• 1

Subotica ostala bez deda Josipa: Preminuo najposvećeniji ljubitelj filma i pozorišta u 101. godini

Josip Tikvicki iz Subotice više od 80 godina bio je posvećen pozorišnim daskama i filmskom platnuubo

  • 1

Filmofil Josip Tikvicki iz Subotice, kome su film i pozorište bili najveća životna ljubav, među Subotičanima poznat i kao čika Tikvicki, preminuo je u nedelju u 101. godini života.

Njegova kuća i njegova sećanja bila su puna filmskih junaka. Svi njegovi putevi završavali su u pozorištu ili u bioskopu, još otkako je Aleksandar Lifka Subotici podario prvi bioskop. Ta velika ljubav započela je davne 1930. godine.

Sećao se i projekcija nemih filmova i voleo je televizijski program.

Dok su drugi išli na letovanja i zimovanja, Tikvicki je u Trst, Zagreb ili Beograd išao samo zbog pozorišnih i filmskih festivala.

Dobio je i nagradu jer je pune dve decenije najverniji posetilac Festivala evropskog filma na Paliću.

- Jako sam se obradovao, a dobro je radovati se. Kažu dobro je i smejati se - pričao je Tikvicki.

Ovaj ljubitelj filma i pozorišta radio je u fabrici čipke. Tamo je, kako je voleo da ističe, proveo 40 godina, dva meseca i 5 dana, a da je više od 80 godina posvećen pozorišnim daskama i filmskom platnu.

- Nikad nisam imao venčanu ženu. Bio sam sam, i imao sam bioskop. Gledao sam sve, od nemog filma, Čaplina, preko ton filma, do filma u boji. Jako volim bioskop. I, znate šta, onaj u Gradskoj kući je bio najlepši. Njega se još uvek sećam, kad su me tamo kao malog vodila moja dva brata.

Jubilarnu stotu godinu Josip je proslavio u društvu Andraša Urbana, Sabolča Tolnaia, Petra Mitrića i drugih kulturnih radnika koji ga nikada nisu zaboravljali i zauvek su mu ostali zahvalni, istakavši da se mnogo raduje kada ga posete ljudi iz pozorišta.

(Telegraf.rs/RTV/Subotica.com)

Komentari

  • Тодорић

    Сада може да каже директору позоришта,Имреу Девићу,шта су му урадили са позориштем које су Имре,и Радмила,костимограф,учинили најпосећенијих местом од шездесетих,до седамдесетих.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima