• 7

Jedna žena je napisala knjigu o životu Zorana Rankića Popare i sačuvala mnoge anegdote od zaborava

Danas nas je napustio glumac i književnik Zoran Rankić, publika ima po čemu da ga pamti

  • 7

Zoran Rankić (1935-2019) bio je srpski televizijski i pozorišni glumac, prvak Beogradskog dramskog pozorišta, dramski pisac, reditelj, aforističar, satiričar i pesnik. Publika u Srbiji će ga najviše pamtiti po ulozi Popare u TV seriji "Srećni ljudi". Detaljniju belešku o njegovom životu ostavila nam je novinarka Zvezdana Stanković u knjizi "Zoran Rankić".

Podestimo se intervjua sa Zvezdanom u Radio Beograd emisiji "Vreme sporta i razonode" gde je objasnila odakle joj ideja da baš o ovom svestranom čoveku piše knjigu.

- Upravo u toj svestranosti, u tih petnaestak knjiga, aforizama, poezije, fantastičnim ulogama koje je ostvario u pozorištu, četiri decenije rada su iza njega, bio je prvak Beogradskog pozorišta. Ja se jedino čudim kako do ove knjige nije ranije došlo. Ko god da je radio makar jedan intervju sa Rankićem, ja verujem da je makar malo poželeo da napravi knjigu o njemu, zato što je to jedan izuzetno duhovit čovek i dramski pisac - izjavila je Zvezdana.

Zvezdana je citirala izjavu Mome Kapora o Rankiću:

- Mada glumac modernog senzibiliteta Zoran Rankić krije u sebi već isčezli stil glumačkih bardova romantične epohe našeg pozorišta.

Zvezdana je u svojoj knjizi posebno istakla da je interesantan period Rankićevog stvaranja onaj koji se dogodio dok je radio u pozorištu u Sarajevu od 1955-1960. godine:

- Napravio je neke predstave koje su bile avangardne, i za Sarajevo, i za Beograd,  i to ga je preporučilo za prestoničko pozorište. Prelaskom u Beogradsko dramsko sačekao ga je jedan relativno moderan repertoar.

- Što se tiče tih pričica (priča iz knjige), to su nepretenciozne, vrlo duhovite priče, ne o tome kako su bili mladi, pametni, talentovani, nego kako su se na specifičan način snalazili u životu, kako su iz nekih ludih situacija izlazile kreativne stvari. Tu su priče o Stevi Žigonu, Milovoju Živanoviću, Pavlu Bogatinčeviću, jedna prelepa priča sa Pavlom Šovljanskim kada Rankić i nije znao da se začikava sa čuvenim bokserom, i fanatastično je prošao - jedna divna pedagoška lekcija - uz jedan čaj - mladiću pazi se drugi put, da ti kaže tvoj čika Šovljanski.

Zoran Rankić, glumac i tekstopisac

Zoran Rankić /Foto: Milena Đorđević

Zvezdana je potom navele neke od Rankićevih aforizama:

- Kako dosegnuti ono što nekad beše ispod časti?

- Volimo svoju zemlju kao da je naša.

- Braćo Srbi, dok traju pitanja, nema odgovora.

- Srbin veran idealu - razočaran u sve.

- Šta sve čovek mora da preživi da bi mogao da umre?

- Političari ne mogu da spasu svet jer ga vode.

- Menjam velika ulazna vrata za mala sporedna samo ako su izlazna.

Zvezdana je potom govorila o svojoj saradnji sa glumcem:

- Trebalo mi je nekoliko godina da ga nagovorim da se radi ova knjiga, bilo je prelepih sećanja koje je on na kraju ipak hteo da zabeležimo - tako je došlo do ove knjige. Najviše mi se sviđa što se u ovoj knjizi nalaze delovi i odlomci iz drama, poezija, aforizmi, mislim da će čitaoci moći da uživaju koliko sa ja uživala pišući.

Zoran Rankić se umetnosti povetio od dečačkih dana do duboke starosti. On je ostavio je svojoj publici bogatu umetničku karijeru, on je umetnost stvarao i izvodio je.

Novinarka Zvezdana Stanković je zabeležila je mnogo interesantnih detalja njegove umetničke priče.

Video: Poslednji pozdrav Popari: Preminuo naš veliki glumac Zoran Rankić

(Telegarf.rs/J.D.)

Komentari

  • Kalimera

    "Sta covek mora da prezivi da bi mogao da umre". Lep aforizam u mnostvu koje je napisao

  • nedeljko

    SLAVA MU

  • Nl

    Pocivaj u miru dobri nas i slavni Dervencaninu

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima