hljnur Haraldson

Kratki sinopsis: Dogodi se ubistvo jednog čoveka. Policajac, umoran od života, posumnja da je slučaj povezan sa silovanjem koje se odigralo tri decenije ranije, u čemu je učestvovao i korumpirani policajac. Uskoro saznaje da postoji veza i sa jednim retkim genetskim oboljenjem među Nordijcima.

O filmu: Jedan od najboljih načina da sebi otvorite vrata islandske kinematografije upravo je gledanje ovog ostvarenja; iza tih vrata krije se pravo malo skriveno blago, ali idite korak po korak. Neka Vam ovaj bude prvi.

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iširat

    2. novembar 2019 | 05:05

    Salo sam gledao, lud predlog, svaka čast, seks laži i videotrake odličan, treći film ću gledati

  • Sudija Dred

    3. novembar 2019 | 10:23

    Pozdravljam predloge, filmovi za filmofile... ne bih rekao da je potreban jak stomak, ovi filmovi u dtomak mogu da udare samo one koji su svoje predstave o svetu gradili na predrasudama. Ako niste licemer i otvorenog ste uma, ne brinite za nuspojave.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA