≫ 

Goran Bogdan o Mustafi Golubiću: U njemu je nit dobrog. Imao je ludačku energiju da menja istoriju

U celoj Evropi je u toku je renesansa desnih idelogija koje se graniče sa fašizmom, a mi jugoslovenske antifašističke pokrete danas tretiramo kao žučnu kesu koju treba odbaciti, kaže Bogdan

  • 5
Goran Bogdan Goran Bogdan; Foto: Milena Đorđević

Goran Bogdan je među najpopularnijim glumcima na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Uloga Mustafe Golubića u seriji "Senke nad Balkanom" tome je dala veliki doprinos. Na nedavnoj promociji druge sezone ovog TV formata, Bogdan je govorio o liku koji tumači, "trijumfu dobrog filma" u Hrvatskoj, desnim ideologijama u Evropi i West Hercegowina festivalu, čiji je jedan od pokretača.

Uloga Mustafe Golubića u velikoj meri je obeležila Bogdanovu dosadašnju karijeru, dok mu je moć osvajanja potpuno različitih rola donela priliku da igra u najznačajnijim ostavrenjima hrvatske, srpske i bosansko-hercegovačke kinematografije.

Bogdan napominje da mu se veoma dopala ta nit dobrog u liku koji tumači.

- To dobro možemo naći u delima Andrića i Selimovića i tiče svih nas koji živimo na ovim prostorima. Mustafa Golubić simbolizuje plemenitost, mističnost i dubina romantičarske ideologije, koju smo tako olako odbacili. Ideologije su uvek lične, ali treba ceniti ludačku energiju u kojoj iz sela pored Stoca neko dospeva na studije prava u Beograd i nakon toga, iz vere u bolji svet, uspeva da nauči 12 jezika i deluje na istoriju na direktan način - kazao je Bogdan i dodao da je Golubić svojim "žarom" uspevao da zaslepi Staljina, Fridu Kalo...

Glumac naglašava da uvek brani lik koji tumači.

Mustafa Golubić Mustafa Golubić Foto: Wikipedia

- Znamo šta je Mustafa Golubić radio, ali i Bruno Ganc je igrao Hitlera pa smo svi bili zaljubljeni u tu ulogu, a ne u Hitlera samog. Generalno imamo potrebu da na čudan način interpretiramo istoriju kao što je to slučaj nu Hrvatskoj sa fašizmom i njenim pozicioniranjem kroz NDH. U celoj Evropi je u toku je renesansa desnih idelogija koje se graniče sa fašizmom, a mi jugoslovenske antifašističke pokrete danas tretiramo kao žučnu kesu koju treba odbaciti - kazao je Bogdan i dodao da je verovatno reč o želji sa osudom, koja je sama po sebi nije inteligentan čin.

Kako kaže narodi na prostoru nekadašnje Jugoslavije pate od ideje da su moćni, iako u realnosti malo šta zavisi od nas.

- Danas slavimo sportiste, a nekada smo bili ponosni na Andrića, Teslu...Izgubili smo kompas, pa se u rijalitima rugamo malom čoveku - kazao je Bogdan.

Goran Bogdan Goran Bogdan Foto: Milena Đorđević

Iskorak u suprotnom pravcu je kako naglašava pobeda ostvarenja "Dnevnik Diane Budisavljević" prošlog leta na festivalu u Puli.

- Rediteljka filma Dana Budisavljević kaže da je zanimljivio kako joj mnogi čestitaju uz opsaku "Pobedila si Generala", film o Anti Gotovini. Lepo je ona kazala da tu niko nikoga nije pobedio, već da je trijumfovao dobar film. Stalno želim da promovišem te sitne pobede dobroga na celom prostoru nekadašnje Jugoslavije. Sjajne filmove, knjige, albume... Nije reč o pomirenju, već o načinima da proizvodimo dobro - kazao je Bogdan.

STRAH ME JE OD POVRŠNOSTI U POSLU KOJIM SE BAVIM

O raznorodnim ulogama koje na efektan način osvaja na filmu i televizijskim formatima Bogdan nerado priča, jer kako kaže, to je najzanimljiviji deo posla kojim se bavi.

- Taj proces savladavanja uloge je veoma ličan i nekad mislim da je samo moj. Teže mi bilo da uloge nisu zahtevne, jer me je strah od površnosti u poslu kojim se bavim. Bobo Jeličić nam je uvek govorio da je nivo angažmana najvažniji u našem poslu - kada ga ima onda ništa nije teško. Setimo se samo zaigranosti u detinjstvu. E pa taj nivo angažmana pokušavam da održim osvajajući različite uloge - kazao je Bogdan.

Goran Bogdan je pokrenuo smotru stvaralaštva West Hercegowina festivala, koji je ove godina doživeo 17. izdanje.

Prema njegovim rečima, ideja postojanja festivala u Širokom Brijegu povezala je njegovu potrebu da sa prijateljima provede neko kvalitetno vreme kući, a istovremeno učini nešto dobro za zajednicu kojoj pripada.

- Nije bitno gde se nalazi festival već kakav program ima, šta čini za zajednicu. Naša namera je da osvetlimo umetnost kroz film, muziku, knjige, likovno stvaralštvo. Umetnost je u svuda u svetu jako isplativa delatnost, naročito od devedestih godina prošlog veka na ovamo, i želimo da ohrabrimo mlade ljude da se izraze i razvijaju svoje talente. Demijan Hirst prodaje svoje radove za 20 miliona dolara... Može se... nije bitno gde i odakle smo već šta činimo - kazao je Bogdan.

Video: Posetili smo pravu Kafanu kod besmrtnih i sreli duh Bate Stojkovića

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mujo

    1. novembar 2019 | 13:51

    Odlican intervju. Hvala glumcu na iskrenoj analizi sadasnjeg i nekadasnjeg sveta, narocito naseg prostora. Cestitam na zivotnom stavu sa kojim se potpuno slazem. Zelim mu puno uspeha u radu I zivotu.

  • Iva

    1. novembar 2019 | 19:29

    Glumac je vrh decko.Da li ima jos ovakvih ,divnih ,predivnih?

  • KOS

    1. novembar 2019 | 16:12

    Mustafa Golubić srpski junak!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA