≫ 

Hrvatske sapunice su hit u ovim zemljama sveta: "Larin izbor" gledaju u Vijetnamu

Nova TV svojim dnevnim serijama nije pokorila samo domaće tržište, nego su svoj dramski program pretvorili i u izvozni proizvod. I pre su njihove serije, posebno one univerzalne, ljubavne tematike bile odlično prihvaćene u regiji...

  • 1
Larin izbor Insert iz serije "Larin izbor" / Foto: Printskrin/YouTube/EkiTV 2

Poznato je da je TV serija "Larin izbor" odlično prošla u arapskim zemljama i da je njen format otkupio meksički medijski gigant "Televisa", ali dosad se nije znalo da je lički humor iz "Kud puklo da puklo" stigao i do Pakistana, iako se projekat već pre dobro prodavao u nizu arapskih država.

Sveukupno, prema informacijama iz Nove TV, ta najgledanija hrvatska televizijska kuća plasirala je pet svojih serija: "Larin izbor", "Zoru dubrovačku", "Kud puklo da puklo", "Čistu ljubav", "Na granici" - u 50 zemalja širom sveta, od Evrope i Srednjeg istoka do Afrike.

Ipak, najzanimljivije je što su uspeli da prodaju hrvatski humor koji se, eto, na kraju pokazao kao globalno prepoznatljiv. Hrvatska verzija "Kud puklo da puklo" emitovana je u Srbiji, Sloveniji, BiH, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, ali od 2014. do danas prodata je i u 22 arapske zemlje, među kojima su Saudijska Arabija, Egipat, Sirija i već pomenuti Pakistan.

Larin izbor Stefan Kapičić u seriji "Larin izbor" / Foto: Printskrin/YouTube/EkiTV 2

Osim toga, otkupljena su prava i za adaptaciju te serije, pa je po tom formatu svoju verziju, prema najnovijim informacijama, snimila i Mađarska, pa se serija prikazuje u udarnom terminu najgledanijeg kanala RTL Klub. Na Novoj TV ističu da je to postala najgledanija dnevna serija u Mađarskoj. Pre Mađara, što je poznato, format su otkupile i snimile Ukrajina (Kanal 1+1), Bugarska (bTV) i Češka (TV Nova).

Poput Felinija

"Kud puklo da puklo" bio je svojevrsni eksperiment Nove TV jer su nakon uspeha s ljubavnom tematikom publici odlučili da serviraju dramu s elementima komedije. Njeni autori Vlado Bulić i Mirna Miličić radnju su smestili u ličko selo Oštrovac, radnju zavrteli oko priče u kojoj deda nakon svoje smrti ostavlja unucima milion evra, ali uz uslov da godinu dana provedu u njegovoj zapuštenoj kući na selu. Serija u kojoj glavne uloge imaju Mirna Medaković-Stepinac i Momčilo Otašević, a produkciju potpisuju Sanja Tucman i Goran Rukavina, u Hrvatskoj je brzo postala hit. Emitovala se od 15. septembra 2014. do 9. juna 2016. godine, a potom su njen humor prepoznale i strane televizijske kuće.

- U čemu je stvar da se "Kud puklo da puklo" prodala u više od 30 zemalja, mogu samo da nagađam. Čuo sam samo da seriju kupuju i da smo završili čak u Pakistanu. Kad smo pisali seriju, odlučili smo se za taj neki "miš-maš", kombinaciju Miljenka Smoje, Dušana Kovačevića ("Maratonci trče počasni krug", "Balkanski špijun"), češkog humora i Felinija. Da smo na dobrom tragu, postalo mi je jasno kada sam video kako je to smešno i deci koja je ne razumeju, ali, naravno, u onom banalnom delu, gegu - nosi pušku, pao s kruške. Tu negde znate da ste pogodili širinu, da je vaš humor ispričan na univerzalnom jeziku. No, da ponovim, razloge mogu samo nagađati - kaže koautor serije Vlado Bulić koji s Mirnom Miličić potpisuje i seriju "Na granici". U ovoj novijeg datuma inspiracija su mu bile priče s granice koje je čuo od svog prijatelja inspektora, ali "Kud puklo da puklo" je doslovno, kaže, bila idejna narudžbina.

Pogledajte prvu epizodu serije "Kud puklo da puklo":

Tako su Bulić i Miličević dobili "input" da se traži priča o urbanoj devojci koja dolazi na selo, a dalje je bilo sve na njima i ostatku ekipe predvođene kreativnim producentom Goranom Rukavinom, kojeg Bulić smatra najzaslužnijim za uspeh serije.

- Meni je zbog porodice i prijatelja bliži govor Dalmatinske zagore, no kako tamo zbog produkcijskih razloga nismo mogli da snimamo, Rukavina se kao Ličanin odlučio da to bude ličko selo. Genijalno je odradio kasting, a Žumberak, gde smo na kraju snimali seriju, vrlo je autentično "odglumio" Liku, i to do zadnjeg detalja. Sveukupno scenaristički to je uvek veliki posao jer u sedam dana treba napisati 350 stranica scenarija za pet epizoda koliko ih se za sedmicu snimi, na čemu mogu da zahvalim ekipi pisaca Aleksandru Kristeku, Nikolini Čuljak, Tomislavu Hrpki, Anti Čepiću, Ireni Jakelić i Sandri Babić - ističe Bulić.

Vraćaju uloženo

S Nove TV zatražili smo izveštaj koliko su od 2010. godine, kada su počeli sa snimanjem dnevnih serija ("Najbolje godine" bile su prva), do danas izvezli izvan dramskog programa. "Larin izbor", projekat koji im je definitivno otvorio vrata na tržište, i dalje nosi titulu njihove najprodavanije serije. Dve sezone te ljubavne priče, koju je osmislila Jelena Veljača, emitovane su u 50 zemalja sveta, među kojima su Slovenija, Bugarska, Slovačka, Češka, Grčka, Rumunjska, Iran, Maroko i Vijetnam.

Na granici Insert iz serije "Na granici" / Foto: Printskrin/YouTube/Serije Serije

"Larina" naslednica, "Zora dubrovačka", prodata je u BiH, Crnoj Gori, Sloveniji, Severnoj Makedoniji i Izraelu, i u 22 arapske zemlje - Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji, Maroku, Siriji, Libanonu, Jordanu i Pakistanu.

"Čistu ljubav" kupili su BiH, Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i Slovačka gde je ujedno otkupljena i kao format.

Još uvek sveža serija, humoristička "Na granici" (dve sezone), prikazuje se u udarnom terminu u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

- Strategija Nove TV jeste kontinuirano ulaganje u domaću produkciju i postavljanje trendova ne samo u regiji, nego i šire. Godišnje Nova TV proizvodi oko 1400 sati domaćeg programa. Od serije "Najbolje godine", koja se emitovala pre deset godina, Nova TV proizvela je godišnje oko 200 sati serijskog programa. Reč je o dramskim serijama koje su doživele izuzetan uspeh u Hrvatskoj, ali i šire jer su prodate u 50-ak zemalja širom sveta. Ova se strategija pokazala vrlo uspešna i nastavićemo da gradimo domaću produkciju kako u serijskom žanru tako i u ostalima - zaključio je direktor programa Nove TV Džordž Makris.

Video: Pogledajte ko je sve došao na premijeru nove sezone serije Senke nad Balkanom

(Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA