Zbog razlike u godinama između holivudskih ljubavnika, ovi filmovi bili su teški za gledanje

Kada je Monika Beluči zaigrala pored Danijela Krejga u "Spektri", on je upitan kako se osećao njegov Džejms Bond što je morao da juri "stariju ženu"

  • 1
Kolin Farel, Anđelina Žoli Printskrin: Youtube/Warner Bros. Home Entertainment

Holivud nas je navikao na razliku u godinama kada su slavni u pitanju, bilo da se radi o mlađanim devojkama Leonarda DiKaprija ili braku Ketrin Zite Džons. U stvarnoj ljubavi je, svakako, sve dozvoljeno, ali uporedo sa tim već decenijama se u samoj filmskoj industriji stvara atmosfera u kojoj muškraci nemaju rok trajanja, dok su žene preko 30 - stare.

Kada je Monika Beluči zaigrala pored Danijela Krejga u "Spektri", on je upitan kako se osećao njegov Džejms Bond što je morao da juri "stariju ženu". Džetlmenski i isreno, Krejg je istakao da je Bond bio zainteresovan za ženu svojih godina.

U strahu da ih industrija "ne omatori" glumice poput Dženifer Lorens i Emilije Klark počele su da koriste botoks još u svojim 20-im godinama.

Ideja da žene na ekranu deluju zrelije od svojih muških vršnjaka nekako se odomaćila. Mnogi filmovi uparili su mlade žene i muškarce koji mogu da im budu očevi, a da to uopšte nisu ni prokomentarisali. Istovremeno, žene koje su tek koju godinu mlađe od svojih partnera umele su da zaigraju kao njihove majke. Teško se može naći obrnuta situacija - da je u filmu veza između starije žene i mlađeg muškarca nešto toliko normalno da niko ne spominje.

Ovo su samo neki od filmova koji su zbog toga gledaoce zasmejali, iako im to sigurno nije bila namera:

"Aleksandar" (2004) Anđelina Žoli i Kolin Farel

Ejdžizam je termin koji se u Americi koristi kako bi se označila diskriminacija na osnovu godina. Jedan od najgorih slučajeva kada je Holivud nasilno "ostario" ženu bio je u filmu "Aleksandar" kad je Anđelina Žoli glumila majku Kolina Farela, iako je od njega svega godinu dana starija.

Ni  15 godina kasnije aktivisti protiv ejdžizma ovu raspodelu uloga ne praštaju.

"Sabrina" (1954), Odri Hepburn i Hamfri Bogart

Jedna od najpoznatijih uloga holivudske mršavice bila je Sabrina Ferčajld, mlada ćerka vozača porodice Larabi. Na početku filma Sabrina se najpre zaljubljuje u mlađeg sina ove porodice, Dejvida, no kako vreme odmiče ona se vezuje za njegovog starijeg brata Lajnusa (Bogart). A kada kažemo starijeg, mislimo mnogo starijeg - Bogart je imao 24 godine kada se Hepburn rodila.

via GIPHY

No, njemu ovakve romanse u privatnom životu nisu bile strane. Njegov brat sa čuvenom Loren Bekol spada u jednu od najlepših priča Holivuda. On je imao 44, a ona 19 kada su se sreli.

"Ludo srce" (2009) Megi Džilenhol i Džeg Bridžes

Bridžes u ovom filmu glumi ivšu kantri zvezdu Blejka, koji pokušava da ponovo izgradi svoj život i karijeru kada sretne novinarku Džin Kedok (Džilenhal).

Njih dvoje ulaze u vezu, a činjenica da 28 godina stariji Bridžes može da Džilenhal bude otac nikada nije pomenuta u filmu.

"Muževi i žene" (1992), Vudi Alen i Džulijet Luis

Da Vudija Alena silne otpužbe nisu već okarakterisale kao muškarca koji spopada mnogo mlađe žene, ovaj film bi to učinio. U njemu Alenov lik Gejb ostavlja svoju suprugu (Mia Ferou) kako bi flertovao sa svojim studentkinjom Rejn (Luis). Alen je od Džulijet Luis stariji čitavih 37 godina.

Nedugo nakon što je film snimljen Alen se u stvarnom životu razveo od Mie Ferou kako bi oženio njihovu usvojenu ćerku Sun-Ji, inače od njega 34 godine mlađu.

"Magija na mesečini" (2014), Kolin Firt i Ema Stoun

U ovom filmu, koji je inače pisao i režirao Vudi Alen, mađioničar (Firt) se zaljubljuje mladu vidovnjakinju (Stoun). Razlika između glumačkog para je 28 godina.

"Dnevnik ruma", Amber Herd i Džon Dep

Džoni Dep je retko glumio u paru sa ženom svojih godina. Izuzetak su možda Vinona Rajder i Anđelina Žoli.

via GIPHY

No od svoje filmske (a i jedno vreme stvarne) partnerke Amber Herd je u ovom filmu bio stariji preko dve decenije - on 48, ona 25.

"Klopka" (1999) Šon Koneri i Ketrin Zita Džons

Dok je Ketrin Zita Džon su stvarnom životu udata za 25 godina starijeg Majkla Daglasa, u akciji "Klopka" bila je vezi sa Šonom Konerijem, 39 godina starijim zavodnikom. Dok o njenom braku sa Daglasom svi pričaju, filmska veza nikome nije smetala.

Ketrin Zita Džons, Šon Koneri Film "Zamka" Printskrin: 20th Century Fox

"Dilopmac" (1967) Dastin Hofman i En Benkroft

Dok je uloga u "Diplomcu" jedna od najznačajnijih koju je Hofman ikada odigrao, činjenica da je on u svojoj 30. godini igrao tinejdžera značajno je ublažila šok sa kojim se publika 1960-ih godina suočila gledajući film o mladom muškarcu i starojoj ženi.

via GIPHY

Nepravda filmske industrije prema ženama ovde je bila jasna - Hofman je sa 30 igrao tinejdžera, a En Benkroft, koja je tada imala 36, ženu čija je ćerka stasala za udaju.

(Telegraf.rs/Independent)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    29. novembar 2019 | 16:31

    Хехе, за Монику Белучио године ништа не значе. И седа, и матора, она ће бити бомбетина.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA