• 3

Film "Umetnost sećanja" otkriva na kojim su temeljima nastajali Jugosloveni

Premijera filma će biti 10. novembra u 20 časova u Domu omladine Beograd

  • 3

"Umetnost sećanja" je dokumentarni film Jelene Radenović o monumentalnim spomenicima podignutim u periodu socijalizma na tlu bivše Jugoslavije. Osnovna namera filma je da na primeru spomenika pokaže da će prava umetnost opstati, naći put do publike i preživeti smene ideologija i političkih uređenja.

- Ovo je moj drugi dokumentarni film, u kome se bavim temom opstanka umetnosti kroz različite istorijske periode u odnosu na različite sociopolitičke kontekste. Tema filma su monumentalni spomenici podignuti u periodu socijalizma, koji su u poslednje vreme ponovo "otkriveni" od strane neke nove publike širom sveta. - kaže za “Telegraf” režiserka Jelena Radenović.

dokumentarac umetnost sećanja

Foto: Pablo Ferro Živanović

Spomenici su istovremeno simboli stradanja i čovekove borbe za slobodu, za bolju i svetliju budućnost. Oni su prožeti vrednostima kao što su patriotizam, solidarnost, vera u pravdu. Ove vrednosti su imale za cilj da inspirišu izgradnju novog društvenog identiteta i sistematski su se promovisale kroz umetničke, kulturne, obrazovne i druge aktivnosti koje je finansirala država. To je bilo vreme kada se verovalo da su umetnost i kultura ključni pokretači za izgradnju novog društvenog identiteta i obrazovno sredstvo za zajednicu.

O tome kako su nastali neki od najvažnijih spomenika i kako je bilo stvarati u tom periodu u filmu svedoči skulptor prof Miodrag Živković, autor spomenika na Kadinjači, Tjentišu, u Kragujevcu... To su apstraktne konstrukcije, lišene ideoloških simbola (srp, čekić) i kulta ličnosti koji je veoma prisutan u spomeničkoj skulpturi drugih socijalističkih zemalja.

dokumentarac umetnost sećanja

Foto: Pablo Ferro Živanović

Njihov oblik i dizajn su moderni, čak i futuristički, vizionarski, dok je njihova tehnička izvedba impresivna. Njihov cilj je bio da postave estetske i etičke standarde u novorođenom, posleratnom društvu. Inspirativni moto tog vremena ilustruje ovu nameru: “mi gradimo spomenike, spomenici grade nas!”

- Pokušala sam da ispričam priču o okolnostima koje su stvorile uslove i potrebu da se spomenici podignu, njihovoj prvobitnoj nameni i svrsi i potom njihovom preoblikovanju u savremenom kontekstu. Danas oni stoje kao dokaz da je istinsko umetničko delo neprolazne vrednosti i da kao takvo živi neovisno od smenjivih i prolaznih ideologija i političkih sistema. Ovo spomeničko kulturno nasleđe može se svrstati u najimpozantnije tragove ljudske civilizacije poput Stounhendža ili egipatskih i rimskih obeliska. Ovi spomenici su kulturno nasleđe koje svedoči o tome na temelju čega su nastali Jugosloveni, kako su želeli da budu zapamćeni i čemu su stremili. - zaključuje ona u razgovoru za “Telegraf”.

Pogledajte trejler za film čija će premijera biti 10. novembra u 20 časova u Domu omladine Beograd:

Umetnost secanja from Jelena Radenović on Vimeo.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • VOJVODINA

    Bravo.

  • BOSNA

    NIKAD ZABORAVLJENI, VJECNO U SRCU I DUSI, VJECNA SLAVA SVIM BORCIMA NOB.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima